Artikel

Juleøen Bornholm er magisk

Solskinsøen, et udtryk jeg som barn ofte hørte omtalt i medierne, når talen faldt på Bornholm. Jeg har igennem årene besøgt Bornholm mange gange, men jeg har aldrig oplevet øen om vinteren. Før nu!

Henrik Thierlein

Influencer, klummeskribent og rådgiver med 25 års erfaring indenfor turisme og gastronomi

Første gang jeg selv oplevede øen og trådte ud af flyet og landede i fuld sol i Rønne var i 1988. Min mor og jeg var på vores årlige cykeltur gennem det danske kongerige syv år i træk, og efter start i det sønderjyske i 1982, ja så var turen nået til Danmarks østligste kommune.

Her starter min kærlighed til Bornholm og efter utallige besøg både privat i sommerhus og på hoteller i forbindelse med flere presseture.

Den lille rød/hvide DAT-flyver lander sikkert på klippegrunden og efter mere end 30 år stiger både min mor og jeg sammen ud – igen. Her i vinterkulden er der ikke just garanti for solskin, men det viser sig hurtigt, at vi ikke kun er landet på det jeg kender som solskinsøen, men faktisk under vores ophold viser sig at være juleøen.

Cykelturen er grundet årstiden skiftet ud med en el-lejebil. For her på øen går man meget op i miljø, vedvarende energi og økologi for en bæredygtig udvikling på øen.

Juleøen Bornholm – perfekt til en forlænget weekend

Rønne: Keramikfabrik og smørrebrød i gammelt pakhus

Første stop på turen er hovedstaden Rønne. Hovedstad og hovedstad, det er måske for meget sagt, men det er den største by, øens administrative knudepunkt og her lander man til vands med færgerne fra Ystad og Køge og med fly.

Jeg har altid godt kunne lide denne lille købstad med torvet, som byens centrale nerve og ikke langt herfra ligger Hjorths Fabrik, en lille keramikfabrik i historiske rammer fra 1859.

Oplev det årlige julemarked, de arbejdende værksteder og udstillinger der fortæller om Hjorths og øens stolte keramiktradition.

Her køber jeg en af turens mange julegaver før frokosten i det smukke Restaurant Det Røde Pakhus, som er taget ud af et julekalenderen-afsnit. Nytænkt smørrebrød til frokost – lige mig.

Hasle: Bornholms Center for Kunsthåndværk – anerkendt i hele verden

Turen fortsætter nordpå til Hasle, hvor Grønbechs Gård  – Bornholms Center for Kunsthåndværk ligger.

Både bornholmske, nationale og internationale kunsthåndværkere udstiller i dette smukke gamle pakhus fra 1875, der har det hyggeligste julemarked under de gamle træbjælker.

Fakta:
Kunsthåndværkerøen: Bornholm er kåret af World Craft Council til World Craft Region, som foreløbig den eneste ø i verden og første sted i Europa.

De mange dygtige kunsthåndværkere på øen, som er medlem af ACAB har en liste og et kort over, hvor på øen man finder det bedste af keramik, glas, smykker m.m. En slags Guide Michelin for kunsten, når der skal købes julegaver.

Allinge: Naturfænomenerne Pissebækken & Ravnedalen med badehotel på klipperne

På vej mod Allinge kør da forbi naturfænomenet med det charmerende navn Pissebækken, som faktisk er et af Danmarks højeste vandfald. Om vinteren er der gang i vandet, der løber ned ad klippevæggen.

Lige før Hammershus Slotsruin køres forbi et andet naturfænomen nemlig Ravnedalen, en smuk lille lomme af en klippekløft.

Nu er vi kommet til Nordlandet i Allinge, hvor hotellet helt unikt er placeret i første række til Østersøen med udsigt over klipperne med sauna-vue, state-of-the-art værelser i nordisk stil med ditto køkken.

Prøv menuen Nordlandsaftenen afsluttende på hotellets egen UnderBar med cocktails eller øl. Spis, bo og hop direkte i…. dynerne!

Tejn: Julemarked på havnen og badehotel på vej til Bornholms Kunstmuseum

Næste dag er det tidligt op for der er nok at se på rundt om på øen. På under 10 minutter er du i Tejn med bryggeriet Penyllan Brewery på havnen, hvor australske Jessica og hendes danske mand har lavet et hipsterbryggeri ikke langt fra Smedjen i Tejn Julemarked.

Smedjen er en gammel smedje, der er lavet om til et skønt mix af street food og kunsthåndværk med mange forskellige boder.

Kør videre i retning Gudhjem og besøg Bornholms Kunstmuseum med skiftende udstillinger, café og museumsbutik (Kunstmuseet er lukket på grund af renovering indtil 2025). Juvelen er den faste samling af Bornholmermalerne.

På vejen er det tid til at check ind på turens næste hotel, nemlig badehotellet Stammershalle, en smuk gammel bindingsværksbygning med mulighed for gåture langs vand og skov.

Yndige værelser med solopgang over Østersøen og gennemført restaurant. Som taget ud af tv-serien Badehotellet.

 

Svaneke: Glaskunst, bryghus og frokost i den gamle købmandsgård

Efter morgenmaden går det sydover til Svaneke. Her holder Bülow Glas til. Pernille er øens ukronede glaspuster-dronning og hun og hendes team arbejder i åbent værksted på Glastorvet midt i byen.

Jeg er sulten igen, og så er det jo godt at øen er ét stort skatkammer når det gælder gastronomi og lokale delikatesser.

På Restaurant Njôrd på Hotel Siemens Gaard med udsigt over havnen findes øens bistro-de-luxe hotelkøkken. Stemningen er opdateret frilandsmuseum i den smukkeste købmandsgårdhave med bl.a. danskfanget fisk og holding til øens økologi. Bor du på stedet, er det et must at besøget hotellets sauna… på havnen!

Fakta:
Svaneke Bryghus, brygget co2 neutralt naturligvis, er stedet oppe i selv byen, hvis der skal købes en souvenir med hjem eller til at drikke på stedet og som en af de få, hvis ikke det eneste bryggeri i Danmark, har bryghuset hele seks versioner af julebryg inkl. både en alkohol- og glutenfri. Øen kan alt.

Nexø: Bornholms Julemarked og frokost på havnen

Turens sidste etape går til Nexø kun 10 km væk og her har man sat alle sejl til for at skabe et unikt udendørs julemarked langs havnen, flankeret af hvidmalede træstammer med julelys, hvor kvaliteten er høj og udvalget stort af øens delikatesser.

I forlængelse af julemarkedet finder man Matter – House of Craft, et kunsthåndværkerhus på havnen med butik, galleri og åbne værksteder.

Tæt på frister restauranten Razpasina med moderne gastronomi. Stedet er en lille perle af et spisested med den skønneste udsigt over Nexø Havn.

Fakta:
De to gårde: På vej ud af byen, er der ikke langt til gården Storms Rum, nord for Nexø, som i julen byder på Storms Julesalon. Råt design, lamper i jern, tæpper og interiør en masse.

Få kilometer herfra ligger en anden gård, nemlig Lille Krusegård, et slaraffenland af ting og sager man ikke viste man havde brug for og med smagsprøver på dansk gin og rom og altid gratis kaffe og te på kanden i laden.

Vi er tilbage i Rønne efter øen rundt. Turen er slut og det er sørme ikke sidste gang vi vil overveje solskinsøens nye titel som juleøen Bornholm, når flyet letter fra den lille landingsbane med kursen sat stik vest mens, snefnug daler ned i takt med at vi stiger tilvejrs.

Tema
Nyd jule på Bornholm - læs mere her
Tema
Henriks top 6 over restauranter på Bornholm
Tema
Henriks top 6 over attraktioner & shopping på Bornholm
Tema
Henriks top 6 hoteller på Bornholm
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00