Velkommen til Hasle

Hasle er en uspoleret, hyggelig lille by midt på den bornholmske vestkyst med ca. 1.685 indbyggere (2013). Hasle ligger op ad skrænterne ovenfor havnen og har sin egen charme. Og så er byen også kendt for at have været centrum for oprøret mod den sidste svenske kommandant på øen i 1658.

Læs mere om Hasle, Bornholms næstmindste købstad.

Hasle havn

I Hasle havn finder du stadig nogle aktive fiskerbåde, lystbåde og små fiskejoller. På den nordlige ende af havnen har et boligbyggeri, som det første sted på Bornholm, gjort forsøget med at forene det attraktive havnemiljø med moderne boligbyggeri. Et nyt havnebad er netop indviet på havnen i 2013 med bl.a. spændende badeplatform og saunabygning.

Hasle by

Besøg torvet i Hasle med det gamle rådhus fra 1855. Her omkring torvet og langs hovedgaden ligger de fleste af byens forretninger. Op til venstre for rådhuset ad gaden med de toppede brosten finder du den kønne Hasle Kirke omgivet af kirkegårdens grønne ro. Blandt gravstederne er også et, der tilhører byens berømte søn, operasangeren Vilhelm Herold.

Attraktioner i og omkring Hasle

Hasle og omegn byder på et hav af attraktioner og seværdigheder. Her er et lille udpluk af dem:

Hasle – Bornholms næstmindste købstad

Hasle er Bornholms næstmindste købstad. Hasle by har mange hundrede år på bagen, men rigtig vokseværk fik Hasle først i 1800-tallet, da havnen blev bygget. Hasle havde ingen naturlig havn, som man ellers ser ved fiskerlejerne på nordkysten af Bornholm.

I Hasle organiseredes også oprøret mod den sidste svenske kommandant på Hammershus, Johan Printzenskjöld, i 1658. Niels Gumløse, Jens Pedersen Kofoed, Povl Anker, Peder Olsen og andre var navnene på de mænd, der den 8. december 1658 skød kommandanten i Rønnes gader og sørgede for, at Bornholm kom på danske hænder igen. Siden da har Bornholm været en dansk ø.

Du kan lære mere om det bornholmske oprør i Hammershusudstillingen og på Bornholms museum.

Overnatning i og omkring Hasle

Er du på udkig efter et overnatningssted til din næste ferie i eller omkring Hasle? Så prøv et af disse:

Silderøgning i Hasle

Fra kl. 6.00 om morgenen starter røgning af sild på røgerierne i Hasle. Og fra lidt før middag kan du spise de lækre, varme nyrøgede sild – sammen med diverse tilbehør og drikke, som kan købes og nydes på stedet, inde eller ude. Servering er åben hele dagen i sæsonen – og et godt sted at nyde solnedgangen. I ét af røgerierne vises en udstilling om silderøgningens historier i billeder og plancher. Silderøgerierne ligger lige ud til den vestvendte kyst, nabo til vandrerhjemmet og det dejlige åbne naturområde, Hasle Fælled med offentlig legeplads, aktivitetspark og dansegulv.

Her kan du spise

Der er mange muligheder for at få noget at spise og drikke i Hasle

Industri i Hasle

Hasle og området mod syd langs kysten var rigt på forskellige råstoffer, som gennem tiderne har været udnyttet industrielt. I begyndelsen af det 19. århundrede forsøgte man bl.a. med kulgravning, der dog viste sig ikke at være rentabelt. Glasværk, kulværk og Hasle Klinker- og Chamottestensfabrik, der lå syd for byen, er nu industriel historie, der har sat sine spor i landskabet. Fra sidst i 1800-tallet gjorde fiskeriets forædling af produkterne (som ses og smages på Museumsrøgerierne) sit til byens udvikling. Hasle var sidste/første havn på det Østbornholmske Dampskipsselskabs rute mellem Nexø og København. Det store opsving i fiskeriet i 70’erne førte til en stor udvidelse af havnen, der akkurat var færdig, da kvoter og begrænsninger i fiskeriet satte ind sidst i 80’erne.

Hasle i dag

Hasle er i dag en yderst aktiv by med masser af kulturelle tiltag – et nyt kulturelt samlingspunkt på Bornholm. Bl.a. Museumsrøgerierne, Grønbechs Gård, Karetmagergården og det nye område omkring Hasle Fælled og Hasle Havnebad har tilført byen nye værdier.

Shopping i Hasle og omegn

I og omkring Hasle kan du vælge mellem mange spændende forretninger

Børnefestival i Hasle i efterårsferien

Hasle er bl.a. også kendt for byens Børnefestival, som finder sted i børnenes efterårsferie i uge 42. Børnefestivalen byder på masser af sjove og hyggelige aktiviteter for hele familien. Hasle er generelt en aktiv by og byder også på påskeaktiviteter, Sildefest og andre spændende aktiviteter i løbet af året.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00