Hammershus

På en stejl klippeknude - på Bornholms nordspids - står de imponerende ruiner af middelalderfæstningen Hammershus. Et yndet udflugtsmål for hele familien.

Hammershus – Nordeuropas største borgruin

Hammershus er Nordeuropas største borgruin og Bornholms mest besøgte seværdighed. Og det er ikke så underligt, for her kan du virkelig få gang i fantasien og opleve den bornholmske historie.

Hammershus er tidligst fra slutningen af 1200-tallet

Tidligere antog man, at Hammershus blev opført omkring 1259 for at befæste den magt over Bornholm, som ærkebispen af Lund (dengang dansk) havde fået over øen efter en aftale med kongen Svend Grathe. De følgende godt 500 år var Hammershus fæstning for Bornholms skiftende magthavere og der er utallige gange blevet bygget om og til på Hammershus. Helt ferske udgravnings- og forskningsresultater fra 2015 går dog ud fra, at borgen først blev bygget af en senere ærkebiskop i Lund, nemlig Jens Grand, som var ærkebiskop fra 1289-1302 – dvs. at borgen faktisk først stod klar i slutningen af 1200-tallet.

Leonora Christina på Hammershus

Efter Bornholms befrielse fra svenskerne i 1658, var Christian IV’s datter, Leonora Christina og hendes mand, Corfitz Ulfeldt, spærret inde på Hammershus i 1660-61 pga. landsforræderi, og en dramatisk flugt ned ad mure og klipper mislykkedes. I 1743 opgav magthaverne endeligt Hammershus, og bornholmerne kunne frit hente sten på stedet, der forfaldt indtil 1822, hvor ruinen blev fredet.

Masser af sjove oplevelser på Hammershus

Der er masser at lave på Bornholms spændende ruin Hammershus. Både inde på den store borg og i naturområderne lige rundt omkring.

Naturstyrelsen og Hammershus

På Naturstyrelsens hjemmeside kan I finde masser af oplysninger om, hvad I kan opleve på Hammershus. Her kan I også finde information om parkeringsforhold og en særlig opfordring til de voksne. På hjemmesiden finder I også Naturstyrelsens folder om Hammershus samt spændende historier, I kan læse før besøget.

Det nye Hammershus Besøgscenter

Oplev Hammershus på en helt ny måde fra det nye besøgscenter ved Hammershus. Fra besøgscentret kan man se Hammershus i panoramaudsigt. Besøgscentret byder også på en fascinerende udstilling hvor der er mulighed for at læse om borgruinens utrolige historie.

Klik her for at læse mere om besøgscentret ved Hammershus.

Café og Restaurant Solveig

Den familievenlige restaurant og café Solveig overtager fra den tidligere grillbar Bobbabella. Nu kan du få traditionelt dansk smørrebrød og bl.a. fiskefilet og frikadeller til børnene – konceptet er udviklet af holdet bag Michelin-restauranten kadeau.

Klik her for at læse mere om Solveig

Social:

Åbningstider

Åbningsperiode

Åbent hele året

Åbningstider

Mandag-Søndag Åbent hele døgnet

Særlige åbningsdage

Særlige lukkedage

Entré

Gratis entré til Hammershus hele året rundt. Dog skal man være opmærksom på P-afgiften ved parkeringspladsen.

Kontakt

Naturstyrelsen

Tlf. 7254 3000

E-mail: nst@nst.dk

Handicapadgang

Det kan være svært at komme op til selve borgruinen med rullestop pga. de mange brosten.

Toilet

Der er gratis toiletter ved Hammershus Besøgscenter.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00