Oplev Gudhjem

Gudhjem med de mange røgeriskorstene er Danmarks eneste bjergby og fra havnen sejler en lille færge til Christiansø.

Læs mere her

Gudhjem – kunstmalernes by, røgeriernes vugge og porten til Christiansø

Den smukke havneby Gudhjem ligger op ad en bjergside og de mange røgeriskorstene i byen vidner om en tid, hvor røget fisk fra byen var et sandt eksporteventyr. Der er fortsat et aktivt røgeri i byen, hvor du naturligvis kan nyde den bornholmske specialitet Sol over Gudhjem.

I Gudhjem finder du den kendte bornholmske kunstmaler Oluf Høst hjem, som i dag danner rammerne om det hyggelige Oluf Høst museum, hvor du kan se en omfattende samling af hans værker.

Mange kendte danske malere har igennem tiden haft deres gang i Gudhjem og på Christiansø, fx Poul Høm, der boede i byen med sin kone Lisbeth Munch-Pedersen, som er en kendt keramiker.

Det er også fra havnen i Gudhjem, at du kan sejle til Danmarks østligste øer, Ertholmene, og oplev den gamle søfæstningen Christiansø.

Oplev Gudhjems smukke stationsbygning  

Når du kommer til Gudhjem, er det bedste sted at parkere på en af byens tre gratis parkeringspladser oven over byen. Dette giver dig også mulighed for at starte din tur igennem byen, som generationer før dig har gjort det, for på toppen af Gudhjem finder du den gamle stationsbygning. Du kan se et kort med 5 smukke ruter igennem Gudhjem her → Oplev Gushjem til fods

Gudhjem var sidste stop på den gamle jernbanestrækning, som fra 1916 til 1952 gik fra Christianshøj i Almindingen til Gudhjem. Stationsbygningerne på strækningen blev tegnet af arkitekterne Kay Fisker og Aage Rafn, og de er i dag fredede og står som fine, danske arkitekturskatte i det bornholmske landskab.

I dag kan du besøge Gudhjem Museum i den velbevarede, gamle stationsbygning på toppen af Gudhjem.

 

Parkering i Gudhjem
Gudhjem Museum - mødested for kunst, natur og historie i Gudhjem
Oplev Oluf Høsts tidligere kunstnerhjem og sommeratelier
6 ting skal du se på søfæstningen Christiansø

Gudhjem: Sprækkedale, klippeskær og røverborg

For rigtig mange er en ferie på Bornholm ensbetydende med et besøg i Gudhjem. Man nyder gerne en is mens man slentrer gennem byen, men der er virkelig meget at se og opleve i naturen i og omkring Gudhjem by, så snyd ikke dig selv for at gå på opdagelse i området.

Kyststien fra Nørresand mod Salenebugten emmer af historie og var maleren Oluf Høsts yndlings vandrested. På stien møder du bl.a. Ravneskåret, Røverborgen og Hestestenene, som består af 4 bautasten.

Fra de karakteristiske Helligdomsklipper, kan du sejle retur til Gudhjem langs klippekysten store dele af året. Det er også her, at du finder Bornholms Kunstmuseum, der lige nu er under ombygning, men som slår dørene op igen i 2026.

 

Nyd havet, glæden, roen og lækkerierne på norresan
Bådfart langs Danmarks smukkeste kyst
Shopping i og nær Gudhjem
Se disse flotte natursteder i og nær Gudhjem

Melsted: Bornholms hyggelige fiskerleje

Lidt syd for Gudhjem finder du charmerende Melsted med sit idylliske fiskerleje, dejlige badestrand og små traditionelle bornholmske fiskerhuse, med udsigt ud over Østersøen.

Melsted er en rejse tilbage i tiden – en smuk, lille tidslomme, som også rummer gaarden, der består af det hyggelige landbrugsmuseum Melstedgård, Skafferiet og Bornholms Madkulturhus – et must, hvis du vil opleve det autentiske Bornholm.

Eventyrlig middelalder: Guidede ture, skattejagt og events

Lidt længere ind i landet, kun ca. 500 meter fra Østerlars Rundkirke, kan du besøge Bornholms Middelaldercenter – et 15 hektar stort frilandsmuseum, der tilbyder en levende og interaktiv rejse tilbage til 1300-tallets Bornholm. 

Her kan du opleve guidede ture, der dykker ned i datidens livsstil, håndværk og arkitektur, spændende skattejagt for børnene og de årlige events, såsom middelaldertræf og julemarked – her er noget for en hver smag.

Bornholms Middelaldercenter bør opleves af historieentusiaster og eventyrlystne sjæle.

Besøg Gaarden og Melstedgård Landbrugsmuseum
Tag på en eventyrlig rejse tilbage til middelalderen

Ferie i Gudhjem – tips til gode overnatningssteder

Der er mange skønne overnatningsmuligheder i og nær Gudhjem. Gudhjem byder på alt fra badehoteller og 5-stjernet campingplads til hyggelige små ferielejligheder, sommerhuse, pensionater og vandrehjem.

Ofte ligger overnatningsmulighederne omgivet af smuk og enestående natur.

 Du finder en oversigt over overnatningsmuligheder her:

Røgeriernes vugge – gå på opdagelse i smagen af Bornholm

Det er ikke helt tilfældigt at Bornholms madkulturhus er placeret i Gudhjem for det var her, man i 1866 åbnede Bornholms første røgeri og siden da har man røget sild i Gudhjem. På et tidspunkt var der over 100 røgerier i byen, hvorfor den også blev kaldt “De 100 skorstenes by”.

I dag får du lækre fiskeretter på Gudhjem røgeri – heriblandt naturligvis Bornholms nationalret “Sol over Gudhjem”.

Der er mange andre gode spisesteder i og omkring Gudhjem, og byen er også kendt for det store udvalg af lækker is, lokalproducerede karameller og chokolade.

Opdag spisesteder i og nær Gudhjem
Gudhjem har et lille bageri, der faktisk minder lidt om Pippi Langstrømp

Parkering og p-pladser i Gudhjem

Specielt om sommeren er det svært at finde parkeringspladser i byen. Derfor er der indrettet tre gratis parkeringsområder oven for byen.

→ Hent et oversigtskort her (PDF, 12 MB)

Ned til havnen er der mellem 500 og 850 meter at gå. Hvis du er dårligt gående, er der sevfølgelig stadig mulighed for at køre ned i byen.

→ Få flere informationer om parkeringsforhold i Gudhjem her

Har du brug for mere praktisk information?

Vil du vide mere om, hvad der sker i og nær Gudhjem? Har du brug for kort eller brochurer om Gudhjem og Bornholm? Skriv dig op til vores nyhedsbrev, følg med på vores Facebook-side, download vores app eller kontakt Bornholms Turistinformation for at få mere nyttig information til planlægning af din næste ferie.
Kontakt Bornholms Turistinformation
Få inspiration til events og begivenheder i Gudhjem og på Bornholm her
Download vores app og få inspiration til din næste ferie
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00