Velkommen til Gudhjem

Gudhjem er Danmarks eneste bjergby og ligger på Bornholms østvendte kyst med direkte forbindelse til øgruppen Ertholmene med Christiansø og Frederiksø

Læs mere Danmarks eneste bjergby Gudhjem

Gudhjem – Kom gående til Guds hjem på Bornholm

Besøg Gudhjem gående – og vær med til at gøre oplevelsen af den lille bjergby på den nordlige del af Bornholm med 700 indbyggere til noget særligt (se vedr. parkering herunder). Gudhjem – også kaldet “Guds hjem” – er et fast programpunkt for de fleste af Bornholms gæster, og vi kan anbefale dig at bruge mere end blot nogle få timer her, for Gudhjem er langt mere end den stejle Brøddegade med butikker, cafeer og restauranter samt havnen. Naturen rundt om Gudhjem er noget helt særligt. Faktisk kan du få nogle oplevelser med dig hjem fra Gudhjem og det lille fiskerleje Melsted, som er helt unikke i Danmark.

Sådan får du den bedste oplevelse i Gudhjem

Vi er mange, der elsker Gudhjem, og for at vi alle kan være i byen, har vi gjort plads til din bil på tre gratis parkeringspladser ovenfor byen. Her parkerer du nemt bilen og får ovenikøbet den bedste oplevelse ved at følge et af turforslagene gennem byen. Turforslagene fremgår af oversigtskort på parkeringspladserne. Gåturen fra parkeringspladserne til havnen er på mellem 500 og 850 meter via den levende hovedgade og en anelse længere hvis man vil opleve den smukke natur som omgiver byen. Hvis du er dårligt gående, er der selvfølgelig stadig mulighed for at køre ned i byen.

Attraktioner i og omkring Gudhjem

Gudhjem og omegn byder på mange attraktioner og seværdigheder. Her er et lille udpluk af dem:

Gudhjem – Danmarks eneste bjergby

Gudhjem er Danmarks eneste bjergby bygget i klippefyldt terræn fra skærgården og op ad det 48 meter høje bjergmassiv Bokul. Prøv at bestige Bokul – på toppen belønnes du af en fantastisk udsigt over byen, de røde tage, havnen og havet. Fortsæt ind i den spændende skov på den anden side af landevejen til den »hemmelige« skovsø Gråmyr med de mange smukke rød-hvide åkander. Her kan du nyde den nærmest healende stilhed, og i eftersommeren også plukke blåbær.

Holkadalen og Kaffeslottet i Gudhjem

Oppe fra højdedraget kan du dykke ned i den smukke Holkadal med de høje træer, hvor gudhjemboerne i gamle dage holdt møder og fester. Følg den bugtede grusvej op til den imponerende bygning Kaffeslottet, der knejser højt over byen, eller følg dalen tilbage ind i Gudhjem og gå på opdagelse i de smalle klippegader med mange fantastiske klippepartier, smuk natur og velholdte huse.

Salenebugten, Helligdomsklipperne, Kunstmuseet…

Naturen både nord og syd for Gudhjem er også noget helt særligt. Følger du kyststien mod Salenebugten i nordlig retning åbner der sig fantastiske vues mod Nordbornholm ­ ja, helt til Sverige i klart vejr. Fortsæt turen mod Helligdomsklipperne og Bornholms Kunstmuseum. Tilbagevejen ­ eller udvejen – kan evt. gøres med båden M/S Thor, som sejler mellem Helligdomsklipperne og Gudhjem.

Attraktioner
Gudhjem Museum
Attraktioner
Oluf Høst Museet
Attraktioner
Melstedgaard

Overnatning i og omkring Gudhjem

Er du på udkig efter et overnatningssted til din næste ferie i eller omkring Gudhjem? Så prøv et af disse:

Fiskerlejet Melsted

Mod syd kan du vælge to hyggelige gåture til fiskerlejet Melsted, der ligger som et andet frilandsmuseum med de mange velbevarede bindingsværkshuse, små gadeboder, velholdte haver, en hyggelig havn, sandstrand, Landbrugsmuseet Melstedgård og den gamle stubmølle, der snurrer jævnligt og er åben for besøg. For enden af Melsted Strand ligger Melsted Badehotel. Den ene vej mellem Gudhjem og Melsted er for de godt gående ad klippestien helt ude ved havet, hvor du mellem duftende kaprifolier og anden spændende kystflora snart er højt oppe og snart nede i dybe sprækkedale, inden Melsted ligger vidtåben og lige til at gå på opdagelse i. Den anden vej er »bagvejen« mellem Gudhjem og Melsted, der munder ud i Melsted Langgade, med nogle af de stejleste vejstigninger overhovedet på Bornholm. Men du belønnes med flotte gader og smukke huse, som ikke ses mage til andre steder i Danmark.

På opdagelse i Gudhjem

Tilbage i Gudhjem er der masser at gå på opdagelse i udover shopping og et stort udvalg til ganen – her iblandt fx et hyggeligt røgeri, lækker chokolade, store softice og skønne pandekager. Gudhjem byder også på den populære kokkekonkurrence ”Sol over Gudhjem”, hvor kokke i verdensklasse dyster på Gudhjem Havn og laver lækre retter af bornholmske produkter. Kokkekonkurrencens navn er naturligvis inspireret af Bornholms nationalret “Sol over Gudhjem” – røget sild på rugbrød.

Her kan du spise

Der er mange muligheder for at få noget at spise og drikke i Gudhjem

Besøg Christiansø fra Gudhjem

Fra Gudhjem kan du nemt besøge fæstningsøerne Christiansø med Christiansøfarten. Overfarten mellem Gudhjem og Christiansø tager blot én time - så er du klar til spændende oplevelser på Nordeuropas første søfæstning fra Christian V's tid i 1684.
Attraktioner
Christiansø
Færger
Christiansøfarten
Hoteller og pensionater
Christiansø Gæstgiveri

Shopping i Gudhjem

I og omkring Gudhjem kan du vælge mellem mange spændende forretninger

Gudhjem – og sild

Midt i 1800-tallet begyndte arbejdet med at skabe en rigtig havn i Gudhjem. Stormfloden i 1872 ødelagde det meste, og en større og bedre havn blev færdig 11 år efter. På denne tid udviklede man teknikken med røgning af sild, og fra røgning i køkkenskorstenen blev arbejdet sat i system. Fra 1886 og ca. 50 år frem blev der, alene i Gudhjem, opført omkring 50 af de karakteristiske røgeskorstene. Størsteparten af sildene, der var fanget om natten og røget om formiddagen, blev pakket og sendt af sted samme dag med det Østbornholmske Dampskibsselskab til København, så de københavnske arbejdsfolk kunne have friske sild på madpakken næste dag. Gudhjem lugtede af tjære fra fiskenettene og brænderøgen drev over byen fra de mange røgerier. I havnen lå fiskerbådene side om side, og på kajen stod koner og børn og tog imod nattens fangst.

Besøg Gudhjem hele året

Besøg også Gudhjem om vinteren. Byens svømmehal og biograf, nogle restauranter samt karamelkogeriet Karamel Kompagniet holder åbent hele året. I efteråret kan hele familien fx nyde det sjove arrangement “Halloween i Gudhjem”. Om sommeren er det bare at vælge og vrage mellem de mange tilbud i alle kategorier og prisklasser.

Julekalender i Gudhjem

I et par år nu har Gudhjem-boere i december-måned forvandlet hele byen til én stor julekalender. Forskellige vinduer i byens huse julepyntes, så man ikke kan kigge ind. Fra 1. til 24. december samler byens indbyggere sig så hver aften foran dagens “låge” (dagens vindue), hvor den åbnes og man synger et par julesalmer sammen. Og der er faktisk nogen, som engang i mellem deler risengrød eller andre smålækkerier ud til de fremmødte …

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00