Musikhuzet – Raschs Pakhuz
}
Rønne er øens hovedstad og største by og det er her, at du typisk ankommer med fly eller færge fra det øvrige land.
Læs mere om Bornholms hovedstad her
Rønne er Bornholms største by med ca. 13.721 indbyggere (2017). Hvis du kommer sejlende til Bornholm, stævner du ind i Rønne Havn ved foden af Sct. Nicolai Kirke. Havnen er Bornholms største og livligt befærdet af færger, fiskerbåde og fragtskibe. Her blander havet og landet luft med hinanden.
Gå en tur over de toppede brosten i de fredelige gader i den gamle bydel bag kirken. Rønne er en “haveby”. Bag bindingsværkshuse og mure, gemmer sig både gårdhaver og store haver. De kan være svære at se fra gaden, men du kan mærke duften fra de mange syrener og frugttræer, høre fuglelivet og den stille ro mellem huse og haver. Og se: I mange af de små vinduer udstiller bornholmerne deres porcelænsfigurer, håndlavede glas eller nips af særlig betydning. Et personligt signal til dig fra hvert vindue. Eller tag en aftentur. Uden at blive vindueskigger kan du på din vej opleve mange smukke, oplyste stuer og interiører i byens gamle huse – fra hightech-stil til bornholmske stadsstuer fra starten af 1900-tallet.
Rønne er formentlig opstået i 1200-tallet, og Rønne by nævnes første gang i 1277. Allerede i 1327 betegnes Rønne som købstad. I 1300 og 1400-tallet fik Rønne ofte besøg af hanseatiske skibe fra især Greifswald i Tyskland. De tyske købmænd dominerede handelen på hele Bornholm frem til slutningen af 1500-tallet, og på dette tidspunkt var Rønne med sikkerhed Bornholms vigtigste by. Skibene kunne relativt sikkert ankre mellem de to rev, der går ud i havet nord og syd for Rønne, og her voksede havnen og byen frem. Den ældste del af havnen er den idylliske Søndre Bådehavn lige neden for Sct. Nicolai kirke. På bakken over kysten byggede man i 1200-tallet et sommerkapel, der gennem århundrederne er udbygget i takt med byens udvikling til den store kirke, vi ser i dag. Fra 1866 var her fast skibsforbindelse til København, og byen udviklede sig til et håndværks- og industricenter.
Rønne byder på usædvanligt mange fine bindingsværkshuse, men ind i mellem ligger de nyere “bombehuse” – murstenshuse i røde eller gule sten, der blev bygget til erstatning for de mange huse, russerne bombede i maj 1945. Rønne (og Nexø) er de eneste byer i Danmark, hvor du kan opleve konsekvenserne af de voldsomme bombardementer, som byerne var udsat for. Mens det øvrige Danmark fejrede befrielsen den 5. maj 1945, forblev Bornholm tysk besat. Øen var et vigtigt brohoved for tyske flygtninge på vej hjem fra østfronten og russerne bombede derfor Rønne den 7. og 8. maj, så grundigt, at hver tiende hus blev ødelagt. Besættelsen af Danmark varede i 5 år – fra den 9. april 1940 til den 5. maj 1945, men Bornholm blev reelt først befriet fra tyskernes greb den 9. maj 1945 – og det af Sovjetunionen! De udstationerede sovjetiske tropper forlod faktisk først Bornholm i foråret 1946.
Et stort genopbygningsarbejde erstattede de ødelagte huse med nye såkaldte bombehuse, der i dag ses som nyere murstenshuse i husrækkerne mellem de gamle bindingsværkshuse i Rønne. Snellemark-området i centrum af Rønne var særlig hårdt ramt og består alene af nye bombehuse. Hvis du går en tur i den gamle bydel af Rønne, så se op på relieffet i sten over en dør i bombehuset lige syd for kirken; du hører næsten larmen fra maskinerne!
Et andet vidnesbyrd om bombardementerne er de flere hundrede træhuse, de såkaldte svenskehuse, som Sverige forærede Bornholm for at hjælpe med genopbygningen. I dag er svenskehusene eftertragtede boliger i Rønnes (og Nexø) villakvarterer.
Som købstad har Rønne mindst 685 år på bagen og den er også i dag øens handelscenter, administrative center og center for øens offentlige service med bl.a. sygehus med skadestue, politistation, domhus og diverse uddannelser. Her er fiskeindustri og andre industrivirksomheder, der er blandt de førende på verdensmarkedet indenfor deres felt. Rønne har i dag ca. 13.730 indbyggere.
Store Torv er Rønnes levende centrum. Oprindelig var Store Torv eksercerplads for militæret, men i dag er det stedet, hvor gæster og bornholmere mødes – omkring springvandet, granitskulpturen midt på pladsen, på caféer og i butikker. Oplev den særlige stemning på markedsdagene på Store Torv. Her præsenterer bornholmerne deres egne produkter for dig. Få en snak med menneskerne bag boden. De kommer fra øen og byen tidligt om morgenen og stiller boden op med hjemmelavet husflid, granitsmykker, stearinlys, tøj, grøntsager og meget mere. Øens slagtere og fiskehandlere sælger også friske varer fra deres vogne.
Rønne byder på masser af musik og kultur. Besøg for eksempel Musikhuzet på Store Torv – et rytmiske koncerthus, hvor du kan opleve kendte danske og udenlandske bands og solister – enten på den store scene eller den lille intime i Rasch’s Pakhus. Eller hvad med et besøg i den hyggelige biograf i nostalgiske rammer, som udover at vise de nyeste film også viser opera, musicals og koncerter i absolut verdensklasse live på det store biograflærred.
I kort afstand fra byens liv, kan du få sand mellem tæerne. Byen har dejlige sandstrande til begge sider. Nørrekås er egentlig Rønnes store lystbådehavn, men også en populær lille sandstrand midt i byen. Knap 2 km nord for Store Torv ligger også den populære Antoinette-strand og bare 1 km syd for centrum, ved det dejlige, åbne naturområde Galløkken, finder du den dejlige Galløkken strand, som strækker sig 30-35 km langs Bornholms sydkyst til Nexø.