Hotel Abildgaard
Allinge og Sandvig tager imod dig med åbne arme. Besøger du Nordbornholms tvillingebyer, vil du hurtigt fornemme den særlige blanding af fantastisk natur, historiske by-miljøer og den naturlige gæstfrihed, som stammer fra mere end 100 års erfaring som turistmål. Glem heller ikke at besøge byen Tejn med den livlige havn og den moderne kirkebygning. Her finder du også et bryggeri og et stort udvalg af butikker.
Læs mere om Nordbornholms to store byer
Allinges gamle huse og gader ligger malerisk på klipperne omkring havnen, der er sprængt ud i granitten. Allinge er i dag en livlig ferieby og en vigtig handelsby på Nordbornholm. Mellem Kirkepladsen, Lindeplads og havnen er der i de sidste år skabt et dejligt byområde med masser af butikker, cafeer, restauranter og røgeri. Sommeren igennem byder Allinge også på hyggelige markedsdage. Allinge Havn er flittigt besøgt af sejlbåde. I det nordre bassin ligger også lodsbåden, når den ikke er på havet for at aflevere lodsen på ét af de mange store skibe, der passerer gennem Hammerfarvandet.
Allinge på Bornholm danner hvert år i uge 24 rammen om Danmarks største demokrati-festival, Folkemødet. Op til 100.000 besøgende deltager i det fire dage lange folkefest. Tæt på Allinge kan du også opleve musikfestivallen Wonderfestiwall, der hvert år har store danske musiknavne på plakaten.
Allinge er oprindelig en samling af avlsbrugergårde ved kysten og lidt senere kom de store købmandsgårde til, som du f.eks. møder på en tur hen ad Løsebækgade. Ved Løsebækgade finder du også ind på den usædvanligt spændende kyststi, der går op og ned gennem klipperne fra Allinge mod Sandkås. Lige inden stien, ligger Løsebækstranden – en fin lille sandstrand, der er en oase for Allinge-boerne på de varme sommerdage. Maleren Olaf Rudes (1886-1957) første atelier var i et lille hus lige ned til Løsebækstranden. Mange af hans malerier skildrer landskabet og byen, Allinge.
Allinge-Sandvig var oprindelig to små fiskerlejer, grundlagt i middelalderen. Siden er tvillingebyerne Allinge-Sandvig vokset på deres helt egen facon, præget af Bornholms mest betydningsfulde erhverv; stenbrydning og turisme. De gamle bindingsværkshuse fra 1700 og 1800-tallet stammer fra den tid, hvor Allinge og Sandvig var fiskerlejer og avlsbruger-byer. Mange gamle bondegårde ligger derfor i dag inde i byerne, og flere af dem er nu indrettet til hyggelige pensionater.
Langs Havnegade og Strandvejen er Allinge og Sandvig nærmest vokset sammen. En anden forbindelse mellem byerne er cykelstien ad det gamle jernbanetracé, der løber i lidt større afstand fra kysten. I Sandvig er du tæt på toppen af Bornholm. Hammerknuden skyder sig med massiv klippekraft ud i havet nordvest for Sandvig og mellem knuden og det gamle fiskerleje ligger “sand-vigen” med den dejlige Sandvig sandstrand.
Nyd den stille stemning i Sandvig havns hyggelige fiskermiljø, med udsigt til bugten og Hammerknuden. Sandvigs hoteller, den gamle by, stranden og klipperne omkring den kan godt på de lune sommeraftener minde om Middelhavets små byer. Der er en række restauranter og cafeer at vælge imellem i det gamle Sandvig, flere af dem indrettet i byens fine gamle huse. Vil du bo i telt, så finder du campingpladsen lige bag stranden, med udsigt over bugten, og vandrehjemmet ligger på din vej mod Hammershus.
Sandvig er også kendt som bog- og kulturbyen. Hele året igennem arrangeres mange store og små events – og så kan du også deltage i Sandvigs musikfestival, og ikke mindst Wonderfestiwall, der arrangeres kun et stenkast fra Sandvig.
Et par kilometer syd for Allinge ligger Sandkås og den gamle fiskerby Tejn. Havnen er omdrejningspunktet i byen og vært for den årligt tilbagevendende event Trolling Master. I Tejn er havet altid lige foran din næsetip, og på Tejn Havn finder du bryggeriet Penyllan, hvor du kan købe lokalt brygget øl. På Strandvejen er der mulighed for at shoppe eksklusivt modetøj til kvinder i butik Sommersted, og Butik Maritim har alt hvad en lystsejlers hjerte begærer. Tejn har et aktivt byliv og er hjemsted for idrætsforeningen TIF, der er drevet af frivillige og arrangerer et væld af events og idrætstilbud året rundt.
Mellem Tejn og Allinge finder du den lille perle Sandkås Strand, der ligger som en beskyttet lagune mellem rå klipper og fin blød sandstrand. Om sommeren er den hyggelige Sandkås Strandbar åben, hvor du kan drikke kaffe, spise is og sandwich i de udendørs flydermøbler og med direkte udsyn til Østersøens bølger og den idylliske strand.
Der er et bredt udvalg af overnatningsmuligheder i Tejn. Der er også gode bademuligheder i den yderste del af havnebassinet i Tejn Havn. Her er anlagt en lille sandstrand, badebro og et udendørs vildmarksbad og sauna til brug i vintermånederne. Den flotteste rute til Tejn er den klippefyldte vandresti langs havet fra Næs Strand i Allinge – en af de smukkeste kyststrækninger Bornholm har at byde på.
Stenbrydningen på Hammerværket satte sidst i 1800-tallet voldsomt gang i udviklingen af Allinge og Sandvig. Den tyske baron von Ohlendorff købte Hammerværket af kommunen i 1891, og så blev der investeret mange penge i virksomheden. Hammerhavnen blev bygget, og der blev jobs til mange mennesker. Fattige emigranter fra Sverige, der ikke havde råd til en billet til Amerika, strømmede nu til stenindustrien på Nordbornholm. I dag er stenbrydningen historie, men de lange lave rækkehuse, der blev bygget i 1890 som arbejderboliger til de mange stenværksarbejdere, ligger her endnu.
Baron von Ohlendorff spredte også rygtet om det eksotiske Bornholm til det tyske borgerskab sidst i 1800-tallet. Dampskibene kom sydfra med tyske sommergæster i større og større antal – helt frem til 1. Verdenskrig, der satte en midlertidig stopper for det nye bornholmske erhvervs-eventyr. Store hoteller skød op, især i Sandvig og omegn.
Fiskeriet og udviklingen af røgerierne satte sit præg – også på Allinge-Sandvig. Med det Østbornholmske Dampskibsselskab blev frisk røgede fisk sendt fra Allinge til København og åbningen af jernbanen fra Rønne til Allinge-Sandvig i 1913 bidrog yderligere til udviklingen på Nordlandet. Stationerne i Allinge og Sandvig ligger her stadig. De tyske turister blev hjemme fra 1914, og området måtte overleve på stenindustrien. Først i 1930’erne begyndte danske sommergæster at finde til Bornholm. Senere kom også andre nationaliteter til og Nordbornholm var i mange år det absolut foretrukne sted for øens gæster. Stenbrudsvirksomheden fortsatte til først i 1970’erne, og området er i dag et fredet naturparadis med et landskab, der bærer tydelig spor af fortidens stenindustri.