Velkommen til Allinge og Sandvig

Allinge og Sandvig tager imod dig med åbne arme. Besøger du Nordbornholms tvillingebyer, vil du hurtigt fornemme den særlige blanding af fantastisk natur, historiske by-miljøer og den naturlige gæstfrihed, som stammer fra mere end 100 års erfaring som turistmål. Glem heller ikke at besøge byen Tejn med den livlige havn og den moderne kirkebygning. Her finder du også et bryggeri og et stort udvalg af butikker.

Læs mere om Nordbornholms to store byer

Allinge – en livlig ferieby

Allinges gamle huse og gader ligger malerisk på klipperne omkring havnen, der er sprængt ud i granitten. Allinge er i dag en livlig ferieby og en vigtig handelsby på Nordbornholm. Mellem Kirkepladsen, Lindeplads og havnen er der i de sidste år skabt et dejligt byområde med masser af butikker, cafeer, restauranter og røgeri. Sommeren igennem byder Allinge også på hyggelige markedsdage. Allinge Havn er flittigt besøgt af sejlbåde. I det nordre bassin ligger også lodsbåden, når den ikke er på havet for at aflevere lodsen på ét af de mange store skibe, der passerer gennem Hammerfarvandet.

Allinge – byen for Folkemødet og kulturen

Allinge på Bornholm danner hvert år i uge 24 rammen om Danmarks største demokrati-festival, Folkemødet. Op til 100.000 besøgende deltager i det fire dage lange folkefest. Tæt på Allinge kan du også opleve musikfestivallen Wonderfestiwall, der hvert år har store danske musiknavne på plakaten.

Kyststi mod Sandkås og Løsebækstranden

Allinge er oprindelig en samling af avlsbrugergårde ved kysten og lidt senere kom de store købmandsgårde til, som du f.eks. møder på en tur hen ad Løsebækgade. Ved Løsebækgade finder du også ind på den usædvanligt spændende kyststi, der går op og ned gennem klipperne fra Allinge mod Sandkås. Lige inden stien, ligger Løsebækstranden – en fin lille sandstrand, der er en oase for Allinge-boerne på de varme sommerdage. Maleren Olaf Rudes (1886-1957) første atelier var i et lille hus lige ned til Løsebækstranden. Mange af hans malerier skildrer landskabet og byen, Allinge.

Attraktioner
Folkemødet på Bornholm
Overnatning til Folkemødet 2018

Allinge og Sandvigs historie – oprindelig to små fiskerlejer

Allinge-Sandvig var oprindelig to små fiskerlejer, grundlagt i middelalderen. Siden er tvillingebyerne Allinge-Sandvig vokset på deres helt egen facon, præget af Bornholms mest betydningsfulde erhverv; stenbrydning og turisme. De gamle bindingsværkshuse fra 1700 og 1800-tallet stammer fra den tid, hvor Allinge og Sandvig var fiskerlejer og avlsbruger-byer. Mange gamle bondegårde ligger derfor i dag inde i byerne, og flere af dem er nu indrettet til hyggelige pensionater.

Din guide til overnatning i Allinge og Sandvig

Er du på udkig efter et overnatningssted til din næste ferie på Nordbornholm? Så prøv et af disse:

Sandvig – en charmerende by

Langs Havnegade og Strandvejen er Allinge og Sandvig nærmest vokset sammen. En anden forbindelse mellem byerne er cykelstien ad det gamle jernbanetracé, der løber i lidt større afstand fra kysten. I Sandvig er du tæt på toppen af Bornholm. Hammerknuden skyder sig med massiv klippekraft ud i havet nordvest for Sandvig og mellem knuden og det gamle fiskerleje ligger “sand-vigen” med den dejlige Sandvig sandstrand.

Sandvigs hyggelige stemning

Nyd den stille stemning i Sandvig havns hyggelige fiskermiljø, med udsigt til bugten og Hammerknuden. Sandvigs hoteller, den gamle by, stranden og klipperne omkring den kan godt på de lune sommeraftener minde om Middelhavets små byer. Der er en række restauranter og cafeer at vælge imellem i det gamle Sandvig, flere af dem indrettet i byens fine gamle huse. Vil du bo i telt, så finder du campingpladsen lige bag stranden, med udsigt over bugten, og vandrehjemmet ligger på din vej mod Hammershus.

Kultur i Sandvig

Sandvig er også kendt som bog- og kulturbyen. Hele året igennem arrangeres mange store og små events – og så kan du også deltage i Sandvigs musikfestival, og ikke mindst Wonderfestiwall, der arrangeres kun et stenkast fra Sandvig.

Din guide til attraktioner i Allinge og Sandvig samt Nordbornholm

Hele Nordbornholm omkring Allinge, Sandvig og Tejn byder på mange attraktioner og seværdigheder. Bemærk, at en del af dem dog kun holder åbent i sæsonen. Her finder du et lille udpluk af dem:

Besøg også byerne Tejn og Sandkås

Et par kilometer syd for Allinge ligger Sandkås og den gamle fiskerby Tejn. Havnen er omdrejningspunktet i byen og vært for den årligt tilbagevendende event Trolling Master. I Tejn er havet altid lige foran din næsetip, og på Tejn Havn finder du bryggeriet Penyllan, hvor du kan købe lokalt brygget øl. På Strandvejen er der mulighed for at shoppe eksklusivt modetøj til kvinder i butik Sommersted, og Butik Maritim har alt hvad en lystsejlers hjerte begærer. Tejn har et aktivt byliv og er hjemsted for idrætsforeningen TIF, der er drevet af frivillige og arrangerer et væld af events og idrætstilbud året rundt.

Sommeren på Nordbornholms strande

Mellem Tejn og Allinge finder du den lille perle Sandkås Strand, der ligger som en beskyttet lagune mellem rå klipper og fin blød sandstrand. Om sommeren er den hyggelige Sandkås Strandbar åben, hvor du kan drikke kaffe, spise is og sandwich i de udendørs flydermøbler og med direkte udsyn til Østersøens bølger og den idylliske strand.

Overnatning i Tejn og enestående natur

Der er et bredt udvalg af overnatningsmuligheder i Tejn. Der er også gode bademuligheder i den yderste del af havnebassinet i Tejn Havn. Her er anlagt en lille sandstrand, badebro og et udendørs vildmarksbad og sauna til brug i vintermånederne. Den flotteste rute til Tejn er den klippefyldte vandresti langs havet fra Næs Strand i Allinge – en af de smukkeste kyststrækninger Bornholm har at byde på.

Din guide til spisesteder på Nordbornholm

Du har mange muligheder for at spise og drikke i Allinge, Sandvig og Tejn:

Stenbrydning i Allinge og Sandvig

Stenbrydningen på Hammerværket satte sidst i 1800-tallet voldsomt gang i udviklingen af Allinge og Sandvig. Den tyske baron von Ohlendorff købte Hammerværket af kommunen i 1891, og så blev der investeret mange penge i virksomheden. Hammerhavnen blev bygget, og der blev jobs til mange mennesker. Fattige emigranter fra Sverige, der ikke havde råd til en billet til Amerika, strømmede nu til stenindustrien på Nordbornholm. I dag er stenbrydningen historie, men de lange lave rækkehuse, der blev bygget i 1890 som arbejderboliger til de mange stenværksarbejdere, ligger her endnu.

Graniteventyret
Stenindustriens historie på Nordbornholm - begyndelsen
Stenindustriens historie på Nordbornholm - slutningen

Det eksotiske Bornholm

Baron von Ohlendorff spredte også rygtet om det eksotiske Bornholm til det tyske borgerskab sidst i 1800-tallet. Dampskibene kom sydfra med tyske sommergæster i større og større antal – helt frem til 1. Verdenskrig, der satte en midlertidig stopper for det nye bornholmske erhvervs-eventyr. Store hoteller skød op, især i Sandvig og omegn.

Udviklingen af Allinge og Sandvig

Fiskeriet og udviklingen af røgerierne satte sit præg – også på Allinge-Sandvig. Med det Østbornholmske Dampskibsselskab blev frisk røgede fisk sendt fra Allinge til København og åbningen af jernbanen fra Rønne til Allinge-Sandvig i 1913 bidrog yderligere til udviklingen på Nordlandet. Stationerne i Allinge og Sandvig ligger her stadig. De tyske turister blev hjemme fra 1914, og området måtte overleve på stenindustrien. Først i 1930’erne begyndte danske sommergæster at finde til Bornholm. Senere kom også andre nationaliteter til og Nordbornholm var i mange år det absolut foretrukne sted for øens gæster. Stenbrudsvirksomheden fortsatte til først i 1970’erne, og området er i dag et fredet naturparadis med et landskab, der bærer tydelig spor af fortidens stenindustri.

Shopping i Allinge, Sandvig og Tejn

På Nordbornholm er der mange spændende forretninger at vælge i mellem. Her finder du et lille udvalg:

Events på Nordbornholm

I Allinge-Sandvig og på Nordbornholm arrangeres mange forskellige events hele året igennem
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00