Velkommen til Svaneke

Svaneke, som er Danmarks østligste købstad, vandt titlen som Danmarks smukkeste købstad i 2013. Og i 2018 fejrede man arkitekt Jørn Utzons 100-års-dag - han har nemlig tegnet Svaneke vandtårn.

Læs mere om Danmarks smukkeste købstad her

Svaneke blev i 2013 kåret til Danmarks smukkeste købstad. 15 byer fra hele landet var indstillet til prisen som Danmarks Smukkeste Købstad og Svaneke vandt! Bygningskultur Danmark stod bag konkurrencen, der havde til formål at sætte fokus på de historiske bykerners kvaliteter. Svaneke er desuden én af Bornholms smukkeste og bedst bevarede gamle byer på den nordøstlige del af øen, og værner om det oprindelige miljø. Svaneke har i alt 1.085 indbyggere (2019).

Den danske arkitekt Jørn Utzon ville have fyldt 100 år den 9. april 2018. Han er berømt for at have tegnet Operahuset i Sydney. Men han blev i sine unge dage bedt om at komme med nogle forslag til et vandtårn og vandværk, da den daværende borgmester i Svaneke, Emil Andersen, ville have en arkitekt til stå for opgaven. Emil Andersen bad ingeniøren, der stod for projektet, om at finde en spændende arkitekt, og ingeniøren anbefalede Jørn Utzon, som han kendte fra tidligere opgaver, som de havde samarbejdet om. Jørn Utzon påtog sig opgaven og Svaneke fik sit unikke vartegn i 1952. I jubilæumsåret 2018 markerede byforeningen Svanekes venner Jørn Utzons fødselsdag ved flere anledninger.

Attraktioner
Svaneke Vandtårn
Attraktioner
Svaneke Kirke

Attraktioner i Svaneke og på Østbornholm

Hele Østbornholm i og omkring Svaneke byder på mange attraktioner og seværdigheder. Her er et lille udpluk af dem:

Sommerparkering i Svaneke

Når bilister kører ind i Svaneke By via Østermarievej / Storegade er der i sommerperioden oprettet 100 parkeringspladser, hvor man med fordel kan parkere gratis hele døgnet. På Hjørnet af Storegade og Korshøje er der opsat et skilt med teksten ‘Parkering Centrum’.

Når man drejer op ad Korshøje ligger parkeringspladsen 200 meter fremme på højre hånd. Bilister, der kommer fra Nexø og Gudhjem, kan med fordel også benytte parkeringspladsen via Storegade.

Ved parkeringspladsen er der skilte, som viser vej til Svaneke Torv.

Svaneke med smukt bevaret bindingsværk

I Svaneke finder du fint bevarede bindingsværkshuse- og gårde, der spreder sig op af klipperne fra havnen, og gader der snor sig op og ned mellem gamle stengærder. Bag dem ligger frodige klippehaver med bl.a. morbær- og figentræer. Under de røde tegltage er murene kalkede, med rigtig kalk selvfølgelig – ofte i en varm gul farve.

Svanekes smukke lys

Svaneke by og havnen åbner sig mod øst, og derfor er morgenen og formiddagen Svanekes allersmukkeste tid. Her står solen lavt over havet og samtidig sender den sine stråler ind mod byens mangefarvede facader og grønne haver.

Svanekes hyggelige torv

Torvet i Svaneke er byens hyggelige samlingspunkt med bl.a. supermarked og bodega. Det er også på torvet, du fx finder bolsjefabrikken, hvor der er fri adgang til at følge produktionen af de velsmagende bolsjer, der foregår efter gamle håndværksmæssige metoder. På lørdage om sommeren byder Svaneke på torvemarked om formiddagen – så er der marked i byen – ofte med gøgl eller musik. Og pas på! Hestesporvognen har stoppested på torvet og tilbyder en hyggelig rundtur i den gamle by.

Overnatning i Svaneke og på Østbornholm

Er du på udkig efter et overnatningssted til din næste ferie i Svaneke og omegn? Så prøv et af disse:
5 gode grunde til at holde ferien i sommerhus i Svaneke
5 grunde til at vælge et sommerhus, når man rejser med børn til Bornholm

Masser af kunst i Svaneke

I Svaneke finder du et væld af gallerier, glaspusteri, keramikere samt kunsthåndværkere – nogle af dem med åbne værksteder. En særlig hyggelig oplevelse er turen mellem havnen og torvet via det gamle “Brænderigænget”. Her ligger Glastorvet, hvor en række af de lokale kunsthåndværkere er gået sammen for at skabe et fælles miljø. Tæt ved Glastorvet finder du også Svanekegaarden – et kultursted, hvor der både er galleri og arrangementer med musik, foredrag, debat og meget andet.

Originale ideer i Svaneke

Originaler og originale idéer trives i Svaneke. Omkring torvet finder du f.eks. øens micro øl-bryggeri – Svaneke Bryghus, så du kan mærke duften og varmen fra processen, når den lokale øl brygges. Af originale idéer kan vist også nævnes “Hønseskidnings-konkurrencen”, der finder sted i Brænderigænget hver sommer. Spil på ét af felterne fra 1-100 og så er det bare at håbe på, at hønen går i den rigtige retning! Af andre gode idéer i Svaneke kan bl.a. nævnes byens håndlavede karameller, lakridsen, vingummien, chokoladen, isen og bolsjerne.

Her kan du spise

Der er mange muligheder for at få noget at spise og drikke i Svaneke og omegn

Gå en tur omkring havnen i Svaneke

Prøv at gå en tur mod nord fra havnen i Svaneke, forbi det lille hus, der var Oluf Høsts barndomshjem, med mindepladen på siden af huset. Forresten: Selve Oluf Høst museet finder du i Gudhjem. Gå videre til røgeriet, der ligger så flot med sine fem hvide skorstene på denne nordøstligste klippepynt ved kanonerne på den gamle skanse. Her bydes der på mange slags røgede fisk lige til at tage med hjem eller nyde ved bordene udenfor. Fortsæt din tur til den smukke Vigehavn – Svanekes havn for mindre joller.

Svaneke Fyr og Hullehavn

Hvis du tager på en lille gåtur i sydlig retning fra havnen kommer du forbi en lille naturlig jollehavn samt det tidligere Svaneke Fyr. På den anden side af fyret ligger Hullehavn strand, byens badested med klippestrand og udspringsvippe. Der er sågar en lille sandstrand til de mindste børn, en iskiosk og caféen “Sydøst for paradis”. Ved fyret ligger også en hyggelig campingplads, de lokale tennisbaner, idrætsanlæg, hal og Hjemstavnsbyen – en ældre feriehusby forbeholdt de mange bornholmere, der bor udenøs, men gerne genser øen og familien i ferien. På den anden side af Svaneke, ved Møllebakken ligger endnu en campingplads. Svanekes vandrerhjem ligger i byens sydlige del, få minutters gang fra havnen.

Seværdigheder
Aarsdale

Shopping i Svaneke og omegn

I Svaneke og omegn kan du vælge mellem mange spændende forretninger

Svanekes historie indtil 1850

Svaneke har formentlig allerede i 1200-tallet eksisteret som fiskerleje på Bornholms østkyst, og byen har især kunnet nyde godt af det gode sildefiskeri i middelalderen. Lige som det øvrige Bornholm, er Svaneke blevet flittigt besøgt af de hanseatiske købmænd middelalderen igennem. Det er uvist, hvornår Svaneke blev en købstad, men det er sandsynligvis sket i begyndelsen af 1500-tallet, for i 1543 havde byen både borgmestre og byfoged. Svaneke var dog en lille by med kun 562 indbyggere i 1769, og den havde svært ved at fastholde nogen handel af betydning i 1600-tallet og 1700-tallet. Byen havde et relativt stort opland, men fiskere og bønder foretrak enten at drage til Nexø eller handle ulovligt fra de mange små havne langs kysten. Byen sakkede bagud i forhold til især Rønne, men en modernisering af Svaneke havn i 1816 hjalp dog noget og gjorde det muligt at etablere flere skibsværfter.

Jernbanen, der aldrig kom til Svaneke

Byens velstand voksede i 1700- og 1800-tallet, da de driftige Svaneke-borgere udviklede handel, søfart og skibsbygning, og de store købmandsgårde omkring havnen kom til. Da jernbanerne blev bygget på Bornholm først i 1900-tallet, kom den ikke til Svaneke, så Svaneke slap for den moderne udvikling, som jernbanen gav mange andre byer. Endelig opstod Byforeningen “Svanekes Venner” i hele sidste halvdel af 1900-tallet. Foreningen værdsatte og værnede om det oprindelige miljø og reddede dermed byen og dens huse fra mange af de uheldige renoveringer og moderniseringer, som kombinationen af velstand og uforstand begavede det øvrige land med.

Sankt Hans Aften i Svaneke

Hvis du besøger Svaneke Sankt Hans Aften – den 23. juni – så tag med Svanekeboerne og mange bornholmere i fakkeltog ud til fyret, hvor der er bål, fællessang og båltale på det smukke kystområde nedenfor fyret. Her fejres kildefesten, der er en gammel Svaneke-tradition, til ære for byens unge konfirmander.

Her er din event-guide til Svaneke og omegn

Svaneke er en af øens kulturelle centre. Her er der hele året arrangementer og events. Et lille udpluk finder du her:
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00