Velkommen til Svaneke

Svaneke, som er Danmarks østligste købstad, vandt titlen som Danmarks smukkeste købstad i 2013. Og i 2018 fejrer man arkitekt Jørn Utzons 100-års-dag - han har nemlig tegnet Svaneke vandtårn.

Læs mere om Danmarks smukkeste købstad her

Svaneke blev i 2013 kåret til Danmarks smukkeste købstad. 15 byer fra hele landet var indstillet til prisen som Danmarks Smukkeste Købstad og Svaneke vandt! Bygningskultur Danmark stod bag konkurrencen, der havde til formål at sætte fokus på de historiske bykerners kvaliteter. Svaneke er desuden én af Bornholms smukkeste og bedst bevarede gamle byer på den nordøstlige del af øen, og værner om det oprindelige miljø. Også i 1975 fik Svaneke hæder, da byen fik tildelt den Europæiske Guldmedalje for bybevaring, hvilket har styrket borgernes fælles indsats for at sikre, at Svaneke restaureres med omhu. Svaneke har i alt 1.044 indbyggere (2017).

Den danske arkitekt Jørn Utzon ville have fyldt 100 år den 9. april 2018. Han er berømt for at have tegnet Operahuset i Sydney. Men han blev i sine unge dage bedt om at komme med nogle forslag til et vandtårn og vandværk, da den daværende borgmester i Svaneke, Emil Andersen, ville have en arkitekt til stå for opgaven. Emil Andersen bad ingeniøren, der stod for projektet, om at finde en spændende arkitekt, og ingeniøren anbefalede Jørn Utzon, som han kendte fra tidligere opgaver, som de havde samarbejdet om. Jørn Utzon påtog sig opgaven og Svaneke fik sit unikke vartegn i 1952. I jubilæumsåret 2018 markerer byforeningen Svanekes venner Jørn Utzons fødselsdag ved flere anledninger.

Attraktioner
Svaneke Vandtårn
Attraktioner
Svaneke Kirke
Turistinformation
Bornholms Turistinformation - Svaneke

Attraktioner i Svaneke og på Østbornholm

Hele Østbornholm i og omkring Svaneke byder på mange attraktioner og seværdigheder. Her er et lille udpluk af dem:

Svaneke med smukt bevaret bindingsværk

I Svaneke finder du fint bevarede bindingsværkshuse- og gårde, der spreder sig op af klipperne fra havnen, og gader der snor sig op og ned mellem gamle stengærder. Bag dem ligger frodige klippehaver med bl.a. morbær- og figentræer. Under de røde tegltage er murene kalkede, med rigtig kalk selvfølgelig – ofte i en varm gul farve.

Svanekes smukke lys

Svaneke by og havnen åbner sig mod øst, og derfor er morgenen og formiddagen Svanekes allersmukkeste tid. Her står solen lavt over havet og samtidig sender den sine stråler ind mod byens mangefarvede facader og grønne haver.

Svanekes hyggelige torv

Torvet i Svaneke er byens hyggelige samlingspunkt med bl.a. supermarked og bodega. Det er også på torvet, du fx finder bolsjefabrikken, hvor der er fri adgang til at følge produktionen af de velsmagende bolsjer, der foregår efter gamle håndværksmæssige metoder. På lørdage om sommeren byder Svaneke på torvemarked om formiddagen – så er der marked i byen – ofte med gøgl eller musik. Og pas på! Hestesporvognen har stoppested på torvet og tilbyder en hyggelig rundtur i den gamle by.

Overnatning i Svaneke og på Østbornholm

Er du på udkig efter et overnatningssted til din næste ferie i Svaneke og omegn? Så prøv et af disse:

Masser af kunst i Svaneke

I Svaneke finder du et væld af gallerier, glaspusteri, keramikere samt kunsthåndværkere – nogle af dem med åbne værksteder. En særlig hyggelig oplevelse er turen mellem havnen og torvet via det gamle “Brænderigænget”. Her ligger Glastorvet, hvor en række af de lokale kunsthåndværkere er gået sammen for at skabe et fælles miljø. Tæt ved Glastorvet finder du også Svanekegaarden – et kultursted, hvor der både er galleri og arrangementer med musik, foredrag, debat og meget andet.

Originale ideer i Svaneke

Originaler og originale idéer trives i Svaneke. Omkring torvet finder du f.eks. øens micro øl-bryggeri – Svaneke Bryghus, så du kan mærke duften og varmen fra processen, når den lokale øl brygges. Af originale idéer kan vist også nævnes “Hønseskidnings-konkurrencen”, der finder sted i Brænderigænget hver sommer. Spil på ét af felterne fra 1-100 og så er det bare at håbe på, at hønen går i den rigtige retning! Af andre gode idéer i Svaneke kan bl.a. nævnes byens håndlavede karameller, lakridsen, vingummien, chokoladen, isen og bolsjerne.

Her kan du spise

Der er mange muligheder for at få noget at spise og drikke i Svaneke og omegn

Gå en tur omkring havnen i Svaneke

Prøv at gå en tur mod nord fra havnen i Svaneke, forbi det lille hus, der var Oluf Høsts barndomshjem, med mindepladen på siden af huset. Forresten: Selve Oluf Høst museet finder du i Gudhjem. Gå videre til røgeriet, der ligger så flot med sine fem hvide skorstene på denne nordøstligste klippepynt ved kanonerne på den gamle skanse. Her bydes der på mange slags røgede fisk lige til at tage med hjem eller nyde ved bordene udenfor. Fortsæt din tur til den smukke Vigehavn – Svanekes havn for mindre joller.

Svaneke Fyr og Hullehavn

Hvis du tager på en lille gåtur i sydlig retning fra havnen kommer du forbi en lille naturlig jollehavn samt det tidligere Svaneke Fyr. På den anden side af fyret ligger Hullehavn strand, byens badested med klippestrand og udspringsvippe. Der er sågar en lille sandstrand til de mindste børn, en iskiosk og caféen “Sydøst for paradis”. Ved fyret ligger også en hyggelig campingplads, de lokale tennisbaner, idrætsanlæg, hal og Hjemstavnsbyen – en ældre feriehusby forbeholdt de mange bornholmere, der bor udenøs, men gerne genser øen og familien i ferien. På den anden side af Svaneke, ved Møllebakken ligger endnu en campingplads. Svanekes vandrerhjem ligger i byens sydlige del, få minutters gang fra havnen.

Seværdigheder
Aarsdale

Shopping i Svaneke og omegn

I Svaneke og omegn kan du vælge mellem mange spændende forretninger

Svanekes historie indtil 1850

Svaneke har formentlig allerede i 1200-tallet eksisteret som fiskerleje på Bornholms østkyst, og byen har især kunnet nyde godt af det gode sildefiskeri i middelalderen. Lige som det øvrige Bornholm, er Svaneke blevet flittigt besøgt af de hanseatiske købmænd middelalderen igennem. Det er uvist, hvornår Svaneke blev en købstad, men det er sandsynligvis sket i begyndelsen af 1500-tallet, for i 1543 havde byen både borgmestre og byfoged. Svaneke var dog en lille by med kun 562 indbyggere i 1769, og den havde svært ved at fastholde nogen handel af betydning i 1600-tallet og 1700-tallet. Byen havde et relativt stort opland, men fiskere og bønder foretrak enten at drage til Nexø eller handle ulovligt fra de mange små havne langs kysten. Byen sakkede bagud i forhold til især Rønne, men en modernisering af Svaneke havn i 1816 hjalp dog noget og gjorde det muligt at etablere flere skibsværfter.

Jernbanen, der aldrig kom til Svaneke

Byens velstand voksede i 1700- og 1800-tallet, da de driftige Svaneke-borgere udviklede handel, søfart og skibsbygning, og de store købmandsgårde omkring havnen kom til. Da jernbanerne blev bygget på Bornholm først i 1900-tallet, kom den ikke til Svaneke, så Svaneke slap for den moderne udvikling, som jernbanen gav mange andre byer. Endelig opstod Byforeningen “Svanekes Venner” i hele sidste halvdel af 1900-tallet. Foreningen værdsatte og værnede om det oprindelige miljø og reddede dermed byen og dens huse fra mange af de uheldige renoveringer og moderniseringer, som kombinationen af velstand og uforstand begavede det øvrige land med.

Sankt Hans Aften i Svaneke

Hvis du besøger Svaneke Sankt Hans Aften – den 23. juni – så tag med Svanekeboerne og mange bornholmere i fakkeltog ud til fyret, hvor der er bål, fællessang og båltale på det smukke kystområde nedenfor fyret. Her fejres kildefesten, der er en gammel Svaneke-tradition, til ære for byens unge konfirmander.

Her er din event-guide til Svaneke og omegn

Svaneke er en af øens kulturelle centre. Her er der hele året arrangementer og events. Et lille udpluk finder du her:
Svaneke

‘Vær’Sko’! Søren Sko – serverer for første gang sange på dansk. Solo-turné, april 2020..!

I starten af 2020 udgiver jeg EP’en ‘Stærke Som Løver’ – mine første sange på dansk! Og i april 2020 tager jeg på solo-tur med lydtroldmanden og keyboardspilleren Søren Møller som eneste backing. Turen samler sig om mine nye danske sange og mit efterhånden store bagkatalog af engelsksprogede solosange, der ikke har været ‘luftet’længe – Der er også et par sange fra min deltagelse i ‘Toppen af Poppen’ sidste år, som fortjener at blive fortolket live..! Jeg har lyst til at fortælle noget mere, både i mit musikalske udtryk og historierne bag mine sange… Min live tour i april vil blive en tur rundt i Skoens univers – på ‘engelsk/dansk’ og krydret med ufortalte historier og anekdoter om de mange rejser mine sange har taget mig på, både som sanger, sangskriver og menneske. Hvorfor nu på dansk? På et tidspunkt havde jeg sagt ja til DR1 til at sætte musik til et digt af August Schade, og genlæste i den forbindelse Emil Aarestrup og Jeppe Aakjær. Det starter en lavine, ordene kommer buldrende, og jeg bliver simpelthen nødt til at skrive min første sang på dansk. Det tager 20 minutter, og derefter skrev jeg 4 danske sange på en uge, som alle er blevet ret vellykkede. Hvis jeg selv skal sige det. Så derfor! Som Kim Larsen engang sagde: ‘Sangene hænger derude, de skal bare plukkes!’ Så længe jeg kan huske – fra jeg som helt lille hørte min far nynne til Nat King Cole, og til jeg skrev min første sang – har jeg næsten udelukkende lyttet til engelsksproget musik. Men i gymnasiet skrev jeg digte på dansk, og til afgangs- eksamen valgte jeg så at skrive et digt! Men mig som normalt fik topkarakter i dansk, måtte se mit digt blive haglet ned med et 5-tal (ovenikøbet efter den gamle skala!). Jeg var skuffet, lagde låg på, og siden har jeg intet skrevet på dansk. Jeg måtte ‘synge’ mine tanker på engelsk. Indtil nu. For første gang i min karriere er det ordene der er kommet før musikken – det har jeg aldrig prøvet før. Da jeg, sammen med min producer, lavede råskitsen til en af mine nye sange, ‘I al elskværdighed’, var jeg lige ved at græde, fordi musikken ramte ordene og virkelig løftede dem. Havde jeg bare læst teksten op ville det slet ikke have haft samme effekt… Jeg har genopdaget min glæde ved det danske sprog og de mange ‘greb’ man kan tage fat i som sanger og sang- skriver. Det danske sprog ‘synger’ på en anden måde end det engelske og skal også synges på en anden måde. Ordenes rytme og tonernes sprog… At skrive og synge på dansk har også haft en effekt på mine gamle engelske sange, og måden jeg fortæller de sange på, har nu en helt anden intensitet! De er nyopfundne, og som sanger er det skønt at udfordre sig selv. Jeg glæder mig utroligt meget til denne intense april-tour på ‘engelsk/dansk’. Og til at fortælle om mig selv, mine tanker og mit fantastiske liv i musikkens tjeneste – ...
Events23. apr. 2020
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00