Artikel

Bornholmermalerne i dansk kunst

Se og oplev kunstværker, som er inspireret af Bornholms flotte natur, enestående lys og renhed - og som prægede en hel epoke i dansk kunst.

Hvis du vil opleve gedigen bornholmsk billedkunst, så behøver du ikke at tage til Statens Museums for Kunst (selvom du også her vil kunne se et par gode værker) – for også på Bornholm kan du se mange vigtige værker af danske og bornholmske kunstmalere, specielt værkerne indenfor den såkaldte “Bornholmerskolen” – eller Bornholmermalerne.

Hvorfor netop Bornholm?

Helt op til 1800-tallet dukker Bornholm så godt som slet ikke op som motiv i dansk kunst – eller for den sags skyld som destination for kunstmalerne. En af grundene er, at det indtil da var meget vanskeligt at nå øen – der fandtes ingen færgedrift, som vi kender det i dag. Det er først i forbindelse med nationalromantikken i midten af 1800-tallet, at kunstmalerne får øjnene op for Bornholm som ø og for de motiver man kan finde her: Klipperne og det rå landskab omkring, den på det tidspunkt efterhånden godt forfaldne Hammerhus borgruin, og det bornholmske landskab og havet som sådan. Alt sammen iscenesat af det helt unikke lys, som opleves her på Bornholm.

Bornholm præger dansk kunst

I begyndelsen af 1900-tallet dannes den såkaldte “Bornholmerskolen”. Bornholmermalerne præger hele den danske kunstscene i perioden omkring 1910-1930, fordi de som de første i Danmark introducerer den såkaldte moderne kunst med de nye europæiske strømninger indenfor maleriet. De dyrker specielt den nye franske kunst og dens eksperimenter med farve, abstraktion og kubisme. Landskabet på Bornholm og Christiansø egner sig særligt hertil.

Bornholmermalerne er i dag kendte gennem værkerne af blandt andre Ferdinand Richardt (1819-1895), Lars Hansen (1813-1872), Kristian Zahrtmann (1843-1917), Michael Ancher (1849-1927, som også er en af de mest kendte Skagensmalere), Karl Isakson (1879-1922), Olaf Rude (1886-1957), Edvard Weie (1879-1943), Oluf Høst (1884-1966), Niels Lergaard (1893-1982), Kræsten Iversen (1886-1955) og Richard Mortensen (1910-1993). Men også digteren Holger Drachmann (1846-1908) har været på Bornholm og malet flere kendte værker med bornholmske motiver, og må derfor også regnes til Bornholmermalerne.

Oplev “Bornholmermalerne” i Google Art Project – og på museerne

Hvis du vil få et første indtryk af “Bornholmerskolens” hovedværker, så kan du tage et kig på Bornholms Kunstmuseums side i Google Art Project. Museet udstiller her mange af deres hovedværker og du kan gå helt ned i kunstmaleriernes detaljer.

→ Link til Bornholms Kunstmuseum på Google Art Project

Du kan selvfølgelig også se de mange original-værker på flere bornholmske museer.

Her kan du også se "Bornholmermalerne"

Du kan også se og opleve "Bornholmerskolens" værker på disse museer

1

Bornholms Kunstmuseum

Museet har nok den største samling af Bornholmermalernes værker

2

Oluf Høst Museet

Her kan du primært se værker af kunstmaleren Oluf Høst

3

Erichsens Gaard

Kunstmalerne Kristian Zahrtmann, digteren Holger Drachmann og skagensmaleren Michael Ancher opholdt sig ofte her

4

Bornholms Museum

Museet har flere værker af bornholmske malere

5

Grønbechs Gaard

I kunsthallen Grønbechs Gaard kan du se mere moderne værker af bornholmske malere

Læs mere om kunst på Bornholm

Læs mere om kunst på Bornholm, Bornholmermalerne og Skagensmalerne og hele den epoke i dansk moderne kunst, som “Bornholmerskolen” var med til at præge.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00