Artikel

Bornholmermalerne i dansk kunst

Se og oplev kunstværker, som er inspireret af Bornholms flotte natur, enestående lys og renhed - og lær mere om, hvorfor de prægede en hel epoke i dansk kunst.

Bornholm som kunstmotiv er ret ung

Helt op til 1800-tallet dukker Bornholm så godt som slet ikke op som motiv i dansk kunst – eller for den sags skyld som destination for kunstmalerne. En af grundene er, at det indtil da var meget vanskeligt at nå øen – der fandtes ingen færgedrift, som vi kender det i dag.

Først i forbindelse med nationalromantikken i midten af 1800-tallet får kunstmalerne øjnene op for Bornholm og de motiver, man finde her på øen: Klipperne og det rå landskab omkring, den på det tidspunkt efterhånden godt forfaldne Hammerhus borgruin, samt havet. Alt sammen iscenesat af det helt unikke lys, som opleves her på Bornholm.

Bornholms gennembrud i dansk kunst

I begyndelsen af 1900-tallet dannes den såkaldte “Bornholmerskole”, et fællesskab mellem eleverne på Kristian Zahrtmanns malerskole. Bornholmermalerne præger det danske kunstliv, fordi de, som de første i Danmark, introducerer de nye, moderne europæiske strømninger indenfor maleriet. De inspireres af især franske kunstnere som Cézanne, Matisse og Picasso og dens eksperimenter med farve, abstrakt kunst og kubisme. Landskabet på Bornholm og Christiansø egner sig særligt hertil.

Bornholmermalerne er i dag kendte gennem værkerne af blandt andre Karl Isakson, Olaf Rude, Edvard Weie, Oluf Høst, Niels Lergaard, Kræsten Iversen og Richard Mortensen.

Andre kunstmalere, som har malet kendte værker med bornholmske motiver er Ferdinand Richardt, Lars Hansen, Kristian Zahrtmann, Michael Ancher (som er en af de mest kendte Skagensmalere). Også digteren og maleren Holger Drachmann har været på Bornholm og malet flere kendte værker med bornholmske motiver.

Oplev “Bornholmermalerne” i Google Art Project – og på museerne

Hvis du vil få et første indtryk af “Bornholmerskolens” hovedværker, så tag et kig på Bornholms Kunstmuseums side i Google Art Project. Her udstiller museet mange af deres hovedværker og du kan gå helt ned i kunstmaleriernes detaljer.

→ Link til Bornholms Kunstmuseum på Google Art Project

Du kan selvfølgelig også se de mange original-værker på tre bornholmske museer.

Se "Bornholmermalerne" og malerier med bornholmske motiver her

Oplev "Bornholmerskolens" og andre kunstmaleres bornholmske værker på disse museer:

1

Bornholms Kunstmuseum

Museet har nok den største samling af Bornholmermalernes værker

2

Oluf Høst Museet

Her kan du primært se værker af kunstmaleren Oluf Høst

3

Erichsens Gaard

Kunstmalerne Kristian Zahrtmann og digteren og maleren Holger Drachmann opholdt sig ofte her

Læs mere om kunst på Bornholm

Læs mere om kunst på Bornholm, Bornholmermalerne og Skagensmalerne og hele den epoke i dansk moderne kunst, som “Bornholmerskolen” var med til at præge.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00