Velkommen til Nexø

Nexø er Østbornholms gamle hovedstad samt Danmarks østligste og Bornholms største fiskerihavn. Fiskefartøjer fra Østersøområdet - og Jylland med - sejler til Nexø med råvarer til byens fiskeindustri. Nexø har i alt 3.654 indbyggere (2017).

Læs mere om Danmarks østligste fiskerihavn Nexø

Nexøs historie

Oprindelig var Nexø et fiskerleje til Bodilsker sogn. Nexø blev købstad i 1346, men først i 1700-tallet voksede byen sig til det, der i dag er Nexø gamle bydel. Sandsten og sandstenens anvendelse som byggemateriale, gjorde at man i 1754 åbnede Frederiks Stenbrud, hvilket igen førte til en havneudvidelse i 1755. I 1800-tallet havde byen vokset sig så betydningsfuld for Østlandet, at der i 1877 var baggrund for oprettelsen af det Østbornholmske Dampskibsselskab. Det Østbornholmske Dampskibsselskab sejlede med ruteskib hver dag fra Nexø, via Svaneke, Gudhjem, Allinge og Hasle til København og retur. Dette skabte aktivitet og vækst i byen, som forstærkedes yderligere, da jernbanen mellem Rønne-Nexø åbnede i 1900.

Fiskeriet voksede i Nexø

Havnen blev større og større, og efter bombardementet i 1945, der gik voldsomt ud over havnen, blev den gjort endnu større. Det betød, at Nexø Havn kunne blive landingssted og hjemsted for et fiskeri, der fra 1960’erne og frem efter voksede kolossalt, og gav grobund for fiskeindustrier og andre foretagende omkring havnen.

Nexø i dag

Sidst i århundredet blev fiskeriet igen mere begrænset, og Nexø skulle finde nye udviklingsmuligheder. Landbohøjskolen har i dag forskning og undervisning i akvakultur på Bornholms Lakseklækkeri på Nexø Havn. Kunstakademiets Designskole, Bornholm ligger nu også i Nexø og i Stenbrudsgården finder du Center for Regional- og Turismeforskning. I en nedlagt møbelfabrik i byens udkant samler nye virksomheder sig i “Bright Park Bornholm” – et bornholmsk erhvervshus med kreativ legeplads og bæredygtighed på dagsorden, som tilbyder en lang række topmoderne faciliteter for virksomheder i alle størrelser. I samme bygning finder du også Nexø Hostel.

Attraktioner i og omkring Nexø

Nexø og omegn byder på et hav af attraktioner og seværdigheder. Her er et lille udpluk af dem:

Bombningen af Nexø

Sidder du ved springvandet og kigger dig omkring på Torvet, ser du – efter bornholmsk målestok – nyere bygninger. De er opført efter russernes bombardement af Nexø. Området ved torvet var meget hårdt ramt, og i det centrale Nexø var kun et ud af ti huse uskadt efter 7. og 8. maj 1945.

Genopbygningen af Nexø

Genopbygningen af Nexø tog syv år og ligesom i Rønne hjalp svenskerne med typehuse i træ, som pryder Nexøs villakvarterer den dag i dag. Trods bombningerne i 1945 ser du alligevel mange velbevarede bindingsværkshuse i Nexø i dag.

Overnatning i og omkring Nexø

Er du på udkig efter et overnatningssted til din næste ferie i eller omkring Nexø? Så prøv et af disse:

Sandsten fra Nexø

Vandrer du rundt i Nexø, opdager du snart noget, der er helt særligt for byen: De røde sandstensfliser i fortovet og de smukke sandstensgærder, der omkranser byens mange private haver. Sandstenene blev til overs fra produktionen i Frederiks Stenbrud, der åbnede ved kysten nord for Nexø i 1754. Det leverede sandsten bl.a. til kendte bygninger og mindesmærker i København. I dag er bruddet blevet til stenbrudssøen og Stenbrudsgården huser Center for Regional- og Turismeforskning på Bornholm.

Martin Andersen Nexø’s Hus

Lidt længere sydpå i byen finder du Martin Andersen Nexøs Hus. Forfatteren (1869-1954), der tilbragte ungdomsårene her, blev oversat til ca. 50 sprog. Martin Andersen Nexø er især kendt for romanen Pelle Erobreren, der i 1986 blev filmatiseret, bl.a. med optagelser på Gudhjem Havn. Huset er fyldt med personlige effekter, bøger, artikler og fotos med tilknytning til forfatterens liv.

Her kan du spise

Der er mange muligheder for at få noget at spise og drikke i Nexø

5 litauiske folkesagn udtrykt i egetræ

Føl træets blødt skårne former! På de store græsplæner ved kysten lidt nord for havnen sender 5 usædvanligt smukke litauiske træskulpturer din fornemmelse og trang til forståelse på rejse ud over vandet mod øst, samme vej som mange af havnens fiskefartøjer kommer fra. Det var sådan et, der i sommeren 1997 bragte 5 gamle egestammer fra Litauen til Nexø, hvor lige så mange litauiske kunstnere på 14 dage forvandlede dem til de skulpturer, der nu står her. 5 litauiske folkesagn udtrykt i egetræ, hvilket i Litauen en velkendt tradition, men her et usædvanligt signal om Bornholms baltiske naboskab.

Nexø sydstrand

Naturen og havet er tæt på byen, og lige syd for byen, ligger et af Bornholms bedste steder for fugleobservationer. Det er det fredede fuglereservat på Nexø sydstrand, hvor de flade Nexø-sandsten i kystlinien skaber en alge og plantevegetation, som tiltrækker mange arter af vadefugle og ænder.

Cykelferie omkring Nexø

Cykling på Bornholm kører nærmest på skinner. Fra Nexø til Balka kan du cykle langs vandet på en dejlig cykelsti ad den gamle jernbanetracé, som blev anlagt i 1900 til Rønne-Nexø banen. Du kan fortsætte din cykeltur og cykelferie videre gennem det bornholmske landskab ad et mere end 235 km langt net af cykelveje.

Den sidste tur med DBJs skinnebus

Bornholms Museum har lagt en video på youtube, hvor du kan komme med på den sidste tur med DBJs skinnebus fra Rønne til Nexø tværs over øen i 1968.

Shopping i Nexø

I og omkring Nexø kan du vælge mellem mange spændende forretninger

Nexø torv

På torvet i Nexø møder du byens folk samt flere spændende specialforretninger. Tempoet er roligt i Nexø, men byens forretninger byder på næsten alt, hvad hjertet begærer. Nexø er det naturlige handelscentrum for Østbornholm med en koncentration af forretninger omkring torvet, havnen og de omkringliggende gader. Torvet danner også centrum for sommerens Østersøjazz og hyggelige markedsdage med underholdning.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00