Artikel

Mødested for kunst, natur og historie i Gudhjem

På toppen af den ikoniske bjergby ligger den fredede jernbanestation, hvor du nu finder det spændende lokalhistorie museum, som også rummer udstillinger af kunst, kunsthåndværk og en sommerfuglemark.

På toppen af Gudhjem står oplevelserne i kø

Gudhjem Museum er et godt udgangspunkt for dit besøg i Gudhjem, hvis du gerne vil vide noget om, hvorfor byen ser ud som den gør, og hvordan livet har formet sig på dette idylliske sted gennem tiderne.

Her er alle velkomne – voksne, unge og børn.

Museet holder til i den gamle smukke stationsbygning fra 1916, som er tegnet af arkitekterne Aage Rafn og Kay Fisker. Bygningen er fredet og står stadig med en stor del af det originale interiør.

Da jernbanen blev nedlagt, lykkedes det en række lokale kunstnere at købe bygningen og omdanne den til museum. I 1990 blev museet udvidet med en ny og lys udstillingsbygning.

Kom helt tæt på Gudhjems spændende historie med jernbane, blomstrende fiskeri, sejlads til fæstningen Christiansø og ikke mindst oplev kunsten fra mange af fantastiske kunstnerne, der har ladet sig inspirere i byen.

Kunst i Gudhjem er meget mere end Oluf Høst

I 1900-tallet blev Gudhjem stedet, hvor tidens kunstnere slog sig ned. Derfor findes der nok ikke nogen anden by i Danmark, som er blevet afbildet i samme omfang. Malerne stod tæt på Bokul med hver deres staffeli og forsvarede deres pladser.

Gudhjem Museum blev skabt af byens kunstnere. Det er et bevis på, hvor stor kunstens indflydelse var, og det forpligter stadig. I dag vises skiftende udstillinger med både nutidens og fortidens kunst med relation til Bornholm og Gudhjem.

Vild med vilje i Gudhjem

I dag har Gudhjem Museum også etableret en Sommerfuglemarken på deres jordstykke, som er habitat for mange vilde planter og insekter. Nogle af museets skulpturer er placeret i marken og bliver på den måde et mødested mellem natur, kunst, historie og mennesker.

 

Gudhjem Museums udstillinger 2023

I forbindelse med de enkelte udstillinger foregår der forskellige events som fx guidede ture, rundvisninger, foredrag, workshops og koncerter.

1

TEGNING MED SAKS: 27. maj – 23. juli (Familievenlig)

I Danmark er der en lang tradition fra omkring 1700-tallet for papirklip. Mest kendt er nok H C Andersen. Kunstarten, som faktisk hedder ”Psaligrafi”, var i mange år ikke særlig anerkendt. På Bornholm levede en af landets mest originale og anerkendte papirklippere, Sabber, frem til sin død i 2005. Dyk ned i et forunderligt univers med underjordiske væsner, dyr og mennesker, skildret med humor og masser af detaljer. Læs mere her.

2

FIND MOTIVET: Hele 2023 (Familievenlig)

Få en unik oplevelse, når museumsbesøg og byvandring går hånd-i-hånd. Oplev først udstillingen på museet, hvor en række forskellige kunstnere gengiver motiver fra Gudhjem igennem tiden. Følg herefter i kunstnernes fodspor ud i den virkelige verden og gå på opdagelse i byen for at se, om motivet stadig kan genkendes. Du får et gratis kort, der viser vej. Når du har fundet et af motiverne kan du tage et foto af det og deltage i en konkurrence. Læs mere her.

3

HOLKAHESTEN: 29. juli – 27. august

En nutidig kunstnersammenslutning, der hver sommer siden 2001 har udstillet på Gudhjem Museum. Se hvad der rører sig i den bornholmske kunstverden lige nu. 20 forskellige kunstnere er i år repræsenteret på udstillingen, der rummer malerier, fotos, skulpturer og kunsthåndværk. Læs mere her.

4

SKURET: 2. september – 22. oktober

Keramikerne Anette Leegaard og Alexandru Murar (Muri) viser brugskunst og unika værker. Ved at bruge alternative materialer som lokalt indsamlet træaske og ler opnås en stor variation i overflader og glasur, som kendetegner værkerne. Du får et indblik i hele processen ved at besøge udstillingen. Læs mere her.

5

OLUF HØST SKITSER: Hele 2023

Gudhjem Museum har en stor samling af Oluf Høst’s skitser. Dem har museet digitaliseret, så de nu bliver formidlet på en skærm i et rum, der samtidig fungerer som bogcafé. Her kan du studere de bøger, som museet sælger, inden du bestemmer dig for et køb. Læs mere her.

6

SEJLADSEN TIL CHRISTIANSØ: Hele 2023

Fæstningen på Christiansø blev grundlagt i 1684, men vi skal helt frem til 1843 inden en egentlig sejlads mellem Bornholm og Christiansø. På plancher med fotos og dokumenter kan du følge udviklingen i besejlingen. Se billeder af alle de fartøjer, der har fastholdt forbindelsen gennem de sidste 180 år. Læs mere her.

7

DEN GAMLE STATION OG JERNBANE: Hele 2023

Den gamle stationsbygning fra 1916 er i sig selv et besøg værd. Huset er bevaret med pakkerum, vestibule og ventesal. Arkitekterne Aage Rafn og Kay Fisker nøjedes ikke med at tegne selve huset. De dekorerede også lofter og designede møbler. Selv et ”moderne” bornholmerur sørgede de for. Læs mere her.

8

SKULPTURHAVE OG SOMMERFUGLEMARK: Hele 2023

Lige foran Gudhjem Museum finder du først en skulpturhave med værker af bornholmske kunstnere. Skulpturhaven glider over i en 15.000 m2 stor mark mod syd og sydøst. Sommerfuglemarken er etableret i 2021, og den skal bringe blomster, bier og sommerfugle tilbage. Læs mere her.

EVENTS

I forbindelse med de skiftende udstillinger afholdes forskellige events så som workshops, foredrag, guidede ture med mere.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00