Artikel

Oplev Bornholm i en kørestol

Naturoplevelser, god mad og venlige mennesker - mere end noget andet sted i Danmark. Derfor er jeg forelsket i Bornholm

wheelchairexplorer

The Wheelchair Explorer. Just a man exploring the world!

Når jeg rejser på ferie, er der sjældent tid til afslapning. Jeg vil hellere ud at opleve og udforske. Mange jeg kender, fortæller mig, at Bornholm er et fantastisk sted at slappe af, men for mig er Bornholm også helt perfekt til en aktiv ferie.

Derfor tog min kæreste og jeg en lang ønskeliste med natur – og madoplevelser på Bornholm med i kufferten. Jeg kan allerede nu afsløre, at vi ikke nåede det hele, og at vi har langt flere anbefalinger end spalteplads.

Jeg har Muskelsvind, bruger en Permobil M5 el-kørestol på ca. 69cm i bredden. Når jeg er afsted har jeg altid en hjælper med mig.

Og spoiler-alert: jeg planlægger allerede næste tur til Bornholm.

Ekkodalen i Almindingen midt på øen

 

Unik dansk natur

Jeg elsker at komme ud i naturen, men den rå natur er typisk ikke så tilgængelig, når man er kørestolsbruger. Selvom jeg tidligere har måtte efterlade min kørestol, for at kunne opleve alt fra ørken til pister, så foretrækker jeg stadig at kunne opleve naturen fra min egen kørestol.

Heldigvis er der rigtig meget kørestols-tilgængelig natur at udforske på Bornholm. Indimellem kræver det lidt frisk off-road kørsel, men personligt skræmmer det mig slet ikke.

Et af turens naturhøjdepunkter og off-road krævende oplevelser var vores tur til Kultippen. Et menneskeskabt naturlandskab der ligger syd for Hasle.

Området er blevet til som et resultat af restprodukter fra kulgravning tilbage i 1940’erne, men fremstår i dag som noget, der ligner et månekrater.

For os krævede det en lille off-road tur op ad en bakke, men med et lille skub klarede vi det uden problemer og fik en unik naturoplevelse i det golde “månelandskab” i flot aftensol.

At opleve solnedgangen fra Kultippen ved Hasle er noget ganske særligt

 

En anden fantastisk naturoplevelse, som endda var fuldt tilgængelig, var Plankestien ved Møllerenden i Allinge. En plankesti over vand blandt de karakteristiske bornholmske klippeformationer. Selvom stien er kort, havde vi slet ikke lyst til at forlade det smukke område.

Plankestien snors sig igennem det flotte klippelandskab

 

På bison jagt i Almindingen

Som mange andre der besøger Bornholm, prøvede vi også lykken og gik på jagt efter de famøse bisoner i Almindingen.

Vi havde ellers læst os frem til, at det kunne være ret svært at spotte bisoner. Flere lokale fortalte os endda, at de aldrig havde haft heldet med sig. – Om vi var heldige eller super effektive – det er svært at sige – men vi fandt i hvert fald bisoner på Christian X’s vej og havde mulighed for at komme ret tæt på og få skudt nogle gode billeder af de fascinerende bisoner i den lækre forårsnatur.

Vi havde heldet og så bisonerne på Christian X’s vej

 

Udover bisoner bød turen rundt i Almindingen også på en tur i det kørestolsvenlige fugletårn og på plankestierne igennem moseområderne i Bastemosen. Er du fugleinteresseret, er det et perfekt sted, hvis du vil observere rørdrum, traner og falkegrupper.

Fugletårnet i Almindingen med udsigt over Bastemose

 

Fantastisk mad på flotte tallerkener

Efter alle de naturoplevelser, sætter jeg mindst lige så meget pris på en god madoplevelse. Og enestående madoplevelser er der mange af på Bornholm.

Vi var vidt omkring de forskellige typer madoplevelser, som Bornholm har at byde på. Alt fra de prisvenlige røgerier og de mere bekostelige fine dining oplevelser. Fælles for dem alle er lækre og friske råvarer af høj kvalitet.

De kendte bornholmske røgerier, besøgte vi mange gange. Dels fordi det var let, prisvenligt og lækkert. Og da næsten hver by har sit eget røgeri, var det også let at forene med alle de ting vi gerne ville udforske på øen.

Vi var også et smut forbi restaurant Kadeau, som vi også havde lejlighed til at besøge på en tidligere tur til Bornholm. Kadeau er tildelt en Michelin stjerne, som efter min opfattelse er meget fortjent. Maden er smuk og smagfuld og stemningen både uformel og elegant på samme tid. Holdet bag Kadeau er bare helt igennem fantastisk søde og imødekommende.

Kadeau er unikt beliggende yderst på sandklitterne i Sømarken

 

Vi var forbi tidligt på sæsonen, så der var også mere ro og plads, end vi oplevede sidste gang. Er du på Bornholm, og er du glad for de finere madoplevelser, så er Kadeau klart en anbefaling. Det er også værd at nævne, at de lige scorer lidt ekstra point hos os, fordi de siden vores sidste besøg havde anskaffet sig en rampe til indgangen, så vi ikke behøver at slæbe egen store og tunge rampe med.

Bornholm er også kendt for sin keramik, hvilket går rigtig fint i hånd med den lækre mad som også bliver serveret på samme keramik. Derfor skulle vi selvfølgelig også på keramik-shopping hos Lov i Listed.

På Kadeau serveres alle retter på bornholmsk keramik

 

Lov i Listed er et lille keramikværksted drevet af Torben og Susanne. Lov i Listed laver skøn keramik med naturens farver og strukturer til en hel igennem fair pris, hvor alle kan være med. De leverer keramik til Kadeau, så allerede dér fik vi en lille forsmag på de lækre produkter. Det var også hos Kadeau, at vi af Rasmus Kofoed blev anbefalet at komme i god tid til en af deres få åbningsdage. For Lov i Listeds keramik er stærkt eftertragtet.

Der bliver kælet for hver enkelt tallerken

 

Selvom vi kom i god tid, var der allerede lang kø, og det meste var revet af hylderne. Heldigvis fik vi alligevel en god fangst, og blev måske også grebet lidt af stemningen, og fik købt langt mere end planlagt.

 

Imødekommende og tilgængeligt

Bornholm rummer en helt særlig imødekommenhed. Sjældent har jeg oplevet en destination, hvor man kun møder rare og imødekommende mennesker.

På hele Bornholm bliver du mødt af glade, hjælpsomme og rare mennesker. Og som gæst i kørestol, så er tilgængeligheden også virkelig god. Selv når vi mindst forventede tilgængelighed rundt på øen, så var der enten en rampe eller en bagindgang med niveaufri afgang, og så var der heller aldrig langt mellem handicaptoiletterne.

Det gør Bornholm til en fantastisk feriedestination, som vi helt sikkert kommer tilbage til igen og igen. Faktisk mener jeg, at alle burde besøge Bornholm mindst en gang om året.

Hammerfyr på Nordbornholm

Tema
Her er gode handicapvenlige overnatningssteder
Tema
Tips til flere handicapvenlige oplevelser
Tema
Guide til handicapvenlige spisesteder på Bornholm
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00