Røgerierne på Bornholm

Du bør absolut besøge et røgeri, når du er på Bornholm. En røget sild er en klassisk bornholmsk specialitet.

Læs mere om de bornholmske røgerier her

De første røgerier kom i 1866

Historien fortæller, at det åbenbart var skotske soldater, der var stationeret på Christiansø i første halvdel af 1800-tallet, som allerede røgede fisk. Herfra kom det så til Bornholm, hvor det første røgeri blev åbnet i 1866 i Gudhjem. Siden bredte røgerierne og røgnings-processen sig til hele Bornholm. Alene i Gudhjem var der en overgang så mange små og store røgerier, at byen også kaldtes for “de 100 skorstenes by”. I dag er der 10 silderøgerier på Bornholm, som stadig er i drift.

Røgeriet er lig med smagen af Bornholm

Du finder røgerierne med de karakteristiske skorstene overalt på Bornholm og typisk som en blanding af både restaurant og butik. De bornholmske røgerier holder stadig fast i de lækre røgede sild, der for mange er lig med smagen af Bornholm.

Bornholms Røgerier

På Bornholm er der aldrig langt til et røgeri. Find alle Bornholms røgerier herunder.

Egnsretten “Sol over Gudhjem”

De lækre røgede sild er en bornholmsk specialitet og du bør ikke gå glip af egnsretten “Sol over Gudhjem”, som er røget sild med rå æggeblomme, radiser, purløg og groft rugbrød. Men prøv også den bornholmske laks, torsk, hellefisk, makrel, ål, ørred, rejer og andre røgvarer – de er bestemt værd at smage på!

Røgningen foregår med ellebrænde

Røgningen på de bornholmske røgerier foregår ved at sildene eller de andre lækre røgvarer ophænges på riste eller spid over ellebrænde. Røgvarerne placeres i skorstenen og du finder derfor store åbne skorstene på de fleste røgerier. Pincippet i røgning er, at der kun skal være gløder og røgningen skal derfor konstant overvåges. Først tørres fisken over flammerne i ca. 2 timer, hvorefter flammerne slukkes og fiskene røges i yderligere 2 timer over den tætte lysegrå røg.

Sol over Gudhjem - en bornholmsk specialitet
Fødevarer
Bornholmske madoplevelser
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00