Artikel

Bornholm Rundt på gåben

Hvorfor Bornholm? Kyststien på Bornholm er svaret på ens vandreønsker, hvis man gerne vil ud på en længere tur, som indeholder både smukke udsigter og et ekstremt varieret terræn.

Gitte Holtze

Vandrer og friluftsfreak samt journalist, foredragsholder og forfatter til "Jeg Lever" om Gittes vandring ad Pacific Crest Trail og "Gå Langt", en guidebog til lange vandringer.

Trekandtell.dk

På de 110 kilometer rundt om øen kommer man forbi og igennem alt fra strand og skov til dramatisk klippelandskab og små byer med karakteristisk bornholmsk stemning. Derudover gør rundturen, at man ikke behøver tænke i logistik – man ender, hvor man starter.

Turen kan gås på 4 dage, men man kan også sagtens sætte en uge eller mere af, for de mange muligheder for overnatning undervejs gør, at man ikke er tvunget til at gå lange distancer dagligt.

Stien er nem at følge, den er skiltet godt, og pånær stykket i det nordvestlige hjørne, som er forholdsvis strabadserende med mange op- og nedstigninger ikke en svær eller hård rute.

Rejsen til Bornholm

Da man starter og ender vandringen samme sted, er bil ikke nødvendig at have med. Man kan i stedet flyve til Bornholm med DAT til priser fra 499 kr. hver vej eller tage Kombardo Expressen fra København til priser fra 99 kr. hver vej. Sidstnævnte tager knapt fire timer og kører direkte fra DGI-byen ved Hovedbanegården til havnen i Rønne.

Dag 1: Ankomst til øen

Jeg ankom med Kombardo Expressen kl. 14.15. Det var et fint ankomsttidspunkt, der gav mulighed for i ro og mag at checke ind på mit overnatningssted og efterfølgende gå en tur i Rønne og få indkøbt frokost til den følgende dags vandring.

Overnatningsstedet var et pensionat drevet af Knud Norby, som ligger i første parket til udsigt over havnen i Rønne. Værelserne er lyse, der er køleskab, morgenmaden er hjemmelavet og rigelig, og Knud Norby er en omsorgsfuld vært og en guldgrube af informationer om Bornholm. Som et personligt touch ligger hans selvbiografi på samtlige værelser.


Dag 2: Rønne-Dueodde

Hvad skal man se. De mange vidnesbyrd om Bornholms geografiske udvikling gennem millioner af år – fra moræneaflejringer til ler tilbage fra juratiden.

Tips til turen. Medbring en madpakke. Bortset fra en restaurant i Boderne og et røgeri i Østre Sømark er der ingen indkøbsmuligheder.

Særlige udfordringer. Etapen er flad, men en stor del af den foregår på selve stranden, som betyder vandring i forholdsvis tungt sand og på rulleklipper.

Bemærkninger. Et militært øvelsesareal mellem Boderne og Eigilsholm betyder, at man oftest er tvunget til at følge en alternativ sti væk fra kysten for at gå bag om det lukkede militære areal.

Stop på vejen. Gå ikke glip af et stop på Bakkarøgeriet og en snack fra montren med fisk. Som enten kan indtages i den hyggelige gårdhave med udsigt til havet eller tages med til aftensmaden.

Overnatningsstedet. Myregaard B&B ligger cirka 2,5 kilometers vandring væk fra kyststien, men er ekstra kilometer godt givet ud, for udover fine lyse værelser er fællesrummet (med et fuldt udstyret køkken, brætspil og mulighed for at købe snacks) i topklasse. Det samme er den store hyggelige have og ikke mindst det meget gæstfri værtspar.


Dag 3: Dueodde-Svaneke

Hvad skal man se. Den helt særlige vilde vegetation langs kysten mellem Nexø og Svaneke.  

Tips til turen. Nyd vandringen ad Dueodde Strand. Det er ikke hver dag, man får lov at gå +5 kilometer på det fineste hvide (hårdtstampede) sand.

Særlige udfordringer. Lyset er skarpt på det hvide sand ved Dueodde. Husk solbriller.

Bemærkninger. Stykket gennem Nexø er ikke markeret på appen, men følg blot hovedvejen gennem byen.

Evt. stop på vejen. Det er oplagt at lave frokoststop ved røgeriet i Snogebæk og at bruge noget af aftenen efter dagens etape på en slentretur rundt i Svanekes snævre stejle gader.

Overnatningstedet. Svaneke Vandrerhjem drives af et meget imødekommende personale, og morgenmadsbuffetten er 5-stjernet.


Dag 4: Svaneke-Sandvig

Hvad skal man se. Det mere og mere klippede Bornholm, og – naturligvis – Helligdomsklipperne.

Tips til turen. Start forholdsvis tidligt. Dagens distance er 32 kilometer, og vil man ned og se nogle af Helligdomsklippernes særegne formationer, skal man sætte ekstra tid af til det.

Særlige udfordringer. 5-7 fem kilometer af dagens vandring er på asfalt.

Bemærkninger. Strækningen mellem Gudhjem og Helligdomsklipperne får man næppe for sig selv – mange turister tager båden til Helligdomsklipperne og går de cirka 7 km retur.

Evt. stop på vejen. Caféen Norresan ved kysten i Gudhjem er hyggelig og laver en fabelagtig hjemmelavet limonade. Tag også en evt. snackpause ved den fine lille strand før Allinge.

Overnatningstedet. Sandbogaard i Sandvig er et sted, man har lyst til at komme tilbage til. En imødekommende værtinde, en atmosfære af ro i de historiske bygninger og en morgenmad tilberedt på lokale råvarer er bare nogle af grundene.


Dag 5: Sandvig-Rønne

Hvad skal man se. Det rå klippelandskab på Hammerknuden og langs kysten hele vejen til Jons Kapel.

Tips til turen. Tag en afstikker op til Hammershus og besøg det forholdsvis nye imponerende besøgscenter.

Særlige udfordringer. Det går meget op og ned på denne strækning. Derudover løber stien ofte tæt på den stejle klippeside ned mod havet.

Bemærkninger. På stykket mellem Teglkås og Hasle er der formentlig ikke noget telefonsignal.

Evt. stop på vejen. Vil man have en sidste omgang røget sild, er røgeriet i Hasle et godt bud. Kaffepause i Hammerhavn er også hyggeligt.

Overnatningsstedet. Griffen Spa Hotel i Rønne ligger med direkte udsigt til Østersøen og har en udmærket spa-afdeling, hvis man vil forkæle sig selv efter vandreturen.

Fortsættes efter billedet

5 gode råd til vandreferie på Bornholm

  1. Download appen “Kyststier”. Selv om ruten er godt afmærket, er appen god at have som back-up.
  2. Vandrestave er en god idé til især stigningerne i nordvest og til stykket på strandene øst for Rønne.
  3. Tag madpakke og snacks med til førstedagen, hvor man ikke passerer butikker.
  4. Husk solcreme. Den meget vind ved kysten kan få en til at glemme, hvor meget solen kan brænde.
  5. Man kan gå i begge retninger rundt om øen. Mod uret betyder, at man går den hårdeste, men også flotteste dag til sidst.

5 steder du ikke må snyde dig selv for

  1. Den alternative sti rundt om det militære øvelsesareal
  2. Bakkarøgeriet i Østre Sømark
  3. Café Nørresan i Gudhjem
  4. Pissebækken, der ender som et smukt vandfald tæt på stien nord for Jons Kapel
  5. Solnedgangen fra øens vestkyst

5 grunde til at komme igen

  1. Vandring i Almindingen midt på øen
  2. Overnatning i nogle af de fine shelters, bl.a. på sydkysten
  3. Wonderfestival
  4. Muligheden for at se øen i havkajak
  5. Besøg på nogle af Bornholms velrenommerede gourmetrestauranter

App: Kyststier på Bornholm

Download app’en “Kyststier på Bornholm” og oplev 23 spændende vandreture på Bornholm fra bogen “Kyststier på Bornholm”, som er lagt på Google maps med forklaringer hentet fra bogen af samme navn.

Tema
Alt om vandreture på Bornholm
Tema
God tone, den gode oplevelse og sikker færdsel i naturen
Tema
Oplev Bornholm langs kyststien
Tema
Outdoor og aktiv ferie på Bornholm
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00