Fakta om Højlyngsstien
Herunder finder du relevant fakta om ruten:
Hvor lang er ruten? Den er 67 kilometer, som går gennem skov, i klippefyldte dale og på lyngklædte overdrev.
Hvor starter og slutter den? Den starter på stranden i Sandvig, lige efter campingpladsen, og slutter ved kysten i Årsdale, lige bag Årsdale Mølle.
Hvor svær er den? Den varierer fra let til svær. Dele af ruten er på landeveje og cykelstier på enten asfalt eller grus, mens andre er på smalle snoede og ind imellem sumpede trampe- eller skovstier. På især Hammerknuden og i Paradisbakkerne er den desuden kuperet med flere op- og nedstigninger.
Hvilken retning skal jeg gå den i? Du kan gå den i begge retninger, men vær obs på, at går du fra Årsdale, starter du med tre kilometer op ad landevejen mod Paradisbakkerne, og du har ingen overnatningsmuligheder før efter cirka 20 kilometer. Går du i modsat retning, starter du med turens mest kuperede, men meget smukke otte kilometer på Bornholms nordspids.
Hvordan med vejret? Vind og solens retning har ikke så meget at sige som på en kystvandring, fordi du går meget i skov, men vil du helst have solen i ryggen, skal du starte i Årsdale.
Hvordan kommer jeg dertil – og fra? Fra Rønne kører der busser til både Sandvig og Årsdale, afhængig af hvor du vil starte vandringen. Tjek bat.dk. I begge ender af stien rammer du Kyststien og kan fortsætte vandringen ad den. Du kan også i både Sandvig og Årsdale fange en bus til Rønne – eller et andet sted på Bornholm – hvis din vandring slutter her.
Hvad med mad? Medbring mad til hele turen eller tjek åbningstiderne på Christianshøjkroen, Ekkodalshuset og Restaurant Bolsterbjerg, som er de eneste restauranter og caféer, du kommer forbi. Derudover er der en lille kiosk ved Rytterknægten, i Ekkodalen og i Hammershus Besøgscenter – tjek også åbningstiderne på dem. De nærmeste dagligvarebutikker ligger i Klemensker, Østerlars, Østermarie og Vestermarie – der er til alle fire byer omkring fem kilometer (hver vej).
Hvad med vand? Der er undervejs vandposter og offentlige toiletter, hvor du kan tanke vand. Der er dog langt mellem nogle af dem, så regn med at skulle have vand med til strækninger på op til 20 kilometer. Download evt. appen findtoilet (Android), som fortæller dig, hvor toiletterne er.
Hvor skal jeg sove? Der er adskillige shelter- eller teltpladser undervejs, ligesom der er fri teltning i Rø Plantage og i et område af det nordlige Almindingen. Det er mest oplagt at sove primitivt, for udvalget af bed & breakfast i nærheden af ruten er pt. ikke voldsomt.
Kan jeg gå ruten hele året? Ja, det kan du sagtens, hvis du har tøj og fodtøj med til det. Vær dog obs på, at de få restauranter og caféer, der ligger langs ruten, ikke alle har åbent hele året, og at stien er sumpet nogle steder, så hav det i mente på især de typisk våde årstider.
Hvor mange dage tager turen? Det kommer an på, hvor hurtigt du går, men regn med 3-5 dage.
Ville jeg gå turen igen? Ja, helt klart. Især de tre sidste etaper – strækningen mellem Udkæret og Årsdale – fordi man her går gennem noget af Bornholms vildeste og mest ufriserede natur.