Artikel

Vandretur langs Højlyngsstien på Bornholm med Gitte Holtze

Vandretur på tværs af Bornholms indre

Gitte Holtze

Vandrer og friluftsfreak samt journalist, foredragsholder og forfatter til "Jeg Lever" om Gittes vandring ad Pacific Crest Trail og "Gå Langt", en guidebog til lange vandringer.

Trekandtell.dk

Drømmer du om en vandring, hvor du kommer helt tæt på naturen, er svaret Højlyngsstien. Læs mere om ruten og hvad du kan opleve på den i artiklen her.

Drømmer du om en vandring, hvor du kommer helt tæt på naturen, er svaret Højlyngsstien. På de 67 kilometer tværs over øen kommer du forbi seværdighederne på Bornholms midte, går gennem Danmarks vældige femtestørste skov, og oplever vilde naturområder, hvor du med garanti ikke møder mange andre mennesker. Du kan se en oversigt over hele ruten på udinaturen.dk her.

Sådan finder og følger du vandreruten

Ruten er rigtig godt afmærket med enten piktogrammer på stolper eller orange prikker på træerne. I Paradisbakkerne følger du en orange trekant. Ruten findes også som en gpx-fil, du kan downloade til din telefon.

Oplev Højlyngsstien i 6 etaper

Jeg har opdelt Højlyngsstien i seks etaper med hver sit særlige terræn og omgivelser. Man kan gå hele ruten som én samlet tur eller tage en eller flere af etaperne som individuelle vandreture fordelt over flere dage. Du kan se under beskrivelsen af hver etape, hvor den starter og slutter, så du skal blot følge de orange markeringer mellem de punkter. Rigtig god tur!

 

1. etape: Fra Sandvig til Ravnedalen

En af rutens mest fysisk krævende, men også smukkeste strækninger. Den går op over Hammerknuden, forbi Opalsøen og Hammershus til Slotslyngen og Ravnedalen. Nyd udsigten over landskabet og indimellem havet, inden ruten krydser Borrelyngvej og drejer ind i landet.

Distance: Ca. 8 kilometer.

Start: Strandlinjen i Sandvig. Slut: Nordre Borrelyngvej.

Terrænet: Dette er en af rutens mest kuperede strækninger, så vær forberedt på op- og nedstigninger i både skov og på klipper.

Stop på vejen: Hammershus Besøgscenter er værd at gøre holdt ved for at blive klogere på historien om den gamle slotsruin.

Indkøbsmuligheder: Der er en lille kiosk i Hammershus Besøgscenter. Husk at tjekke åbningstiderne.

Vand: På toiletterne ved Hammershus og på p-pladsen på Borrelyngvej (et par hundrede meters detour) efter syv kilometers vandring.

Overnatning: Lyngholt Familiecamping, som ligger cirka 800 meter oppe ad Borrelyngvej har åbent året rundt, og udover vand og toiletter er bad med i prisen på 95 kr. per person + 50 kr. for teltet i højsæsonen (billigere mellem oktober og april). Derudover er der shelters ved Opalsøen, en i Ravnedalen, et kystshelter ved Hammerhavn samt en primitiv teltplads ved Egeløkke. I Sandvig er der adskillige bed and breakfasts, pensionater, m.v.

Vær obs på: Der er ingen butikker i Sandvig, så hav købt alt den mad, du vil medbringe til vandreturen, inden du kommer hertil.

 

2. etape: Fra Ravnedalen til Rø Plantage

Efter det klippefyldte nord går ruten gennem Olsker og mellem åbne marker til Rutsker Højlyng og rokkestenen samt den fascinerende klippe Stenrøret. Herfra forbi Spellinge Mose med sine mange fugle til Rø Plantage.

Distance: Ca. 13 kilometer.

Start: Nordre Borrelyngvej. Slut: Klemenskervej

Terrænet: Relativt fladt, men en del af det er asfalteret, fordi ruten her følger cykelstien mellem Sandvig og Almindingen på blandt andet landevej og asfalteret cykelsti.

Stop på vejen: Kort før Olsker går du lige forbi Ole Christensens Skulpturpark, som er en fascinerende samling på +40 mandshøje stenskulpturer spredt ud over græsarealer mellem træer.

Indkøbsmuligheder: Ingen.

Vand: Der er vand på toilettet på p-pladsen efter Rutsker Plantage.

Overnatning: Der er enkelte bed and breakfasts nær Rutsker Højlyng, men ingen primitive overnatningsmuligheder før Rø Plantage.

Vær obs på: Afmærkningen viser dig væk fra cykelstien ved Spellinge Mose og op på et højdedrag, hvorfra du har udsigt til mosen. Når du kommer ned fra højdedraget, er der ingen afmærkning, der viser dig tilbage til stien – du skal her til højre.

 

3. etape: Fra Rø Plantage til Udkæret

I Rø Plantage forlader ruten cykelstien og går op på Borgen, en høj klippeknold med flotte udsigter, og langs den smukke Borgedalssø. Herfra til Almindingen, hvor den passerer lige gennem ruinen Lilleborg og forbi Rytterknægten.

Distance: Ca. 19 kilometer.

Start: Klemenskervej. Slut: P-plads på Springbakkevejen

Terrænet: I Rø Plantage følger du smalle stier, der indimellem er forholdsvis bakkede. Det meste af resten af ruten følger du cykelruterne på lande- og skovvej.

Stop på vejen: Udsigten fra Rytterknægten er mageløs. Der er åbent i tårnet året rundt.

Indkøbsmuligheder: Christianshøj har åbent i noget af vinterhalvåret – tjek også her åbningstiderne.

Vand: Der er en vandpost ved grusvejen ind mod Udkæret Shelterplads samt et toilet med vand ved Rytterknægten.

Overnatning: Udkæret Shelterplads, som blev etableret i 2019, har tre rigtig fine shelters, et das og en vandpost. Derudover er der en shelterplads i Ørnemose relativt ved ruten og en teltplads i Rø Plantage. Der er desuden fri teltning i hele Rø Plantage og i skoven nord for Bolsterbjergvej. Lidt væk fra ruten ligger endvidere Ørnemosen Shelter.

Vær obs på: Tjek åbningstiderne, hvis du vil udnytte, at du passerer tæt forbi den velrenommerede restaurant Christianshøjkroen. Den tager gerne imod dig, selv om du møder op i svedigt vandretøj.

 

4. etape: Fra Udkæret til Bastemose

Fra Udkæret følger ruten smalle skovstier til Ekkodalen, hvor den er anlagt i bunden af den unikke dal. Herefter gennem majestætisk skov til vådområdet i Bastemose.

Distance: Ca. 7 kilometer.

Start: P-pladsen på Springbakkevej. Slut: Bastemose

Terrænet: En blanding af små skovstier og etablerede vandrestier. Det meste er relativt fladt.

Stop på vejen: Ekkodalen er det sted på ruten, du vil møde flest andre mennesker, især hvis du går op til kiosken eller caféen. Men dalen er alligevel værd at bruge ekstra tid på for sin særegne natur.

Indkøbsmuligheder: Krølle-Bølle Kiosken i Ekkodalen har åbent fra 1. april til 1. oktober + efterårsferien. Restaurant Ekkodalshuset har åbent hele året-  tjek åbningstiderne.

Vand: Der er vand på toilettet i Ekkodalen og ved Hareløkkerne Shelterplads.

Overnatning: Hareløkken Shelterplads har to fine sheltere og et toilet med vand. Ved Bastemose er der en shelter (uden toilet og vand), og lige ved Segensvej mellem de to er der en stor fin teltplads (uden toilet og vand). Lidt nord for ruten ligger desuden Rundemosen shelterplads med tre sheltere.

Vær obs på: Der er godt 20 kilometer fra toilettet på Hareløkkerne shelterplads til næste vandpost – tank op.

 

5. etape: Fra Bastemose til Ølene

Ruten følger et stykke af Bisonstien gennem den del af Almindingen, hvor de store dyr er sat ud. Herefter drejer den fra de etablerede stier og går ad øde nyanlagte stier til vildtreservatet Ølene.

Distance: Ca. 7 kilometer.

Start: Bastemose. Slut: Ølenevej

Terrænet: Denne del af ruten har noget af det mest ujævne og udfordrende terræn. Det er ikke bakket, men bortset fra Bisonstien, som er veletableret, følger stien blandt andet tidligere hjulspor med høj vegetation.

Stop på vejen: Der er ingen garanti for at se bisoner, men de ér i Bisonskoven, så sæt tid af til at kigge efter dem. Det er et prægtigt syn.

Indkøbsmuligheder: Der er ingen.

Vand: Der er intet vand.

Overnatning: Der er ingen overnatningsmuligheder.

Vær obs på: I vildtreservatet Ølene er der fugletårne, hvorfra du har en fabelagtig udsigt over hele det øde vådområde.

 

6. etape: Fra Ølene til Årsdale

Ruten følger den smalle natursti langs den bugtede Øle Å gennem vildtvoksende skov og over våde enge, inden den rammer Paradisbakkerne og snor sig op og ned gennem blandt andet den smukke Majdalen.

Distance: Ca. 13 kilometer.

Start: Ølenevej. Slut: Årsdale ved Årsdale Mølle

Terrænet: Stien langs Øle Å er en smal ofte skrånet trampesti og kan visse steder virke ufremkommelig og/eller sumpet. I Paradisbakkerne er der temmelig kuperet, men ad veletablerede stier. De sidste tre kilometer mod Årsdale går nedad på landevej.

Stop på vejen: Paradisbakkerne og alle dalene og sprækkerne i klipperne i dem er skabt af naturens kræfter. Brug lidt tid på at studere dem – eventuelt med en ekstra lille tur til Rokkestene.

Indkøbsmuligheder: Der er ingen bortset fra i Årsdale på Årsdale Silderøgeri og Mikkeller, samt den lille købsmandsbutik Høkeren. Tjek åbningstiderne.

Vand: På toilettet på p-pladsen efter Paradisbakkerne og i Årsdale.

Overnatning: Der er et par bed and breakfasts.

Vær obs på: Stien langs Øle Å kan være en udfordring i især vådt vejr.

Fortsættes efter billedet

Fakta om Højlyngsstien

Herunder finder du relevant fakta om ruten:

Hvor lang er ruten? Den er 67 kilometer, som går gennem skov, i klippefyldte dale og på lyngklædte overdrev.

Hvor starter og slutter den? Den starter på stranden i Sandvig, lige efter campingpladsen, og slutter ved kysten i Årsdale, lige bag Årsdale Mølle.

Hvor svær er den? Den varierer fra let til svær. Dele af ruten er på landeveje og cykelstier på enten asfalt eller grus, mens andre er på smalle snoede og ind imellem sumpede trampe- eller skovstier. På især Hammerknuden og i Paradisbakkerne er den desuden kuperet med flere op- og nedstigninger.

Hvilken retning skal jeg gå den i? Du kan gå den i begge retninger, men vær obs på, at går du fra Årsdale, starter du med tre kilometer op ad landevejen mod Paradisbakkerne, og du har ingen overnatningsmuligheder før efter cirka 20 kilometer. Går du i modsat retning, starter du med turens mest kuperede, men meget smukke otte kilometer på Bornholms nordspids.

Hvordan med vejret? Vind og solens retning har ikke så meget at sige som på en kystvandring, fordi du går meget i skov, men vil du helst have solen i ryggen, skal du starte i Årsdale.

Hvordan kommer jeg dertil – og fra? Fra Rønne kører der busser til både Sandvig og Årsdale, afhængig af hvor du vil starte vandringen. Tjek bat.dk. I begge ender af stien rammer du Kyststien og kan fortsætte vandringen ad den. Du kan også i både Sandvig og Årsdale fange en bus til Rønne – eller et andet sted på Bornholm – hvis din vandring slutter her.

Hvad med mad? Medbring mad til hele turen eller tjek åbningstiderne på Christianshøjkroen, Ekkodalshuset og Restaurant Bolsterbjerg, som er de eneste restauranter og caféer, du kommer forbi. Derudover er der en lille kiosk ved Rytterknægten, i Ekkodalen og i Hammershus Besøgscenter – tjek også åbningstiderne på dem. De nærmeste dagligvarebutikker ligger i Klemensker, Østerlars, Østermarie og Vestermarie – der er til alle fire byer omkring fem kilometer (hver vej).

Hvad med vand? Der er undervejs vandposter og offentlige toiletter, hvor du kan tanke vand. Der er dog langt mellem nogle af dem, så regn med at skulle have vand med til strækninger på op til 20 kilometer. Download evt. appen findtoilet (Android), som fortæller dig, hvor toiletterne er.

Hvor skal jeg sove? Der er adskillige shelter- eller teltpladser undervejs, ligesom der er fri teltning i Rø Plantage og i et område af det nordlige Almindingen. Det er mest oplagt at sove primitivt, for udvalget af bed & breakfast i nærheden af ruten er pt. ikke voldsomt.

Kan jeg gå ruten hele året? Ja, det kan du sagtens, hvis du har tøj og fodtøj med til det. Vær dog obs på, at de få restauranter og caféer, der ligger langs ruten, ikke alle har åbent hele året, og at stien er sumpet nogle steder, så hav det i mente på især de typisk våde årstider.

Hvor mange dage tager turen? Det kommer an på, hvor hurtigt du går, men regn med 3-5 dage.

 

Ville jeg gå turen igen?  Ja, helt klart. Især de tre sidste etaper – strækningen mellem Udkæret og Årsdale – fordi man her går gennem noget af Bornholms vildeste og mest ufriserede natur.

 

Fem gode råd til vandring på Bornholm

1. Bornholm er ikke ret stor, så hvis du er skadet eller ikke har lyst til at gå den planlagte distance, kan du næsten altid finde en bus eller ringe efter en taxi.

2. I de fleste små og større byer langs kysten og på flere parkeringspladser inde i skoven er der et offentligt toilet, hvor du også kan tanke vand.

3. Sæt tid af til at lege turist undervejs – både på Kyststien, hvor det er oplagt at besøge et museum, spise bornholmsk eller tage en dukkert i havet, og på Højlyngsstien, hvor naturseværdigheder som Lilleborg og Ekkodalen er værd at bruge ekstra tid på.

4. Ruterne er generelt godt afmærket, men medbring for en sikkerheds skyld et kort eller en telefon, som du har downloadet din rute på.

5. Sørg for at have nok mad og et fungerende kogegrej med, hvis du går Højlyngsstien udenfor sæsonen, hvor de få restauranter og cafeer, du passerer, ikke har åbent. På Kyststien vil det i næsten alle byer året rundt være muligt at købe mad.

Kort og GPX-filer til Højlyngsstien

Du kan hente Naturstyrelsens PDF-kort og GPX-filer over Højlyngsstien på deres hjemmeside. Ruten er den samme Gitte Holtze beskriver, men kortene er opdelt på en anden måde end etaperne i denne artikel.

Gratis download

Tema
Bornholm rundt på gåben med Gitte Holtze
Tema
Oplev Bornholm langs kyststien
Tema
Vandretur – Hammerknuden Rundt
Tema
Køb bogen "367 ture i Bornholms natur"
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00