Artikel

Oplev den smukke bison på Bornholm

Mød en flok europæiske bisoner på Bornholm. Du kan opleve den europæiske bison i den smukke skov, Almindingen.

I juni 2012 blev 7 europæiske bisoner lukket ud i en ca. 200 ha stor indhegning omkring Svinemosen midt i Almindingen.

En bevilling fra Villum-fonden muliggjorde projektet, hvor den europæiske bison, også kaldet visenten, først og fremmest skal vise sine evner som naturentreprenør i den bornholmske skov. De store dyr skal med deres naturlige adfærd skabe dynamik i skovbund og krat og græsse af opvæksten, så skoven bliver varieret og får plads til flere arter. Det er Naturstyrelsen, der står bag projektet.

Kør ad Chr. X Vej i Almindingen, rul forsigtig over den brede færist eller brug vildtlågen og du befinder dig i bisonskoven.

Kort over hele bisonskoven

Den bornholmske bison er en europæisk bison – ikke en amerikansk

Den europæiske bison er tilpasset livet som skovdyr til forskel fra den amerikanske bison, der lever på åbne stepper. Den europæiske bison er slankere og lidt højere end den amerikanske, og har derfor lettere ved til at bevæge sig mellem træerne. Desuden er den mindre aggressivt anlagt, hvilket gør det muligt at den kan indgå i fredelig sameksistens med skovens øvrige beboere og brugere.

Bison er vilde dyr

Bisonerne er vilde dyr og kommer fra Polen. På Bornholm lever dyrene fortsat som vilde dyr, og de skal derfor ikke forbinde mennesker med fodring og andre rare ting. Det er en fantastisk oplevelse at se de store dyr midt i Almindingen, hvis man altså er så heldig at møde dem. For dyrenes flugtafstand gør, at man skal gå meget roligt for at komme i nærheden af dem. Føler de sig truede, fortrækker flokken ind i skoven – og det skal man respektere.

Hold afstand til dyrene

Dyrene har allerede tilpasset sig området på bedste vis og ses nu af og til at krydse Chr. X Vej i dagtimerne. Publikum rådes til at blive på veje og stier og i øvrigt følge de regler, som Naturstyrelsen har opsat for færdsel i skoven.

Derfor: Gå langsomt og hold afstand til dyrene, når du ser dem – specielt, når der er ungdyr til stede. Anbefalingen lyder på omkring 80-100 meter til dyrene.

Besøg NaturBornholm og bliv klogere på bisonerne

På NaturBornholm kan du blive meget klogere på den europæiske bison. I en spændende og informativ udstilling medvirker NaturBornholm til at formidle Naturstyrelsens bisonprojekt på Bornholm, men benytter også lejligheden til at fortælle den dramatiske historie om den europæiske bison, som i naturen var uddød i 1919, men blev reddet på stregen af en række zoologiske haver og dyreparker. Læs mere her: www.naturbornholm.dk

Den europæiske bison – en truet art

Den europæiske bison – visenten – er det største vildtlevende pattedyr i Europa. Efter sidste istid for ca. 10.- 11.000 år siden bredte den sig til hele Europa også til Danmark – for 800 år siden var der stadig bisonbestande spredt rundt i Europa. Men som andre store dyr, har bisonen været udsat for massiv jagt. Med udbruddet af 1. verdenskrig i 1914 kom bisonoksens sidste levesteder i frontzone. Efter krigen var den europæiske bison uddød i naturen.

De sidste 54 tilbageværende bisoner, der levede i forskellige zoologiske haver og dyreparker, blev grundstammen til den ny bestand. Siden har et grundigt avlsarbejde sørget for at bevare den europæiske bison som art, og bisoner er nu igen blevet udsat i naturen og lever vildt forskellige steder i Østeuropa. Den nuværende bestand af europæisk bison er på ca. 3000 dyr – heraf lever ca. 2000 dyr vildt i naturen. Projektet på Bornholm skal bidrage til bevarelsen af den europæiske bison.

Hør den spændende fortælling om Bisoner på Bornholm – for børn!

Tryk play og hør den spændende og lærerige historie om den europæiske bison – fortalt af den tidligere Radio- og TV-vært Morten Resen fra GoLittle her.

Flere små nye bornholmere

For første gang i flere tusinde år er der født en lille ny bison i den danske natur. I dagene omkring Folkemødet 2013 blev der født en bisonkalv på ca. 30 kg i Almindingen på Bornholm. Familieforøgelsen skete næsten på årsdagen for, at de syv polske bisoner blev sluppet løs på Bornholm af miljøminister Ida Auken. Bisonkalven, der er en tyr, stod på benene en halv time efter fødslen og har de første måneder udelukkende levet af bison-mælk. I løbet af forsommeren 2014 kom der tre nye kalve til, hvorefter hele flokken kom op på elleve dyr. I forsommeren 2015 blev der født fire kalve – men senere døde to køer og muligvis en kalv. Hele flokken er pt. oppe på 14 dyr.

Læs mere om projektet og om den europæiske bison her: www.bisonbornholm.dk

Herunder kan du finde mere information om Almindingen Skoven og andre steder på øen med relevans for bisonprojektet.

Får flere spændende oplevelser

1

Almindingen

Midt på Bornholm finder du Almindingen, som er Danmarks femtestørste skov på i alt 6.000 hektar. Tag en tur i skoven og oplev bornholmernes smukke, store skov.

2

NaturBornholm

Danmarks populære oplevelsescenter med tidsrejse, jordskælv, dinosaurer, Østersø-akvarium, levende krokodiller, bisonudstilling og mere.

3

Bisonstien

En vandretur i Almindingen på 12 kilometer i bisonernes tegn.

Tema
Læs også: Oplev det rige fugleliv på Bornholm
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00