Artikel

Vandrerute: Højlyngsstien etape 5 – Ølene til Årsdale

Højlyngsstien er en 67 kilometer lang vandrerute tværs over Bornholm gennem alle øens store naturoplevelser, fra Hammerknuden og Rø Plantage til Almindingen og Paradisbakkerne. Turen kan gås som en flerdagsvandring, men er også oplagt til kortere etaper.

Gitte Holtze

Vandrer og friluftsfreak samt journalist, foredragsholder og forfatter til "Jeg Lever" om Gittes vandring ad Pacific Crest Trail og "Gå Langt", en guidebog til lange vandringer.

Trekandtell.dk

Vi har valgt at dele ruten op i 5 etaper, dette er etape 5.

Fakta om ruten

Varighed:
4- 5 timer 
Længde:
13 km
Sværhedsgrad:
Mellem fra Ølene, relativt svær langs Øle Å, mellem i Paradisbakkerne, nem mod Årsdale 
Egnet til barnevogne og kørestole:
Nej
Parkering:
Hvis du kun vil gå denne etape, kan du parkere ved Ølene Fuglereservat på Ølenevej 39, Østermarie eller nær havnen i Årsdale, hvis du vil gå turen i modsat retning
Toilet:
På p-pladsen efter Paradisbakkerne og i Årsdale
Adgang til vand:
En vandpost cirka 300 meter fra ruten ved Ølenevej samt på toilettet på p-pladsen efter Paradisbakkerne og i Årsdale
Underlag:
Stien langs Øle Å er en smal ofte skrånet trampesti og kan visse steder virke ufremkommelig og/eller sumpet. I Paradisbakkerne er der kuperet, men ad veletablerede stier. De sidste tre kilometer mod Årsdale går nedad på landevej
Særlige bemærkninger:
Stien langs Øle Å kan være meget sumpet i især vådt vejr. 

 

Kort over ruten

Herunder kan du downloade en pdf med et A4 kort over ruten.

 

Rutebeskrivelse

Fra fuglereservatet Ølene følger du ruten ind i skoven ad små snoede stier, der i de våde måneder kan være mudrede. Undervejs passerer du et fugletårn – tag eventuelt en tur op i det og nyd udsigten over den store mose og de mange fugle, der lever her.   

Kryds herefter landevejen og begiv dig ind på den lille natursti langs den bugtede Øle Å gennem vildtvoksende skov, over væltede stammer og over våde enge. Undervejs skal der krydses en del åer på broer eller “spang”, brædder lagt ud over de mest ufremkommelige stræk. Det tager tid at gå denne strækning, men den er helt unik, så lad være at skynde dig.  

Efter stykket langs Øle Å går ruten et par kilometer ad landevej til Paradisbakkerne, det private skovområde med det særlige men samtidig passende navn, for Paradisbakkerne er både paradisisk natur og bakket. Følg markeringerne ind i skoven forbi resterne af borgen Gamleborg og videre hen over det lyngklædte plateau midt i skoven, inden du dykker ned i Bornholms egen Grand Canyon, Majdalen. Bemærk det unikke træ Kandelabergranen på vej ned i dalen.  

Kandelabergranen

 

De næste kilometer slår Højlyngsstien følge med den gule rute i Paradisbakkerne og passerer gennem skov og over klipper forbi vandreblokkene Trommerestenene, langs den imponerende 8 meter dybe klippesprække Dybedal, og forbi den opdæmmede sø afgrænset af klipper, Gamledam.  

Vel ude af Paradisbakkerne går det i en næsten lige linje ned mod havet og Årsdale. Nyd, at du stort set samtlige 3 kilometer har en fabelagtig udsigt til Østersøen, der ligger bredt ud foran dig.  

Højlyngsstiens 5 etaper:

Etape 1 – Sandvig til Ravnedalen

Etape 2 – Ravnedalen til Rø Plantage

Etape 3 – Rø Plantage til Rytterknægten i Almindingen

Etape 4 – Rytterknægten til Ølene

Etape 5 – Ølene til Årsdale

 

Steder på ruten

På denne vandreruter vil du bl.a. kunne besøge følgende steder:

1

Mikkeler Aarsdale

Et gammelt, rødt murstenshus lige ud til en lille bugt med et stykke strand og en rolig udsigt over vandet. Under danske forhold bliver det næppe mere idyllisk. Dette er stedet for fantastiske øl, burgers og dejlige stunder. Se åbningstider her

2

Aarsdale Silderøgeri

Aarsdale Røgeri har røget sild i over 100 år og her kan du købe røgede fisk og kød, samt andre delikatesser med hjem til frokosten eller aftensmaden. Se åbningstider her

3

Aarsdale Havn

Årsdale havn er et aktivt fiskerleje beliggende på Bornholms østkyst, to sømil syd for Svaneke. Havnen er grundlagt i 1869.

Find flere vandreruter

Bornholm er et paradis for dig med interesse for oplevelser i naturen. Find flere ruter på Bornholm herunder...

Tema
Bornholms vandreguide - få tips til de bedste vandreruter her
Tema
Læs alt om vandring på Bornholm her
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00