Artikel

Vandrerute: Højlyngsstien etape 4 – Rytterknægten til Ølene

Højlyngsstien er en 67 kilometer lang vandrerute tværs over Bornholm gennem alle øens store naturoplevelser, fra Hammerknuden og Rø Plantage til Almindingen og Paradisbakkerne. Turen kan gås som en flerdagsvandring, men er også oplagt til kortere etaper.

Gitte Holtze

Vandrer og friluftsfreak samt journalist, foredragsholder og forfatter til "Jeg Lever" om Gittes vandring ad Pacific Crest Trail og "Gå Langt", en guidebog til lange vandringer.

Trekandtell.dk

Vi har valgt at dele ruten op i 5 etaper, dette er etape 4.

Fakta om ruten

Varighed:
5 timer 
Længde:
17 km
Sværhedsgrad:
Mellem
Egnet til barnevogne og kørestole:
Nej
Parkering:
Hvis du kun vil gå denne etape, kan du parkere ved Udkæret på Springbakkevejen 11, Aakirkeby eller ved Ølene Fuglereservat på Ølenevej 39, Østermarie, hvis du vil gå turen i modsat retning
Toilet:
Ved Ekkodalens parkeringsplads og ved Hareløkkerne. 
Adgang til vand:
Der er vand på toilettet i Ekkodalen, ved Hareløkkerne Shelterplads og fra en vandpost lige før Bisonskoven
Underlag:
En blanding af små skovstier, etablerede vandrestier og tidligere hjulspor med høj vegetation. Enkelte kuperede strækninger, men ellers relativt fladt
Særlige bemærkninger:
Der er ingen garanti for at se bisoner, men de ér i Bisonskoven, så sæt tid af til at kigge efter dem. Det er et prægtigt syn. 

 

Kort over ruten

Herunder kan du downloade en pdf med et A4 kort over ruten.

 

Rutebeskrivelse

Fra Rytterknægten går det ad brede skovveje mod syd (til højre for Kongemindet) knapt tre kilometer, hvorefter ruten tager et skarpt sving til venstre og du kort efter bliver ledt ind på smalle snoede skovstier. Dem følger du op og ned, til du når Bornholms største og mest kendte sprækkedal Ekkodalen, hvor der er i bunden af den sumpede dal er anlagt en smuk snoet gangbro.  

Ved Ekkodalen finder du også Ekkodalshuset, som er et oplagt sted at stoppe for forfriskninger.

 

Følg stien gennem bunden af Ekkodalen og kryds over åen, der løber gennem dalen. Herfra går det til højre lige inden den stejle trappe opad, og du vandrer gennem majestætisk skov til Hareløkkerne. Hold øje med markeringerne, for lige inden du når shelterpladsen her, skal du stejlt opad til højre.  

Ruten følger Segensvej et kort stykke, inden det igen går ind i skoven og forbi vådområdet og fugleparadiset Bastemose.  

Efter et par kilometer ad primært brede skovveje når du Bisonskoven, det 200 hektar store indhegnede område, hvor 10 bisoner lever frit.  

Turen går gennem bisonskoven

 

Sæt tid af til at holde udkig efter de majestætiske dyr, for ruten går direkte gennem deres leveområde på en blanding af større skovveje og små snoede stier.  

Efter Bisonskoven drejer du fra de etablerede stier og følger ruten ad mindre stier gennem skov med tykt og eventyrligt lysende grønt mos i skovbunden.  

Sidste strækning på etapen er fuglereservatet Ølene, hvor du kan være heldig at se alt fra havørne til gæs, høge og i efteråret de store stære i flokke, sort sol. 

Højlyngsstiens 5 etaper:

Etape 1 – Sandvig til Ravnedalen

Etape 2 – Ravnedalen til Rø Plantage

Etape 3 – Rø Plantage til Rytterknægten i Almindingen

Etape 4 – Rytterknægten til Ølene

Etape 5 – Ølene til Årsdale

 

Steder på ruten

På denne vandreruter vil du bl.a. kunne besøge følgende steder:

1

Ekkodalen

Tag på tur i Ekkodalen på Bornholm. Den smukke Ekkodal er Bornholms største sprækkedal.

2

Ekkodalshuset

Ekkodalshusets Cafe Genlyd er stedet, hvor tiden hverken kommer eller går, og hvor maden tilvirkes fra bunden. "Uden dikkedarer", som vor farmor altid sagde. Og det betød ikke gourmet - men "gourmæt". Se åbningstider her

3

Bisonskoven

I Bornholms største skov, Almindingen, bor der omkring 15 bisoner. De er inde i en indhegning, som du går igennem på din vandrerute. Når du ser dyrene, så hold afstand til dem.

4

Ekkodalen naturcampingplads

Overnat i et hyggeligt frirum midt på Bornholm. Ekkodalens Naturcamping ligger i et stille område kun 500 meter fra Ekkodalen og 300 meter fra Højlyngsstien. Se åbningstider her

Find flere vandreruter

Bornholm er et paradis for dig med interesse for oplevelser i naturen. Find flere ruter på Bornholm herunder...

Tema
Bornholms vandreguide - få tips til de bedste vandreruter her
Tema
Læs alt om vandring på Bornholm her
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00