Artikel

Vandrerute: Højlyngsstien etape 3 – Rø Plantage til Rytterknægten i Almindingen

Højlyngsstien er en 67 kilometer lang vandrerute tværs over Bornholm gennem alle øens store naturoplevelser, fra Hammerknuden og Rø Plantage til Almindingen og Paradisbakkerne. Turen kan gås som en flerdagsvandring, men er også oplagt til kortere etaper.

Gitte Holtze

Vandrer og friluftsfreak samt journalist, foredragsholder og forfatter til "Jeg Lever" om Gittes vandring ad Pacific Crest Trail og "Gå Langt", en guidebog til lange vandringer.

Trekandtell.dk

Vi har valgt at dele ruten op i 5 etaper, dette er etape 3.

Fakta om ruten

Varighed:
5 timer 
Længde:
12 km
Sværhedsgrad:
Svær i Rø Plantage, mellem ved Lilleborg, resten nem
Egnet til barnevogne og kørestole:
Nej
Parkering:
Hvis du kun vil gå denne etape, kan du parkere ved Flagermusehuset på Sigtevej eller ved Rytterknægten i Almindingen, hvis du vil gå turen i modsat retning
Toilet:
Ved Flagermusehuset, ved Rytterknægten og ved Udkæret Shelterplads.
Adgang til vand:
Der er en vandpost ved Flagermusehuset cirka 200 meter fra Borgedalssøen i Rø Plantage. Derudover en på grusvejen ind mod Udkæret Shelterplads samt et toilet med vand ved Rytterknægten
Underlag:
I Rø Plantage følger du smalle stier, der indimellem er meget kuperede. Det meste af resten af ruten følger du cykelruterne på lande- og skovvej. I Almindingen skal du op over Lilleborg
Særlige bemærkninger:
Udkæret er ikke officielt en del af Højlyngsstien – der er et par hundrede meter ekstra til shelterpladsen, men de er værd at gå.

 

 

Kort over ruten

Herunder kan du downloade en pdf med et A4 kort over ruten.

 

Rutebeskrivelse

Fra Borgedalssøen i Rø Plantage følger du de orange prikker, der markerer Højlyngsstien, op ad den stejle trappe. Ruten fører dig ned til søen igen og langs dens fine bred, inden du rammer en bred skovsti. Hold øje med markeringerne, for du skal efter kort tid skarpt til højre op gennem skoven i hårnålesving.  

På den anden side af plantagen går du ad landevej nogle kilometer, og så rammer ruten Bornholms største skov, Almindingen 

Her går du først ad primært brede skovveje forbi blandt andet Rokkestenen. Denne er en af de mest kendte, da den er nem at komme til, og er med sine 16 tons et imponerende syn, men kan desværre ikke længere rokke.  

Rokkestenen i Almindingen

 

Længere fremme krydser du hovedvejen tværs over øen. Lige på den anden side af den ligger Lilleborg, den gamle kongeborg, der kun eksisterede som kongeborg i godt 100 år, inden den i 1200-tallet blev afbrændt og har siden været en ruin. Den ligger på en 16 meter høj klippeknold, og fra toppen har man en fin udsigt ned over blandt andet søen med det særlige navn Pølsesø nedenfor.  

Kryds over broen på den anden side af Lilleborg og følg markeringerne stejlt opad gennem skoven, til du når den asfalterede vej mod Rytterknægten. Tag eventuelt en pause her (når tårnet Kongemindet er renoveret i sommeren 2023, kan du igen tage turen til toppen og nyde udsigten).

Bornholms højeste punkt – Rytterknægten

Højlyngsstiens 5 etaper:

Etape 1 – Sandvig til Ravnedalen

Etape 2 – Ravnedalen til Rø Plantage

Etape 3 – Rø Plantage til Rytterknægten i Almindingen

Etape 4 – Rytterknægten til Ølene

Etape 5 – Ølene til Årsdale

 

Steder på ruten

På denne vandreruter vil du bl.a. kunne besøge følgende steder:

1

Lilleborg

Den bornholmske borgruin Lilleborg ligger strategisk velplaceret på en isoleret klippeknude midt i Almindingen.

2

Rokkestenen

Rokkestenen i Almindingen – nord for Lilleborg – er en af de store vandreblokke, som indlandsisen efterlod sig for ca. 10.000 år siden. Ifølge sagnet hviler rokkestenen her på en diamant, og det er derfor at den kan rokke. Rokkestenen i Almindingen vejer ca. 7 tons.

3

Rytterknægten

Læg vejen forbi Rytterknægten i Almindingen på Bornholm - det er øens højeste punkt! Her finder ud en fantastisk udsigt over hele Bornholm og i klart vejr kan du se helt til Christiansø og Sverige.

Find flere vandreruter

Bornholm er et paradis for dig med interesse for oplevelser i naturen. Find flere ruter på Bornholm herunder...

Tema
Bornholms vandreguide - få tips til de bedste vandreruter her
Tema
Læs alt om vandring på Bornholm her
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00