Velkommen til Aarsdale

Aarsdale - et hyggeligt fiskerleje på Bornholm

Læs mere om fiskerlejet Aarsdale her

Aarsdale – et hyggeligt fiskerleje på Bornholm

Aarsdale er et rigtig hyggeligt fiskerleje i bedste bornholmske stil med ca. 450 indbyggere (2013). Havnen, med den smalle indsejling fra bugten, har den dag i dag stadig aktive erhvervsfiskere, der er gode til at holde fast i det, som havnen er bygget til, nemlig fiskeriet.

Aarsdale Røgeri

Det samme gælder den ærkebornholmske røgeri-tradition. På din rundtur ad de små gader i Aarsdale støder du på det gamle silderøgeri. Her kan du dels spise lune røgede fiskespecialiteter på stedet eller få dem pakket ind i Bornholms Tidende og tage dem med hjem. Stablerne af ellebrænde signalerer, at her ligger byens aktive røgeri.

Aarsdalepynten

Det yderste af Aarsdalepynten kaldes Oren. Her var fiskernes bredebane, hvor nettene kunne hænges, når de skulle tjæres og ordnes. Området ligger stadig frit og åbent mellem havet og de karakteristiske gavle på husene i Gavlegade. De ældste huse i fiskerlejerne vender gavlen til havet, lige som et skib ligger bedst med stævnen mod søerne, når det blæser.

Aarsdale Mølle

Årsdale Mølle er Bornholms stolthed blandt øens gamle hollandske møller. Aarsdale Mølle har været i drift siden den blev opført i 1877 og er det stadig.
Læs mere om Aarsdale Mølle her

Sct. Ibs Kirke

Aarsdaleboerne må helt til Ibsker, når de skal i kirke. Aarsdale Kirkevej fører op til Sct. Ibs Kirke, og her har fiskerne kunnet søge Herrens ord de sidste godt 800 år. Sct. Ibs Kirke er en af øens ældste og med det næststørste tårn, efter Aa Kirke.

Attraktioner
Sct. Ibs Kirke
Mad & Drikke
Aarsdale Silderøgeri
Attraktioner
Aarsdale Havn

Aarsdales historie – fiskerleje siden middelalderen

I Aarsdale på Bornholm har man fisket siden tidernes morgen, i hvert fald siden det store silde-eventyr i Middelalderen, hvor man nærmest kunne fiske sildene op af Østersøen med de bare næver, så mange var der. Aarsdale har da også altid været kendt for sine røgerier og har i mange år været Bornholms forholdsvis største fiskersamfund.

Aarsdale voksede

Allerede i 1600-tallet var Aarsdale hjemsted for 30 familier, og det var næppe små familier dengang. I løbet af de følgende par hundrede år voksede byen jævnt. Aarsdale-boerne havde deres dyr og marker på fælles områder uden for byen, og så hyppede man de private kartofler på løkken omkring boligen.

Aarsdale Havn

I 1870 kom beboerne i Aarsdal i gang med at bygge en rigtig havn, som vi kender den i dag, hvilket naturligvis satte yderligere skub i fiskeriet. Også godt et dusin lokale røgerier, hvoraf de første blev bygget sidst i 1800-tallet, var med til at sætte skub i udviklingen af Aarsdale.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00