Artikel

Vandrerute: Højlyngsstien etape 1 – Sandvig til Ravnedalen

Højlyngsstien er en 67 kilometer lang vandrerute tværs over Bornholm gennem alle øens store naturoplevelser, fra Hammerknuden og Rø Plantage til Almindingen og Paradisbakkerne. Turen kan gås som en flerdagsvandring, men er også oplagt til kortere etaper.

Gitte Holtze

Vandrer og friluftsfreak samt journalist, foredragsholder og forfatter til "Jeg Lever" om Gittes vandring ad Pacific Crest Trail og "Gå Langt", en guidebog til lange vandringer.

Trekandtell.dk

Vi har valgt at dele ruten op i 5 etaper, dette er etape 1. En af rutens mest fysisk krævende, men også smukkeste strækninger op over den legendariske Hammerknuden.

Fakta om ruten

Varighed:
3 timer 
Længde:
8 km
Sværhedsgrad:
Svær
Egnet til barnevogne og kørestole:
Nej
Parkering:
Hvis du kun vil gå denne etape, kan du parkere ved stranden i Sandvig eller på p-pladsen på Nordre Borrelyngvej 48, hvis du vil gå turen i modsat retning
Toilet:
Ved stranden i Sandvig, på Hammershus Besøgscenter og på p-pladsen på Nordre Borrelyngvej 48
Adgang til vand:
toiletterne undervejs
Underlag:
Dette er en af rutens mest kuperede strækninger, så vær forberedt på op- og nedstigninger i både skov og på klipper
Særlige bemærkninger:
Der er ingen butikker i Sandvig, så hav købt alt den mad, du vil medbringe til vandreturen, inden du kommer hertil. De nærmeste dagligvarebutikker, Brugsen og Netto, ligger i Allinge.

 

 

Kort over ruten

Herunder kan du downloade en pdf med et A4 kort over ruten.

 

Rutebeskrivelse

Fra stranden i Sandvig følger du rutens afmærkning (en hvid mand på orange baggrund) ind gennem lågen ved siden af campingpladsen og relativt stejlt opad. Stien snor sig frem og tilbage heroppe, inden den går ned gennem skoven til den brede skovsti langs Hammersø.  

Følg markeringerne forbi den smukke Opalsø videre til det åbne land og fine udsigter fra højlyngen, inden du efter et par kilometer når borgruinen Hammershus 

Turen går forbi Hammershus

 

Her drejer ruten til venstre om borgen ned i skoven og op igen til Slotslyngen med sit særegne landskab af højlandslyng, vildtvoksende skov og isskurede klipper.  

Følg ruten til Borrelyngvej, som du krydser og fortsætter til Ravnedalen, en af Bornholms mindst kendte, men stadig smukke sprækkedale, hvor der efter sigende lever fugleedderkopper og så selvfølgelig (deraf navnet) ravne.  

Højlyngsstiens 5 etaper:

Etape 1 – Sandvig til Ravnedalen

Etape 2 – Ravnedalen til Rø Plantage

Etape 3 – Rø Plantage til Rytterknægten i Almindingen

Etape 4 – Rytterknægten til Ølene

Etape 5 – Ølene til Årsdale

 

Steder på ruten

På denne vandreruter vil du bl.a. kunne besøge følgende steder:

1

Dideriks Veranda

Dideriks Veranda er en hyggelig cafe og brugskunstbutik. De serverer lækker buffet, friskpresset juice, kaffe og kage, samtidig med at du kan gå rundt i vores butik, hvor du blandt andet kan købe smuk kunsthåndværk og bornholmske lækkerier. Se åbningstider her

2

Sandvig Is Kalas

Sandvig IS Kalas og cafeen Kalas-Kalas ligger midt i klipperne ved Sandvig Havn. Her produceres dagligt is på bornholmsk økologisk mælk og med frugter fra øens haver. Den nyristede kaffe kan nydes med fødderne i vandkanten eller fra terrassen med udsigt til Hammerknuden. Se åbningstider her

3

Kokkenberg

Spisestedet Kokkenberg er et dejligt spisested, som ligger i den hyggelige havneby Sandvig. Køkkenet serverer god og ærlig mad i smukke omgivelser. Se åbningstider her

4

Ellas restaurant og konditori

Ellas Restaurant & Konditori er beliggende i et gammelt spændende bindingsværkshus tæt på Sandvig strand. Besøg det unikke spisested med den hyggelige have og de flotte gamle stuer. Se åbningstider her

5

Salomons Kapel

Du kommer til Salomons Kapel under vandreturen langs Hammerknudens kystlinie. Salomons kapel er et lille kapel, som blev bygget i det 13. århundrede i forbindelse med de mange sildefiskere, som kom og skulle have velsignet deres fangst.

6

Hammerodde Fyr

Hammerodde Fyr blev bygget i 1895 som anduvningsfyr og som hjælpefyr til Hammeren Fyr på Hammerknuden. Fyret er stadig i regulær drift og kan kun besøges udefra.

7

Hammershus

Hammershus er Nordeuropas største borgruin og Bornholms mest besøgte seværdighed. Og det er ikke så underligt, for her kan du virkelig få gang i fantasien og opleve den bornholmske historie.

Find flere vandreruter

Bornholm er et paradis for dig med interesse for oplevelser i naturen. Find flere ruter på Bornholm herunder...

Tema
Bornholms vandreguide - få tips til de bedste vandreruter her
Tema
Læs alt om vandring på Bornholm her
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00