Artikel

Vandrerute: Borgedalsstien

På denne tur får du alt det smukkeste af Rø Plantage: Borgedalsøen og højdedraget Borgen med sine majestætiske høje graner og ruiner fra Jernalderen.

Gitte Holtze

Vandrer og friluftsfreak samt journalist, foredragsholder og forfatter til "Jeg Lever" om Gittes vandring ad Pacific Crest Trail og "Gå Langt", en guidebog til lange vandringer.

Trekandtell.dk

Fakta om ruten

Varighed:
Halvanden time
Længde:
Cirka 6 km (rundtur)
Sværhedsgrad:
Svær. Kuperet, nogle steder på natursti med bl.a. trærødder
Egnet til barnevogne og kørestole:
Nej
Parkering:
Ved Borgedalshuset på Sigtevej 12 eller Flagermusehuset cirka 100 meter derfra
Toilet:
På toilettet i Flagermusehuset
Adgang til vand:
På toilettet i Flagermusehuset
Underlag:
Skovsti og -vej
Særlige bemærkninger:
Undervejs er det muligt at dreje fra ruten og tage en sti på tværs – det forkorter turen til cirka 3 km.

 

 

Kort over ruten

Herunder kan du downloade en pdf med et A4 kort over ruten.

 

Rutebeskrivelse

Følg stien ind i skoven overfor Flagermusehuset – det fine (og fascinerende) formidlingscenter, hvor du kan se og lære om flagermus – indtil du kommer til Borgedalssøen. Den mørke sø er kunstigt anlagt, men ikke mindre smuk af den grund – tag eventuelt din første pause på broen, der krydser den, eller på det lille græsstykke på den anden side.

Vandrerute: Borgedalsstien - søen

Borgedalssøen

 

Herfra drejer ruten skarpt mod venstre op ad en stejl trappe, inden den snor sig nedad igen, og du går tæt på søbredden. Stykket her er smal natursti med trærødder, så hold øje med underlaget.

Vandrerute: Borgedalsstien

Efter godt en kilometer krydser du igen over søen og rammer en bred skovvej i åbent terræn. Den er nem at gå på, så hold øje med de gule afmærkninger, så du ikke kommer til at gå for langt. Ruten tager nemlig et par hundrede meter fremme et skarpt sving til højre på en spang (en smal træbro) hen over et sumpet terræn. Følg de gule pile stejlt op mellem træerne på den modsatte side.

Anden halvdel af turen går primært på brede skovveje, indtil du når Borgen. Borgen er en tilflugtsborg fra Jernalderen, og i dag er der kun enkelte ruiner tilbage. Landskabet er imidlertid stadig storslået – stien snor sig op på den 12 meter høje og cirka 30.000 kvadratmeter store klippeknold, der rager op midt mellem de to sprækkedale, som Rø Plantage er anlagt i. Bemærk de majestætiske graner, der svajer for vinden på din op.

Nyd udsigten fra toppen og vær opmærksom på afmærkningen, for ruten er ikke tydelig omkring selve ruinerne – hold til højre ved ruinerne og følg den stejle sti nedad, til du rammer skovvejen og Borgedalssøen.

Har du ikke tid og eller lyst til hele vandreturen i Rø Plantage, kan du skære godt halvdelen fra ved at følge en kortere rute markeret med røde pile og prikker. Den følger den gule forbi Borgedalssøen og rammer den igen lige inden Borgen.

 

Steder på ruten

På denne vandreruter vil du bl.a. kunne besøge følgende steder:

1

Flagermusehuset

Ønsker du at blive klogere på flagermusenes liv og færden, så besøg naturstyrelsens spændende formidlingscenter for flagermus i Rø Plantage.

2

Rø Plantage

For mange er Rø Plantage først og fremmest Borgedalssøen i Søndre Borgedal. Enten den spektakulære udsigt fra Sigtevej eller den maleriske tur rundt om den. Men den største del af plantagen ligger på den anden side af søen, og her venter der den besøgende et dramatisk landskab med sprækkedale, klipper og bratte stigninger og fald i terrænet.

3

Borgehoved

Borgehoved ved Borgedalssøen i Søndre Borgedal er en gammel fæstnings- og tilflugtsborg fra jernalderen.

4

Nature Park Bornholm

Prøv Aktivitetsparken Nature Park Bornholm udenfor Gudhjem. En oplevelse for hele familien! Klatrepark, discgolf, fodboldgolf og cafe.

Find flere vandreruter

Bornholm er et paradis for dig med interesse for oplevelser i naturen. Find flere ruter på Bornholm herunder...

Tema
Bornholms vandreguide - få tips til de bedste vandreruter her
Tema
Læs alt om vandring på Bornholm her
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00