Artikel

Bornholmske drikkevarer: Sådan får du Bornholm på flasker

Bornholm frister ikke kun med flydende guld på flasker.

Olie fra Bornholm

De bedste kokke står i kø for at anbefale den koldpressede rapskimolie fra Bornholm, og den ravgule olie kaldes da også Nordens olivenolie. Rapsen hentes flere forskellige steder på øen og presses og tappes lokalt. I dag kan du også få de gode olier tilsat krydderier og fx citron – god til både bagning, stegning og marinader. Lehnsgaard Rapsolie er en af de fremmeste virksomheder her på Bornholm.

Vin fra Bornholm

Der var en del, der rystede på hovedet, da vinbonden lidt vest for Pedersker i juni 2000 satte sin første vinstok på markerne. Men da den første vin tre år senere blev sat til salg, var der dømt trafikkaos, kimende telefoner, pressefolk – og udsolgt på mindre end to timer. I dag er vinbonden én af Danmarks største og sortimentet omfatter også fx frugtvin, brændevin og whisky.

Øl fra Bornholm

Da bryghuset i Svaneke åbnede i 2000 var det ca. 45 år siden, at Bornholm sidst havde haft et bryggeri – og at dømme efter interessen, var det noget folk på øen havde savnet! Øllet blev hurtigt berømt – også uden for Bornholm – og i dag tæller produktionen mange forskellige slags ufiltrerede øl. Besøger du bryggeriet i Svaneke kan du se den 1.000 liter store kobberkedel, hvor humle, malt og vand bliver omdannet til den lækre øl.

Akvavit fra Bornholm

I 1994 blev den bornholmske akvavit for første gang i godt 70 år rent faktisk produceret på Bornholm. I dag smager akvavitten, som den gjorde for 100 år siden, og den har bl.a. fået følgeskab af andre akvavitter, bitter, samt den kendte bornholmske honningsyp – honningsnapsen, som er en juleklassiker, hvor akvavit og varm honning blandes.

Bornholm og sin Most

Det var egentlig et kommunalt projekt for at give socialt udsatte nogle trygge arbejdsrammer tilbage i 2006, der gav startskuddet til det, som Bornholms Mosteri er i dag. I 2013 blev mosteriet overtaget af Michelin-restauranten kadeau og fiskerivirksomheden Espersen. Idag sikrer desuden en anden fiskerivirksomhed (Ocean Prawns) og Den Sociale Kapitalfond, at Bornholms Mosteri viderudvikles og at der fremdeles tilføjes kompetencer og viden i forhold til mosteriets sociale ansvar.

Krøllen på drikkevare-eventyret: Rom, gin, whisky og kefirperler fra Bornholm

De sidste nye skud på stammen af bornholmske drikkevarer er flere små brænderier og distillerier på øen, der producerer rom, gin, whiskey og andre snapse af høj kvalitet – med ingredienser direkte fra den bornholmske natur. Desuden kan du få vandkefir, kefirperler og mange andre spændende og måske lidt anderledes drikkevarer.

(Top-/coverbillede i denne artikel er taget af Semko Balcerski)

Disse steder kan du besøge

Bornholm på flaske (og glas) kan du møde bl.a. hos disse producenter

1

Svaneke Bryghus

Øllet fra øens første microbryggeri kan fås i supermarkeder hele landet over.

2

Vingården Lille Gadegård

Øens første og eneste vinbonde producerer også øl og snaps.

3

Small Batch Brewery

Prøv også øllet fra Small Batch i Rønne

4

Bryggeriet Penyllan

På Penyllan ved Tejn produceres fine ølsorter

5

Den Bornholmske Spritfabrik

Fabrikken fremstiller blandt andet den lækre bornholmske Honningsyp.

6

Nord-Snaps by Rie Uldahl

Smag den enestående bornholmsk producerede Nord-Snaps by Rie Uldahl

7

Østersøens Brænderi - Baltic Sea Distillery

Østersøens Brænderi – Baltic Sea Distillery er et lille håndværksdestilleri beliggende i det gamle slagteri ved Torvehal Bornholm i Rønne

8

Wild Distillery

Prøv den bornholmske gin fra Wild Distillery

9

Chrøøl

Smag øllet, der brygges på Danmarks østligste ø Christiansø

10

NXØ Brewery

Hos NXØ Brewery udvikler og laver vi økologiske natur drikke. Råt, rent og ærligt. Smag dem.

Download Mad & Mennesker nr. 5

Magasinet “Mad og Mennesker” fortæller om madeventyret Bornholm og øens forskellige fødevareproducenter. Magasinet kan blandt andet fås hos Bornholms Turistinformation rundt omkring på øen eller downloades som PDF her.

gratis

Tema:
Læs mere om Gourmet på Bornholm
Tema:
Deltag i Bornholms Drikkefestival
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00