Artikel

Bornholm på flasker

Bornholm frister med flydende guld på flasker.

Olie fra Bornholm

De bedste kokke står i kø for at anbefale den koldpressede rapskimolie fra Bornholm, og den ravgule olie kaldes da også Nordens olivenolie. Rapsen hentes flere forskellige steder på øen og presses og tappes lokalt. I dag kan du også få de gode olier tilsat krydderier og fx citron – god til både bagning, stegning og marinader.

Vin fra Bornholm

Der var en del, der rystede på hovedet, da vinbonden lidt vest for Pedersker i juni 2000 satte sin første vinstok på markerne. Men da den første vin tre år senere blev sat til salg, var der dømt trafikkaos, kimende telefoner, pressefolk – og udsolgt på mindre end to timer. I dag er vinbonden én af Danmarks største og i dag omfatter sortimentet også fx frugtvin, brændevin og whisky.

Øl fra Bornholm

Da bryghuset i Svaneke åbnede i 2000 var det ca. 45 år siden, at Bornholm sidst havde haft et bryggeri – og at dømme efter interessen, var det noget folk på øen havde savnet! Øllet blev hurtigt berømt – også uden for Bornholm – og i dag tæller produktionen mange forskellige slags ufiltrerede øl. Besøger du bryggeriet i Svaneke kan du se den 1.000 liter store kobberkedel, hvor humle, malt og vand bliver omdannet til den lækre øl.

Akvavit fra Bornholm

I 1994 blev den bornholmske akvavit for første gang i godt 70 år rent faktisk produceret på Bornholm. I dag smager akvavitten, som den gjorde for 100 år siden, og den har bl.a. fået følgeskab af andre akvavitter, bitter samt den kendte bornholmske honningsyp – honningsnapsen, som er en juleklassiker, hvor akvavit og varm honning blandes.

Sennep fra Bornholm

Bornholm byder også på lækker sennep med udgangspunkt i gamle bornholmske opskrifter, som er blevet tilpasset vor tids smag. Du finder både milde og stærke smagsvarianter, og flere er produceret med bornholmske råvarer som f.eks. rapskimolie og øl fra Svaneke.

Honning fra Bornholm

I Østermarie på Bornholm producerer de honning. Familievirksomheden har nok at holde styr på, for de har 8 millioner medarbejdere! Heldigvis er det bier, for ellers blev det nok lidt svært. Prøv også de spændende varianter med smag, som for eksempel honning med kanel, anis, ingefær, chili eller mandler og abrikoser.

Disse steder kan du besøge

Bornholm på flaske (og glas) kan du møde bl.a. hos disse producenter

1

Svaneke Bryghus

Øllet fra øens første microbryggeri kan fås i supermarkeder hele landet over.

2

Vingården Lille Gadegård

Øens første og eneste vinbonde producerer også øl og snaps.

3

Lehnsgård Rapsolie

En specialitet i madlavningen er rapsolien fra Lehnsgård

4

Den Bornholmske Gårdbutik

I denne hyggelige gårdbutik kan du få mange af de bornholmskproducerede fødevareprodukter

5

Den Bornholmske Sennepsfabrik

En anden sennepsfabrikant er netop Den Bornholmske Sennepsfabrik Nexø

6

Den Bornholmske Spritfabrik

Fabrikken fremstiller blandt andet den lækre bornholmske Honningsyp.

7

Bryggeriet Penyllan

På Penyllan ved Tejn produceres fine ølsorter

8

Bornholmersennep

Også firmaet Bornholmsersennep har nogle lækre sennepsprodukter på markedet - efter bornholmske opskrifter

9

Den Gamle Skole - Honningspecialiteter

Den Gamle Skole ved Louisenlund har lækre honningprodukter til salg.

Download Mad & Mennesker nr. 3

Magasinet “Mad og Mennesker” er udkommet i sin tredje udgave og fortæller om madeventyret Bornholm og øens forskellige fødevareproducenter. Magasinet kan blandt andet fås hos Bornholms Turistinformation rundt omkring på øen eller downloades som PDF her.

gratis

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00