}

Velkommen til Aakirkeby

Byen Aakirkeby midt på Bornholm inviterer med caféer, restauranter, øens største kirke og andre spændende attraktioner.

Læs mere om Aakirkeby her

Aakirkeby er Bornholms tredjestørste by og en driftig turist- og handelsby med 2117 indbyggere (2017). Her finder du en hyggelig og kundevenlig atmosfære og mange spændende oplevelser. I Aakirkeby er der sammenhold og samarbejde mellem erhvervsliv, foreninger og private, hvilket kommer alle gæster til gode. Du kan roligt gøre holdt i Aakirkeby, hvor handel, hygge og historie tiltrækker bornholmere og gæster fra hele øen. Aakirkeby eller Åkirkeby er den største by på den sydlige del Bornholm mellem Rønne og Nexø, og den er øens tredjestørste by. Byens navn kommer af Aa Kirke, der ligger midt i byen.

Attraktioner i Aakirkeby og på Sydbornholm

Hele Sydbornholm omkring Aakirkeby byder på mange attraktioner og seværdigheder. Her er et lille udpluk af dem:

Hygge og handel i Aakirkeby

Hygge og handel holder hinanden i hånden i Aakirkeby, især i området omkring torvet, hvor udendørs servering og butikkerne i de gamle huse bidrager til miljøet. Den aktive handelsstandsforening har de senere år arbejdet med forskønnelse af torvet og nænsom renovering af bygningerne. Det er lykkedes så godt, at også den bornholmske billedhugger Paul Ranslets bronzestøbte gæs har slået sig ned på torvet. Flyver de en lille tur, så er det nok for at hilse på deres “storebror”, Paul Ranslets kolossale løvfrø, der byder gæsterne velkommen uden for NaturBornholm.

Overnatning i Aakirkeby og Sydbornholm

Er du på udkig efter et overnatningssted til din næste ferie i Aakirkeby og på Sydbornholm? Så prøv et af disse:

Aakirkebys historie

Aakirkeby fik sin købstadsret i 1346, men byen har med sin beskyttede beliggenhed midt på Bornholm haft betydning langt tidligere. Det vidner den smukke Skt. Hans Kirke eller Aa Kirke om.

Aa Kirke er eneste middelalderlige bygning i Aakirkeby

Udover Aa Kirke findes ingen middelalderlige bygninger bevaret i Aakirkeby, men byen har haft et middelalderligt Sankt Hans Hospital, der lå uden for byen ved Spidlegaard, hvor de spedalske blev isoleret. I 1680 blev hospitalet flyttet ind til byen i et beskedent hus lige syd for kirken. Bygningen er fredet.

Aakirkeby – købstaden inde i landet

Aakirkeby er den eneste bornholmske købstad, der ikke ligger ved havet, men med De Bornholmske Jernbaner, som i starten af 1900-tallet gjorde byen til en slags trafikknudepunkt, kom der endnu mere fart i byens udvikling. Dette ses i byens arkitektur, hvor meget af den centrale bebyggelse stammer fra begyndelsen af 1900-tallet og giver byen en anden karakter end øens ældre havnebyer.

Her kan du spise

Der er mange muligheder for at få noget at spise og drikke i Aakirkeby

Aakirkeby på det frugtbare Midtbornholm

I Aakirkeby var det ikke fiskeriet og søfart som i de andre bornholmske byer, men landbruget på det frugtbare Midtbornholm, der var grundlaget for byens økonomiske aktivitet og udvikling. Fra 1970 til sammenlægningen af de bornholmske kommuner i 2002 var Aakirkeby hovedstad i Aakirkeby Kommune, der var øens arealmæssigt største.

Aakirkeby – centrum for handel

De sidste 15 år er Aakirkeby vokset som centrum for handel og virksomheder, der vil ligge centralt for hele øen. Aakirkeby er blevet byen, hvor folk fra store dele af øen handler – og nærmeste større handelsby for de mange sommerhuse langs sydkysten. Det store torv er Aakirkebys samlingspunkt. I det sydøstre hjørne ligger Det gamle Rådhus, som blev opført i 1867 af tømrermester M.B. Bidstrup, Rønne.

Shopping i Aakirkeby

I Aakirkeby og på Sydbornholm kan du vælge mellem mange spændende forretninger

Sommeraktiviteter i Aakirkeby

Hele sommeren er der hver lørdag formiddag mange forskellige aktiviteter, musik og hestevognskørsel på torvet i Aakirkeby. Hver tirsdag og torsdag i sæsonen er der desuden kræmmermarked med mange spændende boder.

Vinteraktiviteter i AakirkeJULEby

Endvidere er Aakirkeby kendt som Bornholms mest julede AakirkeJULEby. I Aakirkeby synges julen ind den 1. søndag i advent på festlig vis og julemanden vækkes af byens børn, hvorefter han tænder juletræet. Der er gratis hestevognskørsel, æbleskiver og risengrød til alle. Den 4. søndag i advent deler julemanden godteposer ud til børnene – og den 27. december kan du være med til den traditionelle “juleafdansningsbal”.

Clara Cecilie Thomsen, sopran, og Elias Holm, klaver i Bornholms Musikforening

Sopranen Clara Cecilie Thomsen og pianisten Elias Holm har udmærket sig bemærkelsesværdigt inden for hver sit felt, og har nu slået sig sammen i en lied-duo baseret på en stor fælles kærlighed til liedkunsten. De har modtaget undervisning hos den verdenskendte lied-pianist Helmut Deutsch i Wien og hos Tove Lønskov og Christen Stubbe Teglbjærg i København. Koncerten byder på musik af Brahms, Heise, Sibelius og Strauss – med nogle af de skønneste lieder skrevet for sang og klaver på programmet. Clara Thomsen (f. 1991) er uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og Operaakademiet i København, hos sanglærer Susanna Eken, hvorfra hun blev færdiguddannet i 2018. Clara har været solist i adskillige kantater og passioner og har bl.a. sunget sopran partiet i Händels Messias, Johannes og Matthæus Passionen af J. S. Bach og W. A. Mozarts Requiem. Clara har modtaget priser som Årets Opera Talent 2018 (Copenhagen Opera Festival), Léonie Sonnings Talentpris 2019 og Anmelderingens Talentpris 2019 og Aalborg Operapris. Elias har vundet flere konkurrencer i både ind- og udland og medvirket i flere internationale musikfestivaler. Senest vandt han sammen med mezzosopranen Sophie Haagen i 2019 Copenhagen Lied-Duo Competition. Elias har modtaget flere store legater, bl.a. Sonning Legatet, Jacob Gades Store Legat, Betty og Valdemar van Hauens Legat og et nyt Steinwayflygel fra Augustinus Fonden til låns under studietiden.
12. sep. 2021
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00