Bornholm var det eneste sted i Danmark, der lå over havets overflade på dinosaurernes tid for mellem 65 og 200 millioner år siden.
Dengang var det nuværende Bornholm en del af et landområde, der lå sydligere end nutidens Middelhavsområde.
Klimaet var varmt, og dyrelivet bød blandt andet på hajer, flyveøgler, krokodiller og dinosaurer.
Fossilerne, de forstenede fodspor og en lang række andre fund fra dengang bliver vist frem i udstillingen ”De Danske Dinosaurer” på oplevelsescentret NaturBornholm, der præsenterer 1.700 millioner års unik Danmarkshistorie.
NaturBornholm danner også rammerne for foreningen Outdoor Bornholm, som arbejder for at skabe gode rammer og tilbyde de bedste oplevelser indenfor alle former for aktiv brug af naturen. Bornholm har nemlig rigtig meget at byde og her er noget for alle, hvad enten man er til klippeklatring, rapelling, dykning, surfing, havkajak, mountainbike, ekstremløb, ridning, golf, lystfiskeri eller vandring.
Danmarks geologiske fortid kan også opleves i mere roligt tempo på vandreruten ”Linjer i landskabet”. På det 10 kilometer lange stisystem bliver landskabet brudt op af spor efter vulkansk aktivitet og forstenet havbund.
Ruten byder også på naturfænomenet Klintebakken – brudlinjen mellem det nordlige Bornholms granitundergrund og det sydlige Bornholms sandstensundergrund.
Mod nord ligger tilløbsstykket Ekkodalen og Danmarks femte største skov Almindingen, hvor der er udsat fritgående europæiske bisoner.
På byens hotel kan du bestille et værelse, men der er også mange ferielejligheder og sommerhuse i området, flere ligger tæt på stranden.
Du kan naturligvis også bo på campingplads eller overnatte på vandrerhjemmet i Boderne.
Finder en oversigt over overnatningsmuligheder her:
Aakirkeby kan byde på det hele! Ved stranden på Vestre Sømark ligger Kadeau – Bornholms eneste gourmetrestaurant med en Michelinstjerne. Og ved Bakkerne havn på Østre Sømark, finder du det hyggelige gamle røgeri.
I Ekkodalen kan du, udover at teste ekkoet, spise kæmpe tarteletter lavet i friske, håndbagte tarteletskaller fra den lokale Bager Dam i Aakirkeby, hvis berømte rugkiks i 2024 fejrer 100 års jubilæum.
Aakirkeby bærer også præg af at have været kirkeligt centrum og tingsted for hele øen i Middelalderen, hvor byen var Bornholms vigtigste købstad.
Fra dengang eksisterer blandt andet døbefonten i Aa Kirke – fremstillet omkring år 1.200 og udsmykket med 11 scener fra Jesu fødsels- og lidelseshistorie. Der er tale om en af de vigtigste attraktioner i den bornholmske kirkehistorie.