Artikel

Vintervandreferie på Bornholm – her er faktisk åbent!

Vil du have stilhed på stierne og komme tæt på bornholmernes lokale liv? Så pak det varme vandretøj og oplev vinterøen Bornholm. Her deler Torben og Marie fra vandrebloggen Frie fodspor deres bedste tips til vintervandring på øen i søen.

Marie og Torben Lau Florin

Sammen har vandreentusiasterne Marie og Torben Lau Florin vandrebloggen Frie fodspor, hvor de deler ærlig, brugbar og motiverende inspiration til vandring.

friefodspor.dk/bornholm

Vi er kommet godt til øen i søen, vippeturen ligger bag os og fem vandreruter foran os. Vi har fast base i vores lille feriehybel ved Nordlandet på klipperne i Sandvig. Herfra vandrer vi dagsture med madpakke og varm te i rygsækken.

 

I stenhuggernes fodspor – 5,5 km rundtur fra Sandvig

Vi tilbagelægger Stenhuggerstien i skumringen. Bornholms granithistorie er mejslet ind her i Sandvigs gader, hvor de ydmyge stenhuggerboliger ligger skulder ved skulder. Herfra har hærdebrede arbejdere travet op i stenbruddene til dagens dont.

Vi vandrer bogstaveligt talt i stenhuggernes fodspor og nyder denne enormt afvekslende seks km rundtur. Her er enge, lyng, får, køer, klippestier og udsigt til Hammershus. Ude på Hammerhavn skutter de fine, skæve træbygninger sig i vinterkulingen. Mon deres form er en kærlig hilsen til klippernes kanter?

Højt, højt på en klippe over Sandvig er malet et dannebrog på en klippe. Det blev malet som en stille protest mod tyskerne under krigen. Ingen ved hvem, der førte den røde pensel. Og ingen ved, hvem der har malet flaget op helt indtil i dag. Nymalet er det i hvert fald!

Tip: På turens højeste sted kan du se Opalsøen, Hammersø og Østersøen i eet blik!

Stenhuggerstien på Hammeren

 

Lyngland og vidde udsigter: Finnens fodspor 6 km rundtur fra Hammerhus

Jabba-dabba-doooo, for en vandresti!
Vandreruten Finnens fodspor starter fra Hammershus ad den panoramiske, vilde kyststi højt over Østersøen og tilbage gennem den fredfyldte, højt beliggende klippehede Slotslyngen. Selv for bornholmere er stedet her lidt som at finde en godt gemt skattekiste.

Solen skinner, og vinden river og rusker ind fra Østersøen, så dagens pausested bliver valgt med omhyggelighed: Hvor meget læ er det muligt at finde? Hvor er der et spot uden friske fårelorte?

Her mellem lyng og ene hersker en umådelig ro. Det er, som om dyrene simpelthen overtager stierne om vinteren. Mudderet er mønstret af fårenes klove som revler på havets bund.

Solen går ned over Hammershus som vi når frem. Hvad mere kan vi ønske os?

Tip: Der hvor stien vender ligger vandfaldet Pissebækken, som er en afstikker værd. Her om vinteren fosser vandet vitterligt.

Vandreruten Finnens fodspor her ved søen tæt på Hammershus

 

Cirkelstien: Steder i landskabet fra Folkemøde til Hammershus- 2,7 km A til B-rute

Modsat hvad navnet antyder, er Cirkelstien en A til B-rute fra Allinge til Hammershus – 2,7 km hver vej.

Den største oplevelse på Cirkelstien er for os de tre cirkelformede boardwalks, der skaber hver deres sted i landskabet. Den største på 25 meter i diameter må være en drøm af et udendørs undervisningsrum. Den mellemste på 15 meter i diameter trækker dig på besøg ved de relativt nyfundne helleristninger ved Hammersholm. Den mindste cirkel, vores absolutte yndling, kalder på fred og filosoferen over livet her med blikket rettet mod den uendelige Østersø.

Sådan bliver det dog ikke, for en vinterstorm har kastet en stor gren ned lige her og massakreret platformen. Ergo må vi tilbage, når den er genopført!

Tip: Brug QR-koden ved helleristningerne – den giver dig stor hjælp til at få øje på heste, rundkors og skibe ridset i klipperne.

Cirkelstien fra Allinge til Hammershus

 

Ringebakkerne: Vild natur og rå industri lægger arm – Tre rundture på 2½, 4 og 5 km

At vandre i Ringebakkerne ved Vang er et vildt og voldsomt møde mellem natur og kultur. Ringebakkerne fortæller historien om naturens rigdom på råstoffer og om konflikten mellem hensynet til på den ene side stenhuggerindustrien og på den anden stedets unikke natur.

Her er tre skiltede rundture, og vi vandrer dem alle tre: Den grønne på 2½ km, den hvide på 4 km og den gule på 5 km. Rundt i ring i Ringebakkerne.

Stenbruddet i Ringebakkerne har været i gang helt ind i 1990’erne. Stemningen er rå, fortættet, industriel. Du kan stadig finde de gamle bomme ind til området, og informationsskiltene fortæller om protesterne mod bruddet op til lukningen.

Ruterne er forholdsvis forskellige. Det fælles er, at du oplever Peter Bonnéns fine Broen til Bornholm over kløften ved Vang Granitbrud plus det fede shelter, som alle tre ruter passerer. Ud over det har ruterne et stykke af den bragende smukke kyststi hver.

Ringebakkerne – her med DGI-Broen i baggrunden

 

Bisonstien – bisonjagt første halvleg – 12 km rundtur i Bisonskoven og Almindingen

Vi forlader vemodige den varme dyne og drager til Bisonskoven, hvor vi nyder vores lune havregrød i knitrende kulde. Det er vores sidste vandredag, men med sikkerhed ikke vores sidste vintertur til Bornholm. Dagens rute er Bisonstien, en 12 km rute i Almindingen og Bisonskoven midt på øen.

Jorden er så frossen, at vandrestavene klikker, som vi begiver os af sted, mens vi spiller klaver på håndtagene for at holde fingrene varme.

Mangler du lidt bevægelighed i nakken, vil vi varmt anbefale denne rute: Uvægerligt drejer man hovedet helt til den ene side, så den anden, så tilbage igen i evig spejden efter de bisoner, der lever i den kæmpe indhegning her. Alle vi møder går på samme fjollede måde, og hvor bilvejen går igennem folden, er gennemsnitshastigheden omkring ti kilometer i timen.

På et tidspunkt kan vi simpelthen lugte bisonerne, og spejder om muligt mere intenst, men ak, en frossen lort og et frisk spor er det tætteste, vi kommer. Vi vender tilbage til næste halvleg i bisonjagten.

Bisonstien i Almindingen

 

Fakta: Vinter på Bornholm – sådan!

  • Tag bilen med – det koster altså kun 99 hver vej
  • Vi bor i ferielejlighed ved Nordlandet på klipperne i Sandvig booket hos Novasol
  • Få overblik over alt, hvad der er åbent i appen Bornholm
  • Supermarkederne er typisk åbne til klokken 18
  • Vi går i bornholmernes fodspor og oplever det lokale vinterliv tæt på – bornholmerne findes altså også om vinteren!

 

Tips: Fem fif til vinterpakkelisten

  • Pak rigeligt med tøj inkl. en vindtæt hue – kun en tåbe frygter ikke vintervejret på Bornholm
  • Godt fodtøj er vigtigt – stierne kan være våde om vinteren
  • Tag noget at sidde på i pauserne og vælg et sted med læ
  • Husk madpakke og termokande – det er ikke sikkert caféen på stien er åben
  • Powerbank er en god ide – batterier går hurtigere kold i frostvejr
  • Overvej en sovepose – til at drikke varm kakao i på klipperne!

Har du har lyst til at se alle de ruter, som Frie Fodspor har udforsket på Bornholm igennem årene, så kan du finde dem her friefodspor.dk/bornholm. Her kan du også få et endnu bedre indblik i de forskellige ture, f.eks. hvor krævende terrænet er, parkeringsforhold og lign.

 

Tema
Vandring på Bornholm
Tema
Vandreeksperts Gitte Holtzes 5 favoritruter
Tema
Oplev Højlyngsstien i 6 etaper
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00