Svaneke Vandtårn

Ved indkørslen til Svaneke nordfra møder du det moderne trebenede vandtårn.

Svaneke Vandtårn er tegnet af Jørn Utzon

Svaneke Vandtårn er tegnet af Jørn Utzon i 1952 og bruges i dag ikke længere som vandtårn, men blev fredet i 1990.

Inspiration fra de gamle sømærker

Vandtårnet i Svaneke henter sin inspiration fra de gamle sømærker, de såkaldte fyrbåke, som skibene brugte til at navigere efter. Fyrbåkene havde bl.a. været opstillet langs den jyske vestkyst, Kattegat-øerne og den svenske skærgård fra slutningen af 1500-årene og blev placeret på steder, hvor der ikke var anden landkending – f.eks. kirketårne, som kunne oplyse sømanden og fiskerne om position og ret kurs.

Svaneke Vandtårns udformning

Den pyramideformede vandbeholder bæres af 3 slanke ben støbt på stedet i jernbeton. Bræddeforskallingen følger benenes retning op til vandtårnets spids. Trappen, også udført i beton, smyger sig elegant ned fra vandbeholderens bund.

(Nedenstående billeder er fra Byforeningen Svanekes Venner)

Svaneke Vandtårn som tårnmønt
Den 2. august 2004 blev den femte tårnmønt udsendt af Danmarks Nationalbank. På mønten ses billedhugger og professor Morten Strædes motiv af Svaneke Vandtårn. Tårnmønterne er en serie på 10 temamønter – alle udsendt som almindelige 20-kroner, og deres forside er den samme som på almindelige 20-kroner. På bagsiden er der derimod motiver af forskellige tårne.

Byforeningen Svanekes Venner markerer Utzons 100-års-dag

Jørn Utzon ville have fyldt 100 år den 9. april 2018. Det markerer Byforeningen Svanekes Venner i 2018 ved flere anledninger. På selve fødselsdagen den 9. april 2018 vil Svaneke Venner flage på Svaneke Rådhus, Storegade 24. Jørn Utzon blev i sin tid bedt om at tegne nogle forslag til et vandtårn og vandværk, da den daværende borgmester i Svaneke, Emil Andersen, ville have en arkitekt til stå for opgaven. Det resulterede i byens unikke vartegn i 1952.

Hvis du vil se Utzons vandværk

Hvis man kører fra Svaneke mod Listed, har man også mulighed for at se Svaneke Vandværk, Hans Thygesensvej 46 A, som ligger lige før Listed på venstre hånd, hvor man via en sti langs Vaseåen kommer op til selve vandværket.

Social:

Information

Åbningstider denne uge:

Mandag

Åbent

Tirsdag

Åbent

Onsdag

Åbent

Torsdag

Åbent

Fredag

Åbent

Lørdag

Åbent

Søndag

Åbent

Tlf.

E-mail

Web www.svanekesvenner.dk

Adresse

Jørn Utzons Sti 2

3740 Svaneke

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00