Artikel

Oplev efteråret i den bornholmske natur

Mange mener, at sommeren er den bedste tid, men alle årstider har sine gode sider på Bornholm, og efteråret er noget ganske særligt.

Michael Stoltze

Biolog og forfatter

På grund af Østersøens lune vand er efteråret samlet set varmere på Bornholm end i resten af Danmark, og med blå himmel, solskin og temperaturer, der tit kommer på over 16-17 grader, kan både september- og oktoberdage ofte føles mere som sommer end efterår.

Det er heller ikke ualmindeligt, at badevandstemperaturen i Østersøen holder sig over 15 grader til et stykke ind i oktober.

Efterårsture er flotte og farverige, og Bornholm byder på nærmest uanede muligheder for magiske vandreture ad kyststierne øen rundt, ad Højlyngsstien, Cirkelstien, Stenhuggerstien på Hammeren, Klippestien i Ekkodalen, Bisonstien i Almindingen, Paradisbakkerne, Rø Plantage og mange andre steder.

Efterår Stenhuggerstien Michel Stoltze

Udsigt fra Stenhuggerstien en diset oktoberdag. Foto: Michael Stoltze

 

Bornholm bugner af nødder og svampe

Efteråret er en frodig tid med masser af godt at spise fra haver og marker og et væld af bær, nødder og svampe at finde i naturen.

Undertiden er det så tørt og solrigt, at svampesæsonen først starter i oktober, og sådan ser det ud i 2022, hvor det har været alt for tørt til svampe helt frem midt i september, hvor der endelig faldt betydelige mængder regn over det meste af Bornholm.

Det betyder, at vi kan forvente mange karljohansvampe, andre rørhatte og måske også en del kantareller fra omkring slutningen af september og ind i oktober.

Efterår Bornholm Rørhatte - Michael Stolze

En god høst af karljohanner og indigorørhatte. Foto: Michael Stoltze

 

 

Nyd Bornholms lune sydkyst

Sydkysten af Bornholm fra Rønne til Dueodde rummer prægtige scenerier med grus- og klippeklinter fra Rønne til Arnager, en kalkklint ved Arnager, klinter med broget ler, sandstrande og stenstrande fra Arnager til Raghammer Odde og hvide sandstrande fra Raghammer Odde til Dueodde.

Der er vandrestier hele vejen langs kysten og adgang året rundt og døgnet rundt bortset fra ved Raghammer Odde, hvor adgangen er lukket på dage med skydeøvelser.

Når solen skinner og vinden er svag, er sydkysten af Bornholm lun selv i vinterhalvåret, og vandringen byder på et væld af vandfugle som toppede skalleslugere med det herlige, bornholmske navn ”skrækkja”, store skalleslugere, edderfugle, skarver, digesvaler, vadefugle, måger og terner.

På grund af varmen fra syd kan man finde spredte blomster af arter som blåhat, røllike, knopurt, farvegåseurt og mange arter på klinterne hele efteråret og selv om vinteren, når det er mildt.

Som følge af variation i mineralindhold er den plastiske ler, som skrider ud mange steder ved kysten, broget i forskellige nuancer af rødt, okker, grønt, gråt og hvidt, og kysterne er rige på sten med fossiler, ikke mindst skifer med fine aftryk af graptolitter, der er kolonilevende dyr, som ligner små, sirlige, savtakkede stave.

De er meget almindelige, så man kan altid få nogle stykker med sig hjem som minder fra turen, hvis man vil.

Efterår Bornholm Graptolitter_Michael Stolze

Graptolitter i skifer fra Boderne. Foto: Michael Stoltze

 

Tranerne besøger Bornholm

I ugerne omkring 1. oktober trækker titusindvis af traner fra Skandinavien mod syd, og når vinden er i det vestlige og nordlige hjørne, passerer en stor del af dem hen over Bornholm i store flokke.

Visse dage flyver mange tusinde over øen, men ofte i så stor højde, at man hører dem mere end man ser dem. Deres kraftige, trompeterende kald kan høres flere kilometer væk.

De nu næsten 100 par traner, der yngler på Bornholm, er mere jordnære, og som regel bliver en del af bestanden på øen hele vinteren.

Efterår Traner Michael Stolze

Traner på træk over Bornholm i oktober.  Foto: Michael Stoltze

 

 

Svalerod og soldatertæger

Ved klippekysterne på Hammershusknuden og Gamleborg i Almindingen vokser store mængder af svalerod, som får lysende gule blade i løbet af efteråret.

Planten er i slægt med de kendte nordamerikanske silkeplanter, som er populære i haver, og den har nogle af de samme kvaliteter.

I september-oktober revner de karakteristiske, hornlignende frugter som er fyldt med mørkebrune frø med lange, hvide silkehår, som folder sig ud som faldskærme, der bliver løftet væk af vinden.

Planten og især dens frø er vigtig næring for soldatertægen, som i Danmark kun findes på Bornholm.

Tægen har sit navn efter de flotte og skarpe røde, sorte og hvide tegninger, der kan minde om et ridderkors eller en gammeldags soldateruniform.

De farverige insekter holder til på og omkring svalerodplanterne, hvor de kan findes på solrige dage næsten hele året, da de overvintrer som voksne.

 

Slåen, kvalkved og nisseskæg

I løbet af efteråret modner slåen, og de blå, klodelignende frugter med den beske smag bliver sødere og mere spiselige, når de har fået den første frost.

Den noget oversete kvalkved, der vokser i hegn og krat og har hvide, hortensialignende blomster, får rubinrøde bær, der bliver hængende hele vinteren.

Bærrene hedder ”Kalinka” på russisk, og det er dem, man synger om i den populære russiske folkesang af samme navn.

Slåen i Møllevigen ved Hammershus. Foto: Michael Stoltze

 

Når nattefrosten sætter ind sidst på efteråret, kan man navnlig i Almindingen opleve det mærkelige fænomen nisseskæg i morgentimerne.

Først i 2014 blev det fastslået, at fænomenet med det fremvoksende isskæg, der kan blive op til ti centimeter langt, skyldes en bestemt svampeart, som hedder smuk bævrehinde.

Efterår Bornholm Nisseskæg Michael Stolze

Nisseskæg ved Christianshøj i Almindingen en morgen i november. Foto: Michael Stoltze

 

Løvfaldsfarver

Hen i oktober begynder løvfaldsfarverne for alvor at trænge igennem, og de topper med størst intensitet hen mod 1. november.

I Almindingen står den indførte bøg gylden, og navnlig ved kysterne lyser de mange kirsebærtræer, som Bornholm er kendt for, op i stærke, glødende farver i kontrast til stedsegrønne vedbend og enebær.

Elmens og spidslønnens blade bliver citrongule og benveddens blade bliver blodrøde inden de falder, og årstiden skifter til vinter.

Efterår på Bornolm - Hammeren

Kirsebærløv gløder først i november på Hammeren. Foto: Michael Stoltze

Steder i naturen, som er værd at besøge i efteråret

1

Ekkodalen

Ekkodalen er et særligt smukt syn i efteråret, når det er klædt i gyldne farver.

2

Paradisbakkerne

Det stærkt kuperede klippelandskab landskab i Paradisbakkerne er særlig smukt om efteråret.

3

Bisonstien

Hvis du er heldig, så kan du møde en imponerende bison i sin smukke vinterpels, når du vandre på Bisonstien i Almindingen.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00