Artikel

8 bornholmske museer, som du bør opleve

Bornholm byder på et væld af oplevelser, seværdigheder og attraktioner. Oplev de bornholmske museer og få et indblik i Bornholms rige kultur og historie.

Guide til 8 spændende museumsbesøg

Bornholm byder på en mangfoldighed af oplevelser inden for museer og kultur. Øens rige historie og unikke kulturarv afspejles i de mange spændende museer, der hver især tilbyder noget helt særligt.

Fra kunst og håndværk til naturhistorie og lokalhistorie – Bornholm har noget for enhver smag. Uanset om du er interesseret i øens dramatiske fortid, keramiktraditioner eller moderne kunst, vil du finde det hele på de bornholmske museer.

Vi har i denne film samlet 8 af øens museer, som du måske ikke allerede kender, men som i den grad, er et besøg værd.

Se filmen om de 8 bornholmske museer

Herunder kan du se vores lille inspirationsfilm og under filmen kan du klikke videre, og læse mere om hvert sted.

Læs om de 8 bornholmske museer

Klik på billederne herunder for at læse mere om de 8 museer på Bornholm. Du kan bl.a. finde flere informationer om steder, billeder og rutevejledning.

1

Bornholms Tekniske Samling

4000 m2 stort museum for hele familien tæt på Hammershus på Nordbornholm. Når du besøger familiemuseet, kan du gå rundt i samlingerne i dit eget tempo og koncentrere dig om de ting, du finder særligt interessante. Som noget specielt kan du røre ved en del af de udstillede ting – det får du ikke lov til i mange andre museer.

2

Hjorths Fabrik

Besøg den over 150 år gamle bornholmske keramikfabrik, der fortsat producerer stentøj efter de oprindelige principper. Atmosfæren på Hjorths Fabrik er helt unik. Mens du bevæger dig gennem de forskellige værksteder, fornemmer du, hvordan historien har foldet sig ud gennem flere generationer. På Hjorths Fabrik kan du høre om den keramiske produktion, udforske Hjorths historie og opleve den bornholmske samling af keramik helt tilbage til stenalderen.

3

Martin Andersen Nexøs Hus

i Ferskesøstræde er bygget til familien 1882 af faderen med sønnerne Georg og Martin som arbejdsdrenge. Som museum åbnede huset 1990. Det råder over et stort billedarkiv og en samling af Martin Andersen Nexøs bøger på over 20 forskellige sprog. Desuden flere af den unge Nexøs akvareller og andre personlige minder fra hans lange liv 1869-1954. I museets hyggelige have kan man købe en kop kaffe eller nyde sin medbragte mad.

4

Bornholms Center for Kunsthåndværk

Grønbechs Gård er det naturlige sted at starte din tur gennem det bornholmske kunsthåndværk. Her får du et overblik over de mest interessante moderne kunsthåndværkere på Bornholm. Ud over den store bornholmske udstilling byder centret i Hasle på det bedste af dansk og internationalt kunsthåndværk. Alt sammen i syv smukt restaurerede rum med synlige bjælker og smagfulde moderne tilbygninger.

5

Bornholms Forsvarsmuseum

Bornholms Forsvarsmuseum i Rønne rummer en skat af genstande fra Bornholms militære historie. I museets forgård findes en række militære køretøjer og kanoner, som frit kan prøves og røres ved. Mange gæster synes det er sjovt at sætte sig og betjene museets gamle Bofors antiluftskytskanon. Museet er opdelt i to etager, som dækker Bornholms indblanding i militære konflikter fra middelalderen til i dag.

6

Oluf Høst Museet

Oluf Høst Museet er et museum for den berømte bornholmske maler Oluf Høst beliggende i Gudhjem på Bornholm. Museet åbnede i 1998 og er indrettet i Oluf Høst og hans kone Hedvig Wiedemann Høsts smukke villa, der bærer navnet Norresân.

7

Gudhjem Museum

På Gudhjem Museum forenes KUNST, HISTORIE og NATUR på ét og samme sted. Museet viser skiftende udstillinger med fokus på bornholmsk kunst og kunsthåndværk. I den fredede stationsbygning fra 1916 kan du fordybe dig i Gudhjems og jernbanens historie. Foran museet finder du en 15.000 m2 stor mark med gangstier og imponerende granitskulpturer. Marken er udlagt som habitat for vilde planter og sommerfugle.

8

De Bornholmske Jernbaner

På De Bornholmske Jernbaner (DBJ) Museum i Nexø er der opbygget et jernbanemiljø, hvor man kan opleve bornholmsk jernbanestemning. Man kan besøge Nexø-banens postvogn, sidde i ministervognen, se på rejse-og stykgods i godsvognen og gå på opdagelse blandt museets mange billeder og bornholmske jernbanegenstande.

Tips til andre museumsbesøg

De gode oplevelser står i kø på Bornholm og udover de 8 lidt skjulte museumsperler, som vi har med i denne guide, så byder Bornholm også på mere kendte steder som Bornholms Kunstmuseum ved Helligdomsklipperne nord for Gudhjem.

Gaarden i Gudhjem, der består af Melstedgård, som er et levende Frilands- og landbrugsmuseum. Stedet huser også Danmarks første Madkulturhus, hvor du kan deltage i spændende arrangementer, det meste af året. Alt sammen er en del af Bornholms Museum, som også har et kulturhistorisk museum midt i Rønne, hvor du bl.a. kan blive klogere på tiden under og efter tyskernes besættelse af Bornholm.

Midt på øen finder du NaturBornholm, som er et oplevelsescenter om Bornholms tilblivelseshistorie, natur og geologi. Det ligger ved Klintebakken i Aakirkebys sydlige udkant.

Du kan se flere museer herunder og i den samlet oversigt over øens museer her → De bornholmske museer

Tema
Oplev Bornholms Kunstmuseum
Tema
Bornholms Museum – et kulturhistorisk museum
Tema
gaarden / Bornholms Madkulturhus
Tema
NaturBornholm - god plads inde og ude
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00