DBJ Museum

Oplev den ægte Bornholmske jernbanestemning på DBJ museum i Nexø.

Har der kørt tog på Bornholm?

Ja fra år 1900 til 1968 altså i 68 år, kunne man køre med toget på Bornholm. De Bornholmske Jernbane er i meget høj grad en del af øens historien. Bornholm i dag, er et resultat af den udvikling som jernbanen satte i gang. Men jernbane på Bornholm var anderledes end jernbanen i resten af Danmark. På Bornholm valgte man at bygge en jernbane med en meter (1000 mm) mellem skinnerne, altså en smalspors jernbane efter tysk forbillede.

På De Bornholmske Jernbaner (DBJ) Museum i Nexø er der opbygget et jernbanemiljø, hvor man kan opleve bornholmsk jernbanestemning. Man kan besøge Nexø-banens postvogn, sidde i ministervognen, se på rejse-og stykgods i godsvognen og gå på opdagelse blandt museets mange billeder og bornholmske jernbanegenstande. DBJ Museum i Nexø er åbent fra først i juni til sidst i september, og i skolernes efterårsferie. Det er foreningen De Bornholmske Jernbaner der står bag DBJ Museum i Nexø. Alt arbejde på museet sker på frivillig ulønnet basis.

Oprindelig var der tre jernbaner på øen, i år 1900 startede jernbanen fra Rønne til Nexø, med sidespor til Almindingen. I 1913 åbnedes jernbanen fra Rønne til Allinge og endelig i 1916 kom den sidste jernbane fra Almindingen til Gudhjem.

Det var tre meget forskellige jernbaner

Rønne-Nexø banen var en hverdagsbane, som var bygget til at løse hverdagens transportopgaver af gods og personer. Alle land-stationer var almindelige beskedne huse, selv lokomotiverne var små og beskedne.

Rønne-Allinge banen (Nordlands-banen) var skabt som en turistbane. I årene op til første verdenskrig, strømmede mange – navnlig tyske – turister til Bornholm. Når de skulle fra Rønne til de store turisthoteller på Nordbornholm, skulle de have en god jernbane oplevelse. Derfor var alt ved Nordlands-banen stort og flot. Både stationer og trinbræt var flotte arkitekttegnede bygninger, og der blev indkøbt store og meget moderne lokomotiver til banen. Turisterne skulle imponeres.

Almindingen-Gudhjem banen fik sit udgangspunkt hvor Rønne-Nexø banens sidespor til Almindingen sluttede. På den måde sparede man sporlægningen mellem Aakirkeby og Almindingen. Gudhjem-banen var en naturlig fortsættelse af udbygningen af jernbane-nettet. Planen var at der fra en station på Gudhjem-banen (Østermarie) skulle skabes jernbaneforbindelse til Svaneke. Men jernbanen til Svaneke blev aldrig bygget.

De tre jernbaner blev i 1935 sammenlagt til De Bornholmske Jernbaner (D.B.J.).
I begyndelsen af 1950’erne var jernbanens tid ved at være slut, biler busser og lastbiler havde overtaget næsten alle transportopgaver, derfor blev banerne til Gudhjem og Allinge nedlagt. Nexø-banen viste sig at være den mest levedygtige af de tre baner, så den overlevede helt til 1968, men 28. september 1968 var det slut med at køre tog på Bornholm.

Information

Åbningstider denne uge:

Tlf. +45 2145 0247

E-mail sesm@dbj.dk

Web www.dbj.dk

Nordre Strandvej 8

3730 Nexø

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00