Kunst på Bornholm

På trods af en forholdsvis kort kunsthistorie, har Bornholm og øens mange kunstnere haft afgørende betydning for udviklingen i dansk kunst.

Læs mere

Bornholmermalerne og Skagensmalerne på Bornholm

Indtil omkring midten af 1800-tallet har Bornholm ikke gjort sig særligt bemærket i den danske kunstverden – hverken som destination for kunstnerne, eller som motiv i deres værker.

Dette ændrer sig dog i anden halvdel af 1800-tallet, hvor flere kunstmalere får øjnene op for øen med dens særegne natur, de rå klipper og det særlige lys: Kristian Zahrtmann og ikke mindst “Bornholmermalerne” med Karl Isakson, Olaf Rude, Edward Weie, Oluf Høst og Niels Lergaard. Men også de kunstnere, der bruger Bornholm som motiv – Michael Ancher, Otto Haslund, Lauritz Tuxen og Holger Drachmann, der alle senere bliver en del af “Skagensmalerne”.

Bornholmermalerne i dansk kunst
Skagensmalerne på Bornholm
Se kunstnernes Top 7 inspirationssteder
Bornholms Kunstrunde
Besøg de Bornholmske billedkunstnere

Den moderne kunst på Bornholm

I starten af 1900-tallet begynder “Bornholmerskolen” at præge hele den danske kunstscene, fordi Bornholmermalerne, som de første i landet introducerer den såkaldte moderne kunst med de nye europæiske strømninger indenfor maleriet. De dyrker specielt den nye franske kunst og dens eksperimenter med farve, abstraktion og kubisme. I dag kan du se nogle af Skagensmalernes bornholmske motiver og Bornholmermalernes værker på to bornholmske museer (Bornholms Kunstmuseum og By- og havemuseet Erichsens Gaard, hvor malervennerne Kristian Zahrtmann og Holger Drachmann ofte mødtes) og du kan også tage ud i den bornholmske natur for at finde de steder, som kunstmalerne lod sig inspirere af. Vi giver dig en Top 7-liste over disse steder.

Nutidskunst på Bornholm

Det specielle lys, naturen og stilheden på Bornholm trækker også i dag mange kunstnere til øen. Mange af dem kan du besøge i deres atelierer, eller se deres værker udstillet rundt omkring på øen i butikker, gallerier og på museer. En stor årlig kunstbegivenhed er “Bornholms Kunstrunde” omkring Kristi Himmelfart, hvor du kan møde kunstnerne ansigt til ansigt.

Bornholms Kunstmuseum
Her kan du se Bornholmermalernes vigtigste værker
Erichsens Gaard
Besøg huset, hvor kunstmalerne Holger Drachmann og Kristian Zahrtmann ofte mødtes
Oluf Høst Museet
Besøg kunstmalerens atelier og udstilling
Gudhjem Museum
Se skiftende kunstudstillinger og den lokalhistoriske udstilling

Oplev kunst og billedkunst på Bornholm

På Bornholm finder du i dag mange billedkunstnere og kunstmalere. Her får du en oversigt over de steder, hvor du kan opleve dem:

Oplev Bornholms Kunstrunde

Vil du se, hvad der rører sig i det bornholmske kunstliv? Så kom og oplev Bornholms Kunstrunde, der hvert år finder sted i Kristi Himmelfartsdagene.

Få mere at vide her
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00