Artikel

Skagensmalerne på Bornholm

Bliv klogere på, hvorfor flere af de kendte Skagensmalere, såsom Holger Drachmann og Michael Ancher, men også hofmaleren Lauritz Tuxen og Otto Haslund opholdt sig på Bornholm for at male her.

Et bestemt motiv lokker malerne til Bornholm

En del af de kunstmalere, som vi i dag egentlig kender som de typiske “Skagensmalerne”, har også opholdt sig på Bornholm ad flere omgange i kortere eller længere perioder. Skagen og Bornholm bød for kunstmalerne på flere ligheder, men specielt én ting, som Skagensmalerne var betaget af her på Bornholm, var de rå klippepartier, som ligger ved Helligdommen eller ved Hammershus – noget, som ikke findes i Skagen.

Derfor er der tætte relationer mellem Bornholm og Skagen

Skagensmaleren Michael Ancher voksede op i Rønne, men forlod øen allerede som ganske ung. Hans berømte maleri “Ved sygesengen” fra 1879 skildrer en stor indføling i det karakteristiske bornholmske miljø på den tid. Se original-værket på Bornholms Kunstmuseum.

Den bornholmske maler Kristian Zahrtmann, der havde en malerskole på øen, kendte maleren og digteren Holger Drachmann fra Skagen, der ofte malede på Bornholm. Foruden malerierne fra Bornholm findes der også en del keramik, som Drachmann har dekoreret med søstykker og lignende på Hjorths fabrik i Rønne.

Michael Ancher og Holger Drachmann var ikke de eneste Skagensmalere, der havde tilknytning til Bornholm. Også hofmaleren Lauritz Tuxen besøgte ved flere lejligheder Bornholm og havde i sine sidste leveår næsten fast sommerophold i Gudhjem. Ligeledes tegnede og malede Otto Haslund i flere omgange på Bornholm, ofte i selskab med Kristian Zahrtmann.

Her kan du se bornholmske værker af Skagensmalerne

Hvis du vil få et første indtryk af Skagensmalernes bornholmske hovedværker, så kan du tage et kig på Bornholms Kunstmuseums side i Google Art Project. Museet udstiller her nogle af deres kunstmalerier og du kan gå helt ned i maleriernes detaljer.

→ Link til Bornholms Kunstmuseum på Google Art Project

Du kan selvfølgelig også se original-værkerne på de bornholmske museer Bornholms Kunstmuseum ved Rø og By- og havemuseet Erichsens Gaard i Rønne.

Her kan du se Skagensmalernes værker på Bornholm

På Bornholm kan du se værker af kendte Skagensmalerne, såsom Holger Drachmann, Michael Ancher, Lauritz Tuxen og Otto Haslund

1

Bornholms Kunstmuseum

Bornholms Kunstmuseum ved Helligdomsklipperne har en fin samling af Skagensmalernes bornholmske motiver

2

Erichsens Gaard

Erichsens Gaard i Rønne var det centrale opholdssted for flere af Skagensmalerne på Bornholm

Læs mere om kunst på Bornholm

Læs mere om kunst på Bornholm, Bornholmermalerne og Skagensmalerne og hele den epoke i dansk moderne kunst, som “Bornholmerskolen” var med til at præge.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00