Artikel

6 vandreture i Almindingen

I Danmarks femtestørste skov, Almindingen, på Bornholms midte finder du seks flotte afmærkede ruter i forskellig længde og i forskelligt fascinerende terræn.

Gitte Holtze

Vandrer og friluftsfreak samt journalist, foredragsholder og forfatter til "Jeg Lever" om Gittes vandring ad Pacific Crest Trail og "Gå Langt", en guidebog til lange vandringer.

Trekandtell.dk

Man kan ikke sige vandreture på Bornholm uden at sige Almindingen. Skoven midt på øen breder sig over 60 kvadratkilometer og indeholder udover skov både vilde klippesprækker, søer, moser, bisoner, ruinerne af ældgamle borge, og den ikoniske Rytterknægten.

Almindingen er statsskov, som betyder, at du må færdes overalt, ligesom der er adskillige overnatningssteder, hvor du kan gå til ro og vågne op midt i naturen.

Er du mere til en kortere naturoplevelse krydret med forfriskninger til maven, er der flere restauranter og caféer at holde pause ved på din vandring ad en af de seks afmærkede vandreruter. Læs mere om ruterne her.

1. Ekkodalsstien

Markeret med rødt

Rundtur

Længde: Cirka 2,5 kilometer og kan gøres på en times tid.

Sværhedsgrad: Nem. Terrænet er brede grusstier samt på plankebro gennem Ekkodalen. Afmærkningen er god.

Parkering: På Ekkodalens parkeringsplads.

Toilet: På parkeringspladsen ved Ekkodalen.

Vand: Du kan tanke vand på toilettet på parkeringspladsen ved Ekkodalen.

Spisepause: Ved Ekkodalens parkeringsplads ligger restaurant Ekkodalshuset og den tilhørende kiosk. Der er normalt åbent fra påske til efterårsferien, men tjek website ekkodalshuset.dk.

Der er bare få skridt fra parkeringspladsen ved Ekkodalshuset ned i Ekkodalen. Følg stien til venstre gennem dalen, først ad en bred grussti og derefter ad den nyanlagte gangbro, der slynger sig gennem dalen.

Herefter slår stien et 90 grader sving, og du passerer under vældige bøgetræer tilbage til parkeringspladsen. Hvis du er stille, er det ikke ualmindeligt at se et af skovens mange rådyr her. En nem, men ualmindelig smuk rute, der giver et fint indtryk af den vældige natur midt i Danmarks tredjestørste skov.

Turens højdepunkt: Gangbroen gennem Ekkodalen er en særlig oplevelse, fordi den er anlagt hen over det sumpede underlag og dermed giver mulighed for at komme helt ind i den spektakulære dal – også hvis man er dårligt gående eller har en barnevogn med.

 

2. Klippestien

Markeret med gult

Rundtur

Længde: Cirka 5,5 kilometer og kan gøres på et par timer.

Sværhedsgrad: Relativt svær. Terrænet er på en stor del af ruten meget kuperet og ujævnt ad smalle skovstier eller klippegrund. I de våde måneder kan det desuden være mudret, så ifør dig vandtætte sko eller støvler med gode såler. Afmærkningen er ganske god.

Parkering: På Ekkodalens parkeringsplads.

Toilet: Der er toilet på parkeringspladsen ved Ekkodalen.

Vand: Du kan tanke vand på toilettet på parkeringspladsen ved Ekkodalen.

Spisepause: Ved Ekkodalens parkeringsplads ligger restaurant Ekkodalshuset og den tilhørende kiosk. Der er normalt åbent fra påske til efterårsferien, men tjek website ekkodalshuset.dk.

Går du mod uret, følger du den første kilometer grusstien og herefter gangbroen gennem Ekkodalen, inden ruten går ind i skoven og efter kort tid snor sig væk fra den brede skovvej og ad små stier stejlt opad.

Vel oppe slår den et sving tilbage mod Ekkodalen – eller rettere ovenover Ekkodalen, for de næste kilometer går du på klipperne over dalen. Stien er smal og på ujævn klippegrund, så den er ikke for barnevogne eller folk, der er usikker på benene.

Efter klippevandringen går det stejlt nedad gennem skoven, hvorefter stien slår et skarpt sving og fører tværs over Ekkodalen med en smuk udsigt ned over hele dalen.

Turens højdepunkt: Udsigten fra klipperne over dalen er uforlignelig. Specielt i ydersæsonerne, hvor der ikke er blade på træerne til at dække for den.

 

3. Ekkodalen til Hareløkkerne

Markeret med grønt

Længde: cirka 1,5 kilometer hver vej og kan gøres på en times tid i alt.

Sværhedsgrad: Relativt nem. Terrænet er primært brede skovstier. Afmærkningen er det meste af vejen god.

Parkering: På parkeringspladsen ved Ekkodalen eller ved Hareløkkerne overfor Travbanen

Toilet: På parkeringspladsen ved Ekkodalen og ved Hareløkkerne.

Vand: Du kan tanke vand på toiletterne på parkeringspladserne.

Spisepause: Ved Ekkodalens parkeringsplads ligger restaurant Ekkodalshuset og den tilhørende kiosk. Der er normalt åbent fra påske til efterårsferien, men tjek website ekkodalshuset.dk.

Fra parkeringspladsen ved Ekkodalshuset drejer du til højre i Ekkodalen og følger stien tværs over dalen og derefter igen mod højre videre gennem dalens forlængelse Grønnevad. Ruten går primært ad brede skovveje gennem den smukke skov, inden du når Hareløkkerne og de fine shelters, bålplads og store naturlegeplads. Stien er nem at gå på og er også muligt med en barnevogn.

Turens højdepunkt: Grønnevad i bunden af Ekkodalen er smuk natur, også på de årstider, hvor træerne ikke er i fuldt grønt flor. Derudover er den store naturlegeplads ved Hareløkkerne en drøm for ethvert aktivt barn (og voksen).

 

4. Ekkodalen til Rytterknægten

Markeret med blåt

Længde: cirka 1,5 kilometer hver vej og kan gøres på en times tid i alt.

Sværhedsgrad: Relativt nem. Du går primært på brede skovveje. Afmærkningen er god.

Parkering: På parkeringspladsen ved Ekkodalen eller ved Rytterknægten.

Toilet: På parkeringspladsen ved Ekkodalen og ved Rytterknægten.

Vand: Du kan tanke vand på toilettet på parkeringspladsen og ved Rytterknægten.

Spisepause: Ved Ekkodalens parkeringsplads ligger restaurant Ekkodalshuset og den tilhørende kiosk. Der er normalt åbent fra påske til efterårsferien, men tjek website ekkodalshuset.dk. Ved Rytterknægten ligger caféen Cabin Delux. Tjek åbningstider på deluxkaffekompagniet.dk

Fra parkeringspladsen ved Ekkodalshuset drejer du til højre i Ekkodalen og følger stien tværs over dalen og op ad den stejle trappe ind i skoven. Herfra går det ad primært brede skovveje op til Rytterknægten og det imponerende gamle tårn, der markerer Bornholms højeste punkt.

Fra tårnets top kan du i klart vejr se det meste af Almindingen og er bestemt turen ad de stejle trin op i tårnet værd.

Turens højdepunkt: Rytterknægten er ikonisk, og er vejret godt, får du ikke en bedre udsigt end fra tårnets top.

 

5. Kongens borge

Markeret med rødt

Rundtur

Længde: cirka 6 kilometer og kan gøres på 2-3 timer.

Sværhedsgrad: Mellem. Terrænet er en blanding af brede skovstier, mindre smalle stier og strækninger på græs. Stien er nogle steder relativt kuperet og kan i vådt vejr være sumpet, så husk sko eller støvler, der kan klare det. Afmærkningen er det meste af vejen god, men hold øje med de røde prikker, for ruten har en del skarpe sving.

Parkering: På parkeringspladsen ved Lilleborg.

Toilet: Nær Christianshøjkroen.

Vand: Du kan tanke vand på toilettet nær Christianshøjkroen.

Spisepause: Ruten passerer tæt forbi restauranten Christianshøjkroen.

Fra parkeringspladsen ved Lilleborg følger stien vejen mod det fine gamle traktørsted Christianshøjkroen, inden den kort før kroen drejer skarpt til højre ind i skoven over Christianshøj (bemærk den store vandgran i midten af området) og videre til ruinerne af Gamleborg.

Herfra snor den sig ad primært brede skovstier, og så går det brat nedad i temmelig ujævnt (og ikke barnevogsegnet) terræn til broen over Borgesø og Lilleborg.

Den anden halvdel af ruten går gennem skoven på den anden side af landevejen og passerer blandt andet forbi en af Bornholms kendte Rokkesten.

Ruten er en rundtur, men er anlagt i to loops, der næsten møder hinanden i midten, så har du ikke tid eller lyst til at gå hele turen, kan du nøjes med det ene loop – fra parkeringspladsen til Lilleborg er der kun få minutters gang.

Turens højdepunkt: Lilleborg ligger ikke bare smukt placeret på et højdedrag over Borgesøen, dens ruiner er også vidnesbyrd om et stykke fascinerende Danmarkshistorie.

 

6. Bisonstien

Markeret med lilla

Rundtur

Længde: Cirka 12 kilometer og kan gøres på godt tre timer.

Sværhedsgrad: Mellem. Terrænet er det meste af vejen brede skovveje, men der er også strækninger ad mindre og ujævne stier, som i vådt vejr kan være sumpede, så husk sko eller støvler, der kan klare det. Afmærkningen er det meste af vejen god, men hold øje med de lilla prikker, for stien slår mange sving undervejs.

Parkering: På parkeringspladsen ved Hareløkkerne, ved Bastemose eller i Bisonskoven på Christian X’s Vej.

Toilet: På parkeringspladsen ved Hareløkkerne.

Vand: Du kan tanke vand på toilettet ved Hareløkkerne.

Spisepause: Ruten fører ikke forbi restauranter eller caféer, men snup evt. en madpakke med og hold pause ved et af de smukt placerede shelters, ruten passerer.

Hvis du starter vandringen fra parkeringspladsen ved Hareløkkerne, følger ruten efter en kort strækning gennem skov ad Segensvej, inden den svinger sydpå og følger brede skovveje til Bisonskoven.

Inde i skoven med de fritgående bisoner går du i et par kilometer skiftevis ad små stier og på større veje i et loop rundt i det tætbevoksede og smukke område.

Ude af bisonskoven igen går ruten tilbage mod Hareløkkerne primært på brede skovveje, som også er muligt at gå med barnevogne eller kørestole.

Turens højdepunkt: Det er absolut ikke givet, at du ser en bison, men bare visheden om, at de er der, gør strækningen gennem Bisonskoven spændende.

Tema
Få inspiration til andre vandreture på Bornholm
Tema
Oplev Bornholms langs kyststien
Tema
Gå ad den nye højlyngssti tværs over øen
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00