Artikel

Vandreture – 4 ture i Almindingen

Oplev nogle skønne vandreture i Almindingen - Danmarks femtestørste skov.

Almindingen på Bornholm – fællesgræsning for kreaturer

Almindingen midt på Bornholm var tidligere fællesgræsning for kreaturer, men fra år 1800 blev skoven indhegnet og opdyrket af skovrider Hans Rømer. Besøg Almindingen på Bornholm og udforsk nogle skønne vandreture.

Almindingen – Tur 1:

Lilleborg og Rokkestenen
Du starter og slutter denne vandretur ved Christianshøjkroen i Almindingen. Følg de gule mærker rundt. Turen foregår på gode skovveje, så det er muligt at have barne- og klapvogne eller en kørestol med på turen.
Vandreturen er på omkring 4 km.

Almindingen – Tur 2:

Ekkodalen og Rytterknægten
Denne vandretur begynder på p-pladsen ved Ekkodalen – Bornholms største sprækkedal med de imponerende, stejle klippevægge. Ekkodalen er ca. 10 km lang, 60 m bred og er dannet for ca. 1400 mio. år siden. Det bedste ekko finder du ved at gå til venstre ad den afmærkede sti og standse ved H.C. Ørsteds kilde. Og du må råbe lige så mange gange, du vil. Følger du stien videre i samme retning, kommer du til at gå gennem Ekkodalen, der i gamle dage blev kaldt Styrtebakkerne, måske fordi man i sin tid ofrede mennesker her ved, nå ja, at styrte dem ned fra toppen af klippen …

Går du tilbage ad stien, hvilket udsigten sagtens kan bære, og fortsætter via stien og Rågelundsvej, når du til Rytterknægten, på hvis top Kongemindet står. Det er opført i 1856 til ære for kong Frederik d. 7 og grevinde Danner, der besøgte Bornholm få år inden. Allerede dengang var udsigten fra toppen fantastisk, men da træerne i området fik vokseværk, blev det i 1899 nødvendigt at forhøje tårnet med en jernkonstruktion, der bragte den samlede højde op på 184 m.
Vandreturen er ca. 4 km.

Almindingen – Tur 3:

Arboretet
Start denne vandretur ved p-pladsen ved Arboretet (ved Skovfogedhuset Segenhus, Segenvej 37). Det 4-5 ha store område er en mangfoldighed af træer, buske, græsplæner og en del små søer. Arboretet blev anlagt i 1932 af skovfoged A.F.Valdemar Seier, som var skovfoged på Segenhus i årene fra 1916-1946. Følg den afmærkede sti.
Vandreturen er på ca. 4 km.

Almindingen – Tur 4:

Smukke søer og Gamleborg
Du begynder og slutter denne vandretur på p-pladsen ved 14 km stenen på landevejen mellem Svaneke og Rønne. Begynd turen med at kigge mod syd og gå til venstre. Først kommer du til den smukke Græssøen med både bænk og udsigt, og lidt senere kommer en af rutens stjerner, nemlig Gamleborg, der i vikingetiden fra ca. 800-1100 fungerede som Bornholms hovedfæstning. Det var simpelthen her, folk søgte tilflugt, når et af de mange plyndrings-, hærge- og tæskehold invaderede Bornholm – hvilket skete ret så tit. Du kan se dele af borgens ringmure, med den oprindelige mørtel, der stadig står intakte.

Gå nu tilbage ad samme vej, som du kom og fortsæt til venstre mod Dyresøen og Borgesøen. Sidstnævnte var et led i forsvaret af Lilleborg, der er næste højdepunkt på ruten. Lilleborg var ejet af den danske konge, som brugte borgen som modpol til kirkemagtens Hammershus. Men i 1259 forrettede ærkebiskop Jakob Erlandsen sammen med fyrst Jaromar af Rügen et kraftigt, succesfuldt og ødelæggende angreb på Lilleborg. Der er dog fundet mønter på stedet, som indikerer, at der også var aktivitet på borgen efter angrebet.
Vandreturen er ca. 5 km.

1

Gamleborg

Besøg ruinerne af kongens ældste borg på Bornholm

2

Lilleborg

Lilleborg var kongens borg på Bornholm inden den blev ødelagt i 1159

3

Ekkodalen

Ekkodalen er en 16 km lang snorlige sprækkedal, som er Bornholms længste af slagsen

4

Rokkesten

I Almindingen finder du den ene af fire rokkesten på Bornholm

5

Almindingen Skov

Mens du er på tur bevæger du dig rundt i Danmarks femtestørste skov

Download Naturstyrelsens folder

Naturstyrelsen har udgivet en folder med kort over Almindingen. Her finder du nyttige informationer og kort over afmærkede vandreruter i skoven.

Gratis

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00