Artikel

Glas, design og glaspusterier på Bornholm

På Bornholm finder du mange glaspusterier - alle med hver deres stil og høje kvalitet. Det bornholmske glasdesign og -pusteri er ofte inspireret af lyset og det smukke hav, der omgiver Bornholm.

Glas og glaspusterier på Bornholm

Det andet store kunsthåndværk på Bornholm – ved siden af keramikken – er glas og glaskunst. I 1846 startede man et glasværk ved Hasle, men det blev allerede lukket igen året efter. Først i slutningen af 1970erne åbnede der igen et glaspusteri på Bornholm, denne gang i det gamle røgeri i Snogebæk på Sydbornholm. Dette blev lukket igen efter en del år, og i dag er Gudhjem Glasrøgeri fra 1978 det ældste, endnu eksisterende glaspusteri på Bornholm. Andre store navne indenfor bornholmsk glaskunst i dag er utvivlsomt Baltic Sea Glass med Maibritt Jønsson og Pete Hunner i spidsen (siden 1981) samt Pernille Bülow (siden 1985).

Moderne design og glaskunst

De mange glaskunstnere får mange ideer til deres glaskunst i den enestående bornholmske natur. Du bliver helt sikkert også fascineret af de skabende kræfter og små mirakler i Bornholms mange glaspusterier. Her åbnes der for et indblik i, hvordan sand og ild, kombineret med lungernes kraft og den rette teknik, bliver til kunstfærdige brugsting eller smukt unika.

Glas med enkle former og klare bornholmske farver

Hos nogle af glaspusterierne på Bornholm kan du bl.a. opleve smukke funktionelle glas, skåle og fade i enkle former og klare farver samt mange spændende unikating. Hos andre glaspustere leges der med lyset, fiskernes garn, landmandens aks, flyenes jetstrøm eller blot et stykke glemt tovværk. Hos andre glaspusterier igen er det fx smukke perler i glade farver, der er i højsædet.

Arbejdende værksteder og workshops for hele familien

Hos de fleste glaspusterier på Bornholm kan du opleve de arbejdende værksteder, hvor glaspusteren udfører sit kunsthåndværk. Nogle af Bornholms glaspusterier, som fx. Lilli’s Glasdesign, tilbyder også workshops, hvor du under kyndig vejledning kan skabe dine egne kunstværker og tage dem med hjem bagefter.

De bornholmske glaspustere udvikler sig

I de sidste mange år har Bornholms glaspustere og glaskunstnere udviklet sig og skabt iøjnefaldende brugskunst. Kunstakademiets Designskole, Bornholm i Nexø er også et synligt bevis på det høje niveau – som hvert år forstærkes, netop på grund af skolen. Det har bl.a. ført til, at bornholmske glaskunstnere i dag også producerer tallerkner af glas til Michelin-restauranten Geranium i København (Zelmer Olsen).

Oplev værker af øens glaskunstnere under Bornholms Kunstrunde

Hvert år i foråret, nærmere bestemt i Kristi Himmelfartsdagene, kan du deltage i Bornholms Kunstrunde. Her kan du besøge de Bornholmske kunsthåndværkere og kunstnere i deres atelieer og værksteder – og på den måde få et godt indtryk af, hvad der rører sig indenfor kunstverden på øen.

Her finder du bornholmske glaskunstnere

På hele Bornholm kan du i dag finde dygtige glaskunstnere og glaspustere.

→ Find bornholmske glaskunstnere her

Fremragende bornholmsk glaskunst

Disse glaspusterier og glasværksteder fremhæver sig i dag ved bestemte ting:

1

Glaskunst i international særklasse

Baltic Sea Glass har siden 1981 sat sig tungt på verdenskortet indenfor glaskunst med deres unikke kunstværker af glas

2

Moderne brugskunst af glas i Svaneke

Pernille Bülow har lavet glas, tallerkner, kander, lysestager og andet almindelig brugskunst i glas siden 1985

3

Bornholms ældste endnu eksisterende glasrøgeri

Gudhjem Glasrøgeri er i dag Bornholms ældste eksisterende glaspusteri (siden 1978) og ligger ved siden af Gudhjem Røgeri

4

Lille glaspusteri på Balka

Glød Glas Studio arbejder med at kombinere traditionelle venetianske glasteknikker med et moderne udtryk i deres unika glasværker.

Læs mere om kunsthåndværk på Bornholm

Bornholm er som den første region i Europa overhovedet blevet udnævnt som World Craft Region af World Craft Council (WCC). Og du kan næsten ikke bevæge dig rundt på Bornholm uden at støde på en kunstner eller en kunsthåndværker.

Tema
Læs mere om keramik på Bornholm
Tema
Bliv klogere på keramikkens historie på solskinsøen
Tema
Her er Bornholms bedste kunsthåndværkere
Tema
Besøg de Bornholmske smykkekunstnere
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00