Det andet store kunsthåndværk på Bornholm – ved siden af keramikken – er glas og glaskunst. I 1846 startede man et glasværk ved Hasle, men det blev allerede lukket igen året efter. Først i slutningen af 1970erne åbnede der igen et glaspusteri på Bornholm, denne gang i det gamle røgeri i Snogebæk på Sydbornholm. Dette blev lukket igen efter en del år, og i dag er Gudhjem Glasrøgeri fra 1978 det ældste, endnu eksisterende glaspusteri på Bornholm. Andre store navne indenfor bornholmsk glaskunst i dag er utvivlsomt Baltic Sea Glass med Maibritt Jønsson og Pete Hunner i spidsen (siden 1981) samt Pernille Bülow (siden 1985).
De mange glaskunstnere får mange ideer til deres glaskunst i den enestående bornholmske natur. Du bliver helt sikkert også fascineret af de skabende kræfter og små mirakler i Bornholms mange glaspusterier. Her åbnes der for et indblik i, hvordan sand og ild, kombineret med lungernes kraft og den rette teknik, bliver til kunstfærdige brugsting eller smukt unika.
Hos nogle af glaspusterierne på Bornholm kan du bl.a. opleve smukke funktionelle glas, skåle og fade i enkle former og klare farver samt mange spændende unikating. Hos andre glaspustere leges der med lyset, fiskernes garn, landmandens aks, flyenes jetstrøm eller blot et stykke glemt tovværk. Hos andre glaspusterier igen er det fx smukke perler i glade farver, der er i højsædet.
Hos de fleste glaspusterier på Bornholm kan du opleve de arbejdende værksteder, hvor glaspusteren udfører sit kunsthåndværk. Nogle af Bornholms glaspusterier, som fx. Lilli’s Glasdesign, tilbyder også workshops, hvor du under kyndig vejledning kan skabe dine egne kunstværker og tage dem med hjem bagefter.
I de sidste mange år har Bornholms glaspustere og glaskunstnere udviklet sig og skabt iøjnefaldende brugskunst. Kunstakademiets Designskole, Bornholm i Nexø er også et synligt bevis på det høje niveau – som hvert år forstærkes, netop på grund af skolen. Det har bl.a. ført til, at bornholmske glaskunstnere i dag også producerer tallerkner af glas til Michelin-restauranten Geranium i København (Zelmer Olsen).
Hvert år i foråret, nærmere bestemt i Kristi Himmelfartsdagene, kan du deltage i Bornholms Kunstrunde. Her kan du besøge de Bornholmske kunsthåndværkere og kunstnere i deres atelieer og værksteder – og på den måde få et godt indtryk af, hvad der rører sig indenfor kunstverden på øen.
På hele Bornholm kan du i dag finde dygtige glaskunstnere og glaspustere.
Disse glaspusterier og glasværksteder fremhæver sig i dag ved bestemte ting:
Baltic Sea Glass har siden 1981 sat sig tungt på verdenskortet indenfor glaskunst med deres unikke kunstværker af glas
Pernille Bülow har lavet glas, tallerkner, kander, lysestager og andet almindelig brugskunst i glas siden 1985
Gudhjem Glasrøgeri er i dag Bornholms ældste eksisterende glaspusteri (siden 1978) og ligger ved siden af Gudhjem Røgeri
Glød Glas Studio arbejder med at kombinere traditionelle venetianske glasteknikker med et moderne udtryk i deres unika glasværker.