Almindingen midt på Bornholm var tidligere fællesgræsning for kreaturer, men fra år 1800 blev skoven indhegnet og opdyrket af skovrider Hans Rømer. Besøg Almindingen på Bornholm og udforsk nogle skønne vandreture.
Hent naturstyrelsen kort over vandreruter i Almindingen her.
Den røde rute starter ved gamleborg, den ældste stenbygning på Bornholm, der i vikingetiden fra ca. år 800-1100 fungerede som Bornholms hovedfæstning. Det var simpelthen her, folk søgte tilflugt, når et af de mange plyndrings-, hærge- og tæskehold invaderede Bornholm – hvilket skete ret så tit. Du kan se dele af borgens ringmure, med den oprindelige mørtel, der stadig står intakte.
Følg stien højre om til du når rokkestenen. Rokkestenen i Almindingen er en af Bornholms, i alt, tre rokkesten. Stenen er en stor vandreblok, som indlandsisen efterlod sig for ca. 10.000 år siden. Rokkestenen i almindingen, der vejer ca. 7 tons, kan ifølge sagnet rokke, fordi den hviler på en diamant.
Næste stop på ruten er Lilleborg, en borgruin der, da den blev bygget, kun var en tiendedel størrelse af Gamleborg. Lilleborg ligger på en 16 meter høj klippeknude og dengang den blev bygget, var klippen omgivet af mose og vand på alle sider. Borgen havde dermed kun en adgangsvej til fastlandet, hvilket gjorde at den var meget lettere at forsvare end Gamleborg.
Denne vandretur begynder på p-pladsen ved Ekkodalen – Bornholms største sprækkedal med de imponerende, stejle klippevægge. Faktisk strækker Ekkodalen sig helt fra Vallensgård Mose, gennem Almindingen og videre til Saltuna., og er i alt ca. 12 km lang, 60 m bred. Mest kendt er dog stykket i Almindingen, der strækker sig ca. 2 km. igennem smukt terræn. Det er også her, at du kan opleve ekko, og det bedste ekko finder du ved, at gå til venstre ad den afmærkede sti og standse ved H.C. Ørsteds kilde. Og du må råbe lige så mange gange, du vil.
Følger du stien videre i samme retning, kommer du til at gå gennem Ekkodalen, der i gamle dage blev kaldt Styrtebakkerne, måske fordi man i sin tid ofrede mennesker her ved, nå ja, at styrte dem ned fra toppen af klippen …
På ruten kommer du også forbi Dronningestenen, som er et højtliggende udkigspunkt hvor du kan se ud over Vallensgårds mose og SydBornholm.
Du kan blandt andet starte denne tur ved Bastemosen, hvor du finder parkering, ved Bastemose fugletårn. Den lilla rute er næsten 12 km lang og tager dig gennem både Bisonskoven og Hareløkkerne.
Bisonskoven er en 200 hektar stor indhegning der indeholder ca. 7 europæiske bisonokser. Den europæiske Bisonokse er vant til at gå i skoven, mellem træerne, og er derfor langt slankere og højere end den velkendte amerikanske bisonokse der lever på åbne sletter.
Husk at Bisonokser er vilde dyr, gå derfor ikke for tæt dem.
Ved Hareløkkerne finder du en stor naturlegeplads med bl.a. gyngestativ, legeredskaber, stor græsplæne og bålhus.
Vil du gerne besøge alle disse fantastiske steder – og lige tage Rytterknægten med i købet. Så kan du følge den orange rute, som er en del en længere vandrerute der går tværs gennem øen, kaldet Højlyngsstien.
På den orange rute kommer du gennem alle de førnævnte steder, plus at du også kommer forbi Bornholms højeste punkt, Rytterknægten.
Klik på billeder herunder og læs mere om nogle af de steder du kan besøge på en vandretur i Almindingen.
Besøg ruinerne af kongens ældste borg på Bornholm
Lilleborg var kongens borg på Bornholm inden den blev ødelagt i 1159
Ekkodalen er en 12 km lang snorlige sprækkedal, som er Bornholms længste af slagsen
I Almindingen finder du den ene af tre rokkesten på Bornholm
Mens du er på tur bevæger du dig rundt i Danmarks femtestørste skov