Artikel

Vandrerute: Hammerknuden Rundt

Den klassiske rundtur i det ultimative af Bornholms natur: Rundt om den ikoniske klippeknold Hammerknuden længst mod nord.

Gitte Holtze

Vandrer og friluftsfreak samt journalist, foredragsholder og forfatter til "Jeg Lever" om Gittes vandring ad Pacific Crest Trail og "Gå Langt", en guidebog til lange vandringer.

Trekandtell.dk

Fakta om ruten

Varighed:
To time
Længde:
7 km (rundtur)
Sværhedsgrad:
Relativ svær. Terrænet er kuperet og klippefyldt
Egnet til barnevogne og kørestole:
Nej
Parkering:
På parkeringspladsen ved stranden i Sandvig. Adressen er Sandlinien
Toilet:
På parkeringspladserne
Adgang til vand:
På parkeringspladserne
Underlag:
Asfalt, natursti, klipper og grussti
Særlige bemærkninger:
Ruten går ikke ned til Hammerhavn, men med en 200 meter omvej (hver vej) er det oplagt at tage den ekstra tur og holde en pause i den hyggelige lille havn.

 

 

Kort over ruten

Herunder kan du downloade en pdf med et A4 kort over ruten.

Rutebeskrivelse

For de fleste er der ingen tur til Bornholm uden en tur rundt om det karakteristiske forbjerg mod nord: Hammeren eller Hammerknuden. Den mest populære rute følger kysten det meste af vejen og starter for enden af parkeringspladsen ved Sandvig Strand.

Turen er en rundtur, så i princippet kan du starte hvor som helst på den. Det giver dog mening for de fleste at parkere ved Sandvig Strand, hvor der er en stor parkeringsplads. Følg de blå prikker fra parkeringspladsen langs kysten ad en bred asfalteret sti det første stykke mod Hammerodde Fyr. Fyret har eksisteret siden 1895 som supplement til Hammerfyret, der står oppe på selve Hammeren, men som ikke kunne ses i tæt tåge.

Vandrerute: Hammerknuden Rundt - Hammerodde Fyr

Hammerodde Fyr

 

Ved fyret drejer du væk fra asfalten og ned på en smal, kuperet og klippefyldt sti tæt ved vandet, og de næste tre kilometer rundt om Hammeren foregår her. Ind imellem bliver stien bredere og består af grus, ligesom den også har enkelte flade strækninger. Vær dog forberedt på at skulle en del op og ned på underlag af ujævn klippe, enkelte steder skal du muligvis have en hånd til hjælp.

Undervejs passerer du de over 700 år gamle ruiner af Salomons Kapel, og du kommer langt op over havet til en forrygende udsigt ned over bl.a. Hammerhavn.

Lige inden du når nedgangen mod Hammerhavn, drejer ruten skarpt til venstre væk fra kysten (og Kyststien, som også går her, men altså går ned til havnen) og stejlt opad mod klippeknolden over Opalsøen.

Vandrerute: Hammerknuden Rundt - Opalsøen

Opalsøen

 

Hold godt øje med afmærkningen, for den næste kilometer snor ruten sig adskillige gange gennem det træklædte terræn højt over Opalsøen. Inden det igen går nedad på den anden side af søen, og du rammer bredden af Hammersø, som du følger tilbage til Sandvig.

Steder på ruten

På denne vandreruter vil du bl.a. kunne besøge følgende steder:

1

Dideriks Verande

Dideriks Veranda er en hyggelig cafe og brugskunstbutik. De serverer lækker buffet, friskpresset juice, kaffe og kage, samtidig med at du kan gå rundt i vores butik, hvor du blandt andet kan købe smuk kunsthåndværk og bornholmske lækkerier. Se åbningstider her

2

Sandvig Is Kalas

Sandvig IS Kalas og cafeen Kalas-Kalas ligger midt i klipperne ved Sandvig Havn. Her produceres dagligt is på bornholmsk økologisk mælk og med frugter fra øens haver. Den nyristede kaffe kan nydes med fødderne i vandkanten eller fra terrassen med udsigt til Hammerknuden. Se åbningstider her

3

Spisestedet Kokkenberg

Spisestedet Kokkenberg er et dejligt spisested, som ligger i den hyggelige havneby Sandvig. Køkkenet serverer god og ærlig mad i smukke omgivelser. Se åbningstider her

4

Ellas Restaurant & Konditori i Sandvig

Ellas Restaurant & Konditori er beliggende i et gammelt spændende bindingsværkshus tæt på Sandvig strand. Besøg det unikke spisested med den hyggelige have og de flotte gamle stuer. Se åbningstider her

5

Salomons Kapel

Du kommer til Salomons Kapel under vandreturen langs Hammerknudens kystlinie. Salomons kapel er et lille kapel, som blev bygget i det 13. århundrede i forbindelse med de mange sildefiskere, som kom og skulle have velsignet deres fangst.

6

Sandvig Strand

For foden af Hammerknuden på Bornholms nordspids finder du Sandvig strand. Fra parkeringspladsen er der anlagt kørestolsegnede stier til og langs hele stranden.

Find flere vandreruter

Bornholm er et paradis for dig med interesse for oplevelser i naturen. Find flere ruter på Bornholm herunder...

Tema
Bornholms vandreguide - få tips til de bedste vandreruter her
Tema
Læs alt om vandring på Bornholm her
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00