Bornholm er meget mere end sol, strande og hyggelige byer. For klatreentusiaster er øen et sandt paradis, hvor rå klipper, dramatiske kystlinjer og gamle stenbrud skaber helt unikke rammer for klatring året rundt.
Her kan du prøve kræfter med alt fra familievenlige klatrevægge og spændende boulderområder til udfordrende friklatring og lange sportsklatreruter. Uanset om du er nybegynder, erfaren klatrer eller bare nysgerrig på at prøve noget nyt, venter der store oplevelser på de bornholmske klipper.
Samtidig er Bornholm et sted, hvor vi passer godt på naturen. Derfor går klatring og hensyn til dyreliv og planter hånd i hånd — noget, der gør oplevelsen endnu mere meningsfuld.
Velkommen til Bornholm — og til Danmarks bedste klatreoplevelser.
Der er meget få restriktioner for klatring på Bornholm. Mange klatresteder findes på privat grund, og det kan i enkelte tilfælde være nødvendigt at spørge lodsejeren om lov før man giver sig i kast med at klatre der. Andre områder ejes af Naturstyrelsen, og her kan man klatre frit. Der er dog den regel, at hvis man er en gruppe på over 5 personer, så skal man spørge om lov først. Her kan du læse om klippeklatring for større grupper.
Der gælder særlige klatrerestriktioner for Helligdomsklipperne, Ekkodalen og Hammershus. Det er således helt forbudt at klatre på Helligdomsklipperne og Hammershus og på den del af Ekkodalen, som ejes af Naturstyrelsen.
Eftersom der i perioder brydes granit i Moseløkken Stenbrud og Klippeløkken Stenbrud er der undertiden klatrerestriktioner her. I øjeblikket er det således helt forbudt at klatre i Klippeløkken Stenbrud. I Moseløkken Stenbrud er det tilladt at klatre i weekender, på helligdage, i ferier og i andre perioder, hvor der ikke bryders granit. Men vær yderst forsigtig, når stenbryderne arbejder, for de håndterer tonstungt maskineri og sprænger undertiden med dynamit.
I fuglenes yngletid (1. februar til 15. august) er det forbudt at klatre på Mulekysten (mellem Vang og Hammershus), Kælderbakken (vest for Hammerens fyrtårn), og Kongestolen (nord for Hammerhavnen). Desuden findes et bestemt område i Vangbruddet, hvor det er forbudt at klatre af hensyn til vandrefalken. Det gælder også i de perioder, hvor vandrefalken er på træk til andre verdensdele.
Der findes et antal truede plantearter på Bornholm, som man skal undgå at beskadige eller fjerne.
Der findes sportsklatreruter i Moseløkken Stenbrud og i det meste af Ringebakkebruddet, og her er det også tilladt at bolte nye ruter. Men det er forbudt at bolte klatreruter på alle kystklipper og andre naturligt forekommende klipper samt i Hammerbruddet (Opalsøen) og Bjergbakkebruddet (Vestermarie). I disse områder er kun traditionel klatring tilladt.
Man kender til, at der har været klatret med trækiler og lignende traditionelt udstyr på Bornholm siden slutningen 1940’erne. Denne form for klatring, som jo ikke efterlader spor, er tilladt på alle kystklipper. Blot er der som omtalt tidligere visse restriktioner i fuglenes yngletid samt visse plantearter, som man skal passe på.
Når det gælder klatring på Bornholm, er tyskeren Karsten Kurz en af dem, der vender tilbage igen og igen for at udforske øens klipper. Han kender ruterne indgående og har som passioneret klatrer i årevis kortlagt Bornholms mange muligheder for sportsklatring, tradklatring og bouldering.
Sin store viden har han valgt at dele med os — til glæde for alle, der drømmer om at opleve øens unikke klatreterræn på en måde, der er både sjov, udfordrende og respektfuld over for naturen.
Her deler Karsten sin indsigt og inspiration, så du nemt kan planlægge dit eget klatreeventyr på klippeøen.