Artikel

SUP på Bornholm

Variation og naturoplevelser du ikke finder andre steder i Danmark

Tobias Woxholtt

Bestyrelsesmedlem i Outdoor Bornholm & Direktør i Varra Water

Billeder: Tobias Woxholtt

 

SUP på Bornholm: guide til unikke SUP-oplevelser

 

Jeg kan med god ro i maven skrive, at du ikke finder andre steder i Danmark med større variation til dit næste SUP-eventyr end på Bornholm. Særligt ikke når det skal være indenfor 30 minutters kørsel. Udover variation må man heller ikke glemme den fordel det bringer med sig at være på en ø. Er der stiv kuling på vestkysten, kan man hurtigt trille over til østkysten. Der er med andre ord garanti for SUP-oplevelser i verdensklasse på din næste ferie til Bornholm.

Vi tænkte, at du måske kunne være interesseret i lidt tips og tricks til, hvor du skal tage hen, alt efter hvad du har lyst til og hvad vind og vejr byder på.

 

SUP fra Hammerhavn til Kamelhovederne og retur

 

Når du starter ved Hammerhavnen, kan du parkere næsten lige ved havnens lille strand. Her kan du uforstyrret glide ud i det helt flade vand og blive klar til muligheden for lidt bølgegang, når du har passeret havneindsejlingen. Her bliver du mødt med noget af Danmarks absolut smukkeste og mest dramatiske natur, når klipperne rejser sig +10 meter over hovedet på dig. På turen har du også mulighed for at padle ind i den våde ovn, samt skue op på Hammershus fra vandkanten.

Fakta:
Distance: 2 km (Fra Hammerhavn til Kamelhovederne og tilbage (Fortsæt endelig, hvis du føler for det)).

Dårlige vindforhold: V, SV, NV

 

SUP i Hasle Havn

 

I Hasle havn kan du padle både indenfor molerne og ud gennem havnekanalen, alt efter vind og vejr. I kraftig sydvestenvind kan du sågar padle til den nordlige side af havnen for at fange bølger du kan lege med. Lige ved havnegrillen finder du en kajakflydebro, hvor du nemt kan komme til og fra vandet. Er du ny indenfor SUP, kan du trygt holde dig i kanalen og indenfor molerne. Er du klar på lidt udfordring, vil jeg anbefale dig at padle sydover, ud igennem havnekanalen og forsætte ned langs kysten. Når du kommer retur, kan i gøre holdt på havnestranden og få en forfriskning ved cafeen der.

Fakta:
Distance: Op til dig.

Dårlige vindforhold: Kan fungere i alle vindretninger, hvis du holder dig inde i havnen, men bevæger du dig udenfor havnen bør du undgå V, SV, NV

 

SUP – Nørresand i Gudhjem

 

I Nørresand havn finder du en kajaktrappe, hvor du nemt og bekvemt kan komme i og op af vandet. Herfra kan du padle i en vestlig retning. Hvis du holder dig tæt til kysten, vil det tage dig forbi Mågestolene, Røverborgen og hestestenen. Du kan vælge at returnere, når klipperne oprinder eller fortsætte så langt ud i Salenebugten, som du ønsker. Planlægger du din tur til at ligge omkring solnedgangstid, vil vandet ofte være roligere og hvis solen er fremme, kommer du til at padle lige mod den magiske solnedgang. Slut evt. din tur af med en is eller drink på den charmende café norresand.

Fakta:
Distance: 1,5 km (Fra Nørresand havn til Hestestenene og retur). Er forholdene gode, kan du trygt fortsætte videre. Ca. 5 km fra Nørresand rammer du Helligdomsklipperne.

Dårlige vindforhold: NV, V

 

SUP fra Svaneke havn til Hullehavn, Aarsdale og retur

 

Der er rigtig ofte vestenvind i Danmark og Bornholm er ingen undtagelse. Denne rute fra Svaneke til Aarsdale er derfor et godt bud på en spektakulær tur, når der er vestenvind. I den ydre del af Svaneke havn, nær havnebadet, er det oplagt at komme i og op af vandet. Herfra sigter du efter fyrtårnet i det fjerne. Når du runder pynten, kan du passende tage en pause ved Hullehavn eller fortsætte videre mod Aarsdale. Der er klipper langs det meste af kysten, hvilket gør det sværere at komme i land undervejs. Dog slet ikke umulig.

Fakta:
Distance: 8 km (Fra Svaneke havn til Aarsdale havn og tilbage)

Dårlige vindforhold: Ø, NØ, SØ

 

SUP fra Balka strand til Snogebæk havn og retur

 

Denne SUP-tur er særligt børne- og begyndervenlig på grund af den østvendte beliggenhed og begrænsede vanddybde. Du kan selv vælge hvor på Balka du vil gå ud og på den måde tilpasse længden af turen. Undervejs passerer du det unikke sand- og kalkstensrev, Salthammer Odde, der ligger nordøst for Snogebæk havn. Når du kommer til havnen, er det oplagt at lege med at padle under broen, indenfor ydermolen og den slags.

Fakta:
Distance: 4-5 km (Fra Balka strand til Snogebæk havn og tilbage)

Dårlige vindforhold: Ø, NØ, SØ

 

Tip:

For en større udfordring kan man tage en uges ferie og padle rundt om Bornholm (104 km+), med overnatninger i øens kystshelters. Alternativt kan I gøre det i et hug, som 6-dobbelt verdensmester, Casper Steinfath, gjorde det på 18 timer og 46 minutter tilbage i juni 2023. Det er dog lidt af en udfordring. Forår eller efterår er det bedste tidspunkt, hvis du vil være mere sikker på plads i de forskellige shelters. Det betyder dog også, at du skal være varsom ift. omskifteligt vejr og lavere havtemperaturer.

Sikkerhed:

Når du står op og padler, er det vigtigt, at du er opmærksom på visse sikkerhedselementer. Med følgende 5 grundregler kan du få en sikker tur på vandet.

  • Brug ALTID en snor (reb, der forbinder dig med brættet).
  • Husk redningsvest (det er ulovligt at padle uden).
  • Medbring din telefon i en vandtæt taske.
  • Gå ikke alene på vandet og informer nogen om, hvor du skal hen, og hvornår du forventer at vende tilbage.
  • Tjek ALTID vind- og vejrforhold, inden du går ud. Gå ikke ud i fralandsvind, hvis du er nybegynder eller lidt øvet.

Husk:

  • Tag dine forholdsregler, uanset om du er øvet eller nybegynder.
  • Tjek vejrudsigten helt op til afgang, husk varm påklædning og sikkerhedsudstyr beregnet til vandaktiviteter.
  • Solens stråler reflekteres ekstra kraftigt, når du befinder dig omgivet af vand, så husk solcreme og rigeligt med drikkevand.
  • Det også altid en god ide at padle sammen med andre og i befolkede områder, hvis der nu skulle ske noget.

Typisk for Bornholm finder du de mere dramatiske og udfordrende ruter oppe omkring Nordbornholm, alt imens hele Sydkysten og store dele af Østkysten passer godt til nybegyndere og børn, da du typisk bliver mødt af sandstrand og ofte vil kunne nå bunden, hvis du holder dig tæt til kysten.

Uanset hvad bliver du mødt af en naturskønhed og variation du ikke finder andre steder i Danmark. Rundt om hvert klippeskær eller sandbanke ligger der en ny bjergtagende naturoplevelse og venter på dig. Fat din paddel og kom afsted!

 

Oplev verdens bedste surfere i København

Vores stand up paddle (SUP) guide er udviklet i tæt samarbejde med Surf & SUP Danmark, det nationale styrende organ for surfing og SUP, som vil være vært for World SUP Championship i København fra 16.-22. september 2024. Alle er inviteret til at være med arrangementet, da værten vil arrangere en kæmpe padlefestival med masser af sideaktiviteter. Dette inkluderer massedeltagelsesarrangementet Copenhagen SUP, som giver dig mulighed for at padle rundt i Københavns havn og opleve den pulserende by fra vandet. Få mere at vide på www.copenhagensup.com

SUP på Bornholm

Der er flere steder på Bornholm, hvor det er muligt at leje paddleboards (SUP). Du kan se hvilke steder herunder:

Tema
Paddle Bornholm
Tema
Eastwind Surf og kajakcenter
Tema
Surf Bornholm
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00