Få inspiration til flere oplevelser her:
Begrebet Nordic Noir (Scandinavian Noir og Scandicrime) dækker over flere ting, hvad end det er film, TV-programmer eller litteratur. Men ser man på det samlet, dækker det over en stemning. En mørk og dyster stemning med fiktive mordhistorier og historier, der fremhæver sammenhængen mellem mørke og Norden.
København har perfekte lokationer til Nordic Noir genren. Det så vi blandt andet i TV-serier som Forbrydelsen, Borgen og Broen. Men Bornholm er efterhånden også blevet en meget populær scene for den verdensberømte krimigenre. Flere skriver nu krimier, som foregår helt eller delvist på Bornholm. Senest i rækken: Den vilde (2021) af forfatter Kirsten Sonne som følger efterforsker Stina Funk, der ankommer til sin første sag på fødeøen Bornholm. Derudover foregår Katrine Engbergs krimi: Isola (2020) primært på Bornholm.
Året før udkom Sara Blædels bog: “Pigen under træet” (2019), som fortæller den fiktive historie om opklaringen af Susans død. En pige, der forsvandt sporløst under en lejrskoletur på Bornholm i 1995.
Jussi Adler-Olsens populære serie om efterforsker Carl Mørck, føres også til Bornholm i den 6. bog i serien om Afdeling Q: Den grænseløse (2018).
Krimiforfatter Lotte Petri har tidligere udtalt til TV2 Bornholm: “På Bornholm er der et rigtig godt ‘nordic noir’-klima – det kølige, mørke, deprime og den sorte humor”. Lotte Petri har selv skrevet kriminovellen “Storm over Bornholm”, som et bidrag til bogen “Mord på bestilling”, der udkom i 2018.
Andre kendte forfattere har også ført historien til Bornholm. For eksempel kan man i Jussi Adler-Olsens populære krimier om afdeling Q, i bogen “De grænseløse” (2014), læse om hovedpersonen Carl Mørck. Han er på sporet af en sytten år gammel sag, hvor en ung pige blev fundet død på Bornholm.
Birgithe Stender-Jensens “Vintermørke” (2019) handler om vinteren 2010 hvor snestormen hærger Bornholm og hvor politiets arbejde, med 3 konkrete sager, bliver besværliggjort af vejrforholdene.
Forfatter Pernille Boelskov bor selv på Bornholm og har udgivet flere krimier og noveller, som foregår på Bornholm. Hvis du er interesseret i at læse Pernille Boelskovs gribende fiktive mordmysterier fra Bornholm, så kan bøgerne bestilles her.
Hvis du har været på Bornholm, har du måske stiftet bekendtskab med færgen Povl Anker? En færge, der har sejlet på Bornholm siden 1978 i alt slags vejr. Det er muligvis derfor at den flere gange har været lokation i Nordic Noir genrens film og TV. Den charmerende og, for mange, nostalgiske færge spillede senest i TV2’s nervepirrende krimidrama “DNA”, en vigtig rolle da seriens første scener udspiller sig på færgen. Serien kan ses på TV2 Play.
Flere centrale scener i filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens “Kvinden i buret”, er også filmet på Povl Anker. Du kan læse mere om færgen her og hvem ved? Måske tager du selv en dag turen med færgen i den mørke vintertid, for at fornemme Nordic Noir stemningen på egen krop?
Som det er beskrevet i artiklen ovenfor, har Povl Anker spillet en central rolle i både film og serie. Vidste du, at du faktisk kan sejle med Povl Anker om natten? Fra Køge sejler færgen kl. 00.30. Du kan bruge natten på at udforske færgen og mærke stemningen på det eksakte dæk, hvor Rolf Larsen fra TV-serien "DNA" oplever noget ganske forfærdeligt.
I en krimiroman fra Bornholm, særligt i Nordic Noir genren, vil der ofte være klipper involveret. Her er et af de helt særlige klippeformationer Randkløve Skår nær Gudhjem. Oplev denne seværdighed i al slags vejr, men for at opleve den ultimative Nordic Noir stemning, bør stedet besøges i vinterens rå vejr. Pas dog på, at du ikke glider og sørg for ordentligt fodtøj.
Mærk stemningen på lystbådehavnen i tusmørket og hør bådene banke mod hinanden og vandet bruse op på kajen. Her oplever du en melankoli som ingen anden på trods af den korte afstand til Rønne by. En lun sommeraften er havnen dog ganske hyggelig.
En af de centrale steder i Pernille Boelskovs roman ”Granitgraven” er Vang Granitbrud. Hele området er storslået smukt. Men kommer du forbi en vinterdag når solen er ved at gå ned, vil du med garanti kunne mærke den stemning, som Pernille Boelskov har skrevet om i bogen.
Nordbornholm når det er allersmukkest. Her er en hel unik stemning, særligt hvis du tager hertil om vinteren. Oplev de høje klipper og det spændende område som du kan udforske alene eller sammen med andre.
I Pernille Boelskovs anden roman ”Bornholmerdybet” er Skt. Nicolai Kirke et centralt sted. Du kan læse hvorfor i bogen. Fra kirken har du udsigt ud over Sdr. Bådhavn, hvor du om aftenen kan høre masterne fra bådende svaje i vinden.