Artikel

Gå i Martin Andersen Nexøs fodspor på ny vandrerute

Oplev Nexøs smukke natur og hyggelige gader mens du følger forfatteren Martin Andersen Nexøs barndom og litterære værker på en ny 6,6 km digterrute.

Gå den nye digterrute med din mobiltelefon og hør otte spændende lydfortællinger oplæst af bl.a. skuespiller og forfatter Pelle Hvenegaard.

 

En vandrerute i Martin Andersen Nexøs barndom og litteratur

Vandreruten bringer dig tættere på forfatteren Martin Andersen Nexø, som er en af Danmarks mest berømte forfattere. Gennem sit forfatterskab skildrede han de fattigstes kår i provinsen og på landet omkring år 1900. Han er særligt kendt for de litterære værker ’Pelle Erobreren’ (1906-1910) og ’Ditte Menneskebarn’ (1917-1921). Filmatiseringen af ’Pelle Erobreren’, instrueret af Bille August, med Max von Sydow og Pelle Hvenegaard i hovedrollerne, vandt i 1989 en Oscar for bedste udenlandske film.

Martin Andersen Nexø oplevede selv fattigdom i sin barndom, hvor familien med en søskendeflok på 10, boede i et lille hus i Nexø. Huset er i dag omdannet til museum, hvor forfatterens liv, litteratur og eftermæle præsenteres i de selv samme rum som forfatteren voksede op.

Digterruten både starter og slutter ved Martin Andersen Nexøs Mindestuer, og det kan varmt anbefales at opleve bygningen og den hyggelige have.

 

Gå på 6,6 kilometers opdagelse i Nexøs skønne by og natur

Selvom Martin Andersen Nexøs barndom i Nexø var præget af fattigdom, er Nexø i dag en hyggelig kystby med en skøn natur og et rigt fugleliv. I Danmark er der lavet en række digterruter, som hylder de store danske forfattere med unikke ruter og lydfortællinger i de dele af kongeriget, hvor de har levet.

 

 

På Bornholm kan du opleve Martin Andersen Nexøs digterute, som er en 6,6 km vandrerute i og omkring Nexø. Ruten har otte stop, som hver har forbindelse til forfatterens liv eller litteratur.

 

På digterruten ledes du bl.a. forbi Nexøs hyggelige bytorv.

På hjemmesiden danskedigterruter.dk findes både ruten og de dertilhørende lydfortællinger, som er mesterligt indtalt af skuespilleren og forfatteren Pelle Hvenegaard og Martin Andersen Nexø forskeren Henrik Yde.

 

Hør indledningen til lydfortællingerne:

Destination Bornholm · Indledning – Martin Andersen Nexø, Danske Digterruter

Lydfortællingerne gør hvert stop på ruten til en oplevelse, og giver et fremragende indtryk af Martin Andersen Nexøs litterære evner.

 

Gå til Martin Andersen Nexøs digterrute her

Digterruten slutter ved Martin Andersen Nexøs Mindestuer, så der er mulighed for at opleve forfatterens barndomshjem på tætteste hold. Efter vandreturen kan det også være dejligt at hvile fødderne i museets yndige baghave.

 

Martin Andersen Nexøs Mindestuer

Hvis digterruten har givet dig lyst til at udforske Martin Andersen Nexøs litteratur, så er Mindestuerne det rigtige sted at starte.

 

Besøg Martin Andersen Nexøs Mindestuer i forbindelse med digterruten.

Museet rummer en unik samling af portrætmalerier og fotografier af Martin Andersen Nexø. Desuden vises fotos fra filmatisering, personlige effekter, bøger, breve og tidstypiske møbler fra forfatterens barndom. Foran bygningen ses en byste af forfatteren selv, udført af Harald Isenstein.

 

Om Danske Digterruter

I projektet Danske Digterruter mødes Danmarks skønne natur med de ypperste inden for dansk litteratur. Det er en sammenføring, som inviterer danskerne ud i deres lands frodige natur, men også ind i litteraturens prosa, fuld af oplevelser skabt af forfattere som H.C. Andersen, Martin Andersen Nexø og Karen Blixen. Digterruterne er en oplevelse for både krop og sjæl. På Bornholm starter rejsen ved Martin Andersen Nexøs Mindestuer.

Download rute og lydfortælling

Her kan du downloade digterruten som en PDF på ca. 1 mb. I dokumentet er designet til visning på smartphone og tablet, og indeholder både rutevejledning og link til lydfortællingerne.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00