Artikel

Kyststien om vinteren – etape 1: Rønne til Hasle

Kan man vandre ad Kyststien om vinteren? Er det ikke koldt og vådt? Kan man finde steder at sove og spise? Gitte Holtze har taget turen rundt om øen fem gange i sommerperioden - nu er hun sammen med en veninde sat ud på Kyststien i vintervejr. Dette er den første ud af fire etaper.

Gitte Holtze

Vandrer og friluftsfreak samt journalist, foredragsholder og forfatter til "Jeg Lever" om Gittes vandring ad Pacific Crest Trail og "Gå Langt", en guidebog til lange vandringer.

Trekandtell.dk

Skal vi gå med eller mod uret? Det spørgsmål er en klassiker i forbindelse med Kyststien - hvilken retning er smukkest, bedst, mest anbefalelsesværdig? Mit svar efter at have gået både den ene og den anden vej er begge veje. Men på denne vintertur har vi kun fire dage med begrænset dagslys til rådighed, så har valgt at springe den flade Sydkyst over og have bedre tid til de mange op- og nedstigninger på den klippefyldte del af ruten i nord.

Derfor hedder retningen med uret, og dagens distance er forholdsvis kort – cirka 11 km fra Rønne til Hasle.

Men hvilke kilometer. Vintersolen hænger ude over Østersøen og kaster sine gyldne eftermiddagsstråler ind mellem de nøgne stammer i Blykobbe Plantage, som vi rammer lige udenfor Rønne.

Gangbro mellem Blykobbe Plantage og Sorthat Odde

Solen er stadig at se, da ruten svinger ud af skoven og forbi den tidligere lergrav, Pyritsøen. Og kombinationen af klart vintervejr og ingen vind gør synet af søen nærmest uvirkelig; sivene omkring lyser orange, og skoven bag søen spejler sig smukt i det mørke vand.

Der er tæt ved nul højdemeter på denne del af Kyststien, men det gør den bestemt ikke kedelig. Hverken på kilometerne langs de hvide strande her på vestkysten eller hen over Kultippen, det helt særlige landskab, som kun findes her: vegetationsløst og goldt, med dybe regnvandskløfter, og med både sit månelandskabs-udseende og sit navn efter den kulindustri, der engang blev drevet her.

Kultippen

I Hasle checker vi ind i en hytte på Hasle Campingplads, som har helårsåbent. Og efter at have handlet til aftenens måltid i Brugsen: på med det varme tøj og ud igen. For vinter er lig med mørke, og især her ved Hasle er lysforureningen minimal, så udsigten til stjernetæppet på himlen er helt unik.

Tema
Vandring af Kyststien om vinteren
Tema
Gitte Holtzes vandreguide til Bornholm
Tema
Bornholms vandreguide – Tag hensyn til naturen
Tema
Bornholms vandreguide – Tips til tøj og udstyr
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00