Artikel

Kunst og kultur på Bornholm for par

Bornholm har et godt utbygd kulturliv, og om sommeren hender det ekstra mye.

Rikt kulturliv på Bornholm

De bornholmske gullaldermalerne samlet seg i Gudhjem i første halvdel av det forrige århundret, noe som forklarer hvorfor øyas tre kunstmuseer er plassert så nært maleriske Gudhjem. Bornholms Kunstmuseum ved Rø har en permanent utstilling med det ypperste innen bornholmsk kunst, og i tillegg vises spesialutstillinger med danske verk i toppklasse. Gudhjem Museum i byens gamle stasjonsbygning har vekslende utstillinger, ofte med noen av de mange dyktige, lokale kunstnerne.

Oluf Høst Museet er plassert i den bornholmske nasjonalkunstnerens vakre hjem i Gudhjem. Her kan dere finne inspirasjon i den nivådelte klippehagen og det flotte atelieret. Mange av verkene hans er stilt ut her.

Svanekegaarden sprudler av kunst og kunsthåndverk og det samme kan du finne i flere private atelierer rundt omkring. Noen av de større atelierene har temporære utstillinger av høy kvalitet, som Galleri Rasch i Rønne, Galleri Benmel i Nexø, R2 Galleri i Svaneke og Galleri Klejn i Allinge. Mange av kunstnerne på øya har sitt eget atelier, og viser gjerne frem hvordan de jobber. Velg ut noen favoritter du vil besøke.

Kunsthåndverkets høyborg er nok Grønbechs Gård i Hasle, som med stadig nye utstillinger gir et unikt overblikk over de dyktige utøverne på øya.

Under Bornholms Kunstrunde i Kristi himmelfartsferien kan du komme tett på de bornholmske kunstnere – og Bornholms Kulturuke i uke 38 i september byr på mange arransjementer på hele øya om et sentralt tema.

Mange ulike museer på Bornholm

Et allsidig museumsliv. Bornholms Museum i Rønne viser øyas kulturhistorie med både permanente og temporære utstillinger. I Nexø er det ikke mindre enn tre museer. På Nexø Museum kan besøkerne blant annet lære seg om bombarderingen av Bornholm i 1945. DBJ Museum forteller historien om den bornholmske jernbanen og stiller ut materiell fra 1900 -1968. I Andersen Nexø’ Hus får dere en titt inn i den berømte forfatterens barndomshjem. Martin Andersen Nexøs skildringer av særlig de fattiges kår rundt 1900 er fortsatt leseverdige og har et stort publikum ute i verden – H. C. Andersen er den eneste dansken som er mer populær.

Bornholms Tekniske Samling er for de som elsker kuriøse gjenstander presentert på en pedagogisk måte og Bornholms Automobilmuseum har en stor samling av velholdte biler, noen opptil 100 år gamle.

Den kalde krigen føles levende igjen i etterretningstjenestens gamle bygninger på Dueodde, der et lite museum – Bornholmertårnet – forteller historien om tiden før murens fall. Hvis dere tar en tur opp i det gamle fyrtårnet er belønningen Bornholms beste utsikt.

Kulturlivet på Bornholm er innholdsrikt og bredt. Bornholms Teater har forestillinger året rundt, og teaterets egenproduserte sommerforestillinger spilles ofte for fulle hus.
På sommeren kan dere blant annet delta på gateteaterfestival og dokketeaterfestival.

Hele året kan du finne et bredt spekter av konserter i Musikhuzet og Svanekegaarden.
Musikklivet er er et kapittel for sig når kveldene blir lyse. Gæstgiverens sommerprogram er et must for mange bornholmere og turister, og Nordbornholm invaderes hvert år på sensommeren av unge og voksne som møtes til Wonderfestiwall med en lang rekke danske toppartister.

Den klassiske musikken har sin egen festival, Bornholms Musikfestival, med en til to konserter hver uke i sommerhalvåret, og Skt. Nicolai Kirke i Rønne har sin festival.

Kultur på Bornholm

1

Bornholms Kunstmuseum

Besøg Bornholms smukke kunstmuseum ved Helligdomsklipperne.

2

Oluf Høst Museet

Velkommen til Oluf Høst Museet i Gudhjem.

3

Svanekegaarden

Besøg Østbornholms kulturcenter Svanekegården - vi har åbent året rundt.

4

Automobilmuseum

Besøg Bornholms Automobilmuseum ved Aakirkeby i ferien

5

Grønbechs Gård

Grønbechs Gård er et unikt udstillings- og kulturhus i hjertet af Hasle.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00