Artikel

Kunst og kultur på Bornholm for par

Bornholm har et rigt kulturliv, og om sommeren kører det i højeste gear.

Rigt kulturliv på Bornholm

De bornholmske guldaldermalere flokkedes i Gudhjem i første halvdel af forrige århundrede, så det er ikke underligt, at øens tre kunstmuseer findes i nærheden af den maleriske bjergby med det klare lys. På Bornholms Kunstmuseum ved Rø er en permanent udstilling med noget af det ypperste bornholmske kunst, som bliver suppleret med særudstillinger af dansk kunst i topklasse. Gudhjem Museum i byens gamle stationsbygning har skiftende udstillinger, ofte præget af nærområdets mange dygtige kunstnere.

Oluf Høst Museet har hjemme i den bornholmske nationalkunstners fornemme hjem i Gudhjem med den store klippehave i flere etager og det fine atelier. Her er udstillet en lang række af hans værker.

Kunst og kunsthåndværk sprudler på Svanekegaarden og i en lang række private atelierer rundt omkring. Nogle af de større atelierer har skiftende udstillinger af høj kvalitet, som Galleri Rasch i Rønne, Galleri Benmel i Nexø, R2 Galleri i Svaneke og Galleri Klejn i Allinge. Mange af øens kunstnere har eget atelier og viser gerne frem, så vælg ud og tag en lille turné.

Kunsthåndværkets højborg er nok Grønbechs Gård i Hasle, der i skiftende udstillinger giver et unikt overblik over øens dygtige kunsthåndværkere.

Under Bornholms Kunstrunde i Kristi himmelfartsferien kan du komme tæt på de bornholmske kunstnere – og Bornholms Kulturuge i uge 38 i september byder på mange arrangementer på hele øen om et centralt tema.
c

Mange forskellige museer på Bornholm

Museumslivet er alsidigt. Bornholms Museum i Rønne viser øens kulturhistorie gennem mange permanente og skiftende udstillinger. I Nexø er der ikke mindre end tre museer. På Nexø Museum kan besøgende blandt andet blive klogere på bombardementerne af Bornholm i 1945. DBJ Museum fortæller historien om de bornholmske jernbaner suppleret med materiel fra 1900-1968. Andersen Nexø’ Hus er et fint kig ind i den berømte forfatters barndomshjem. Martin Andersen Nexøs skildringer af især de fattiges kår omkring 1900 er stadig læseværdige og har et stort publikum ude i verden, så stort at det kun overgås af H. C. Andersen.

Bornholms Tekniske Samling er for folk, der elsker ting, sager og rariteter i en skønsom blanding, mens Bornholms Automobilmuseum har en stor samling af velholdte biler gennem 100 år.

Den Kolde Krig bliver levende i efterretningstjenestens gamle bygninger på Dueodde, hvor et lille museum – Bornholmertårnet – fortæller historier om tiden før murens fald. En tur op i det gamle fyrtårn belønnes med Bornholms bedste udsigt.

Kulturlivet på Bornholm er rigt og bredt. Bornholms Teater har forestillinger året rundt, og teatrets egenproducerede sommerforestillinger spilles ofte med fyldte huse. Derudover byder sommeren på gadeteaterfestival, dukketeaterfestival m.m.

Der er koncerter for enhver smag i Musikhuzet og Svanekegaarden hele året. Musiklivet er er et kapitel for sig, når aftenerne bliver lyse. Gæstgiverens sommerprogram er et must for mange bornholmere og turister, og Nordbornholm invaderes hvert år i sensommeren af unge og ældre, der mødes til Wonderfestiwall med en lang række danske topnavne.

Den klassiske musik har sin egen festival, Bornholms Musikfestival, med en-to koncerter hver uge i sommerhalvåret, ligesom Skt. Nicolai Kirke i Rønne har sin festivalsommer.

Forslag til Kunst og kultur på Bornholm

1

Bornholms Kunstmuseum

Besøg Bornholms smukke kunstmuseum ved Helligdomsklipperne.

2

Oluf Høst Museet

Velkommen til Oluf Høst Museet i Gudhjem.

3

Svanekegaarden

Besøg Østbornholms kulturcenter Svanekegården - vi har åbent året rundt.

4

Automobilmuseum

Besøg Bornholms Automobilmuseum ved Aakirkeby i ferien

5

Grønbechs Gård

Grønbechs Gård er et unikt udstillings- og kulturhus i hjertet af Hasle.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00