Artikel

Konst och kultur på Bornholm

Bornholm har ett rikt kulturliv.

Rikt kulturliv på Bornholm

De bornholmska guldålderkonstnärerna samlades i Gudhjem under 1900-talets första hälft, och därför är det inte underligt att öns tre konstmuseer ligger i närheten av den sagolika bergsorten med det klara ljuset. På Bornholms Kunstmuseum vid Rø finns en permanent konstutställning med några av Bornholms främsta konstverk, kompletterat med specialutställningar av dansk konst i toppklass. Gudhjem Museum i ortens gamla stationsbyggnad har skiftande utställningar, ofta präglade av närområdets många duktiga konstnärer.

Oluf Høst Museet finns i den bornholmska nationalkonstnärens prominenta hem i Gudhjem. Huset har en klippträdgård i flera etager och en vacker ateljé. Här visas ett stort antal av konstnärens verk.

Konst och konsthantverk sprudlar på Svanekegaarden, och i ett stort antal privata ateljéer. Några av de större ateljéerna bjuder på skiftande utställningar av hög kvaliteé som Galleri Rasch i Rønne, Galleri Benmel i Nexø, R2 Galleri i Svaneke og Galleri Klejn i Allinge. Många av öns konstnärer har egen ateljé de gärna visar, så det är bara att välja och vraka.

Konsthantverkets högborg är förmodligen Grønbechs Gård i Hasle som med olika utställningar ger en unik inblick i öns duktiga konsthantverkare.

Under Bornholms Konstrunda i Kristi himmelfartsferien kan du komma nära de bornholmska konstnarna – och Bornholms kulturvecka i vecka 38 i september erbjuder många evenemang på hela ön under ett centralt tema.

Många ulika museer på Bornholm

Museilivet är väldigt mångsidigt. Bornholms Museum i Rønne visar öns kulturhistoria både med permanenta utställningar och specialutställningar. I Nexø finns det hela tre museer. På Nexø Museum kan besökarna bland annat lära sig mer om bombningen av Bornholm 1945. DJB Musem berättar historien om de bornholmska järnvägarna med material från 1900 till 1968. Andersen Nexø’ Hus bjuder på en fin inblick i den berömda författarens barndomshem. Martin Andersen Nexøs skildringar av framför allt den fattigare delen av befolkningen i 1900-talets sekelskifte är fortfarande läsvärda och har en stor publik över hela världen, endast H.C. Andersen har fler läsare.

Bornholms Tekniske Samling är för människor som älskar ting, föremål och rariteter i en härlig blandning och Bornholms automobilmuseum har en stor samling välbehållna bilar från de senaste 100 åren.

Kalla kriget blir levande i underrättningstjänstens gamla byggnader på Dueodde. Här berättar ett litet museum – Bornholmertårnet – historien om tiden innan murens fall. En promenad upp i den gamla fyren belönas med Bornholms bästa utsikt.

Bornholm har ett rikt och varierande kulturliv. Bornholms Teater har föreställningar året runt och teaterns egenproducerade sommarföreställningar spelas ofta upp för en fullsatt publik. Dessutom bjuder sommaren på gatuteaterfestival, dockteaterfestival och mycket mer.

Musikhuzet och Svanekegaarden anordnas konserter for enhver smak året runt. Under de ljusa sommarkvällarna sätter den aktiva musikscenen en extra krydda på stämningen. Gästgivarens sommarprogram är ett måste för många Bornholms-bor och turister, och varje år intas norra Bornholm av både unga och gamla för sensommarfestivalen Wonderfestiwall med många danska toppnamn.

Den klassiska musiken har en egen festival, Bornholms Musikfestival, med en till två konserter varje vecka under sommarhalvåret precis som Skt. Nicolai Kirke i Rønne har sin festivalsommar.

Konst och kultur på Bornholm

1

Bornholms Kunstmuseum

Besøg Bornholms smukke kunstmuseum ved Helligdomsklipperne.

2

Oluf Høst Museet

Velkommen til Oluf Høst Museet i Gudhjem.

3

Svanekegaarden

Besøg Østbornholms kulturcenter Svanekegården - vi har åbent året rundt.

4

Automobilmuseum

Besøg Bornholms Automobilmuseum ved Aakirkeby i ferien

5

Grønbechs Gård

Grønbechs Gård er et unikt udstillings- og kulturhus i hjertet af Hasle.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00