Artikel

Den klassiske musikscene på Bornholm

Musiklivet på Bornholm bæres af en række forskellige søjler og aktører.

Robert Wilbrandt

Formand, Bornholms Musikforening

bornmus.dk

Den traditionsrige klassiske Bornholms Musikfestival, som i 2018 kunne fejre sit 50-års-jubilæum, er med sine ti sommerkoncerter med fremragende, internationalt kendte, kammermusikensembler den vigtigste søjle.

Derudover supplerer Bornholms Musikforening, en 122 år gammel forening, i ydersæsonen sommerprogrammet med koncerter af samme høje kvalitet. Endelig er Skt. Nicolai Kirkes omfattende koncertvirksomhed, bestående af bl.a. en cyklus af sommerkoncerter, julematinéer og en bred vifte af øvrige koncerter en vigtig aktør i det klassiske bornholmske musikliv.

Flere aktører på øen

Også Svanekegården bidrager med fremragende ensembler og musikere til den klassiske musik, ikke mindst ved afholdelse af MasterClasses, hvor unge professionelle musikere under uddannelse kan drage nytte af kendte instruktørers råd og vejledning.

Endelig kan nævnes en lang række koncerter under kirkeligt og privat initiativ i de mange kirker på Bornholm.

Bornholms Kulturskole er en naturlig fødekæde for mange af de kommende musikere på øen. Kort sagt, et samlet klassisk musikliv emmer af aktivitet og inspiration og formidler musikalske oplevelser på højeste niveau.

Bornholms Musikfestival er måske Danmarks ældste klassiske festival

Bornholms Musikfestival er den måske ældste klassiske musikfestival i Danmark. Musikfestivalen afholdes i juli-august med to ugentlige koncerter igennem fem uger. Som en fast tradition præsenterer Musikfestivalen hvert år to unge ensembler under uddannelse på det Kongelige Danske Musikkonservatorium DKDM med åbne prøver og instruktion af prof. Tim Frederiksen, fulgt af en festivalkoncert.

Mange af disse unge ensembler er i dag blevet verdensberømte og optræder i nogle af de store internationale koncertsale i både Danmark og udlandet.

En anden tradition er at invitere en nulevende dansk komponist med et eller flere af sine nyeste værker til festivalen. Det har resulteret i over 40 komponistkoncerter siden 1975 med nogle af de allerbedste danske moderne komponister som gæster.

Bornholms Musikforening

Bornholms Musikforening byder i 2023 på syv koncerter med en række yderst spændende ensembler. Klavertrioen ”Trio Con Brio” er verdensberømt og gæster Bornholm i maj efter en omfattende USA-turné. Kammerorkesteret ”Concerto Copenhagen”, som spiller i oktober, er vel nok det allerbedste og mest eftertragtede skandinaviske barokorkester. Og to modtagere af Danmarks største musikpris, Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens legat på 750.000 kr., pianisten Marianna Shirinyan og oboisten Henrik Goldschmidt, spiller ved Musikforeningens koncerter på Bornholm.

Skt. Nicolai Kirke

Sommerkoncertrækken i Skt. Nicolai Kirke omfatter syv koncerter i perioden juni-september med fremragende solister, bl.a. et yderst spændende arrangement med pianisten Christina Bjørkøe og digteren Niels Hav, en koncert med kirkens forhenværende organist Kevin Duggan og en korkoncert med Chr. IV’s Vokalensemble.

Kulturinstitutionen Svanekegaarden med koncerter

Også Svanekegården er aktiv på den klassiske musikscene. Der bydes bl.a. på en koncert med den spændende kombination accordeon/klaver, spillet af de to kendte solister Bjarke Mogensen på accordeon og Katrine Gislinge på klaver.

Sammen om mere klassisk musik

Denne store buket af klassisk musikalske begivenheder, events, attraktioner og kurser vil naturligvis ikke være mulig uden en yderst velvillig og stor økonomisk kulturel støtte fra både mange private fonde og fra offentlige instanser. En stor tak til alle de sponsorer som støtter det bornholmske klassiske musikliv med deres bidrag!

Se eventkalenderen for musikarrangementer

Klik på dette link og se alle musikarrangementer i eventkalenderen.

Tema
Mere om musik på Bornholm
Tema
Oplev også Bornholms Kulturuge
Tema
Koncertoplevelser i Ekkodalen
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00