Artikel

Keramikkens historie på Bornholm

Det som uld og garn er for Island, det er keramik for Bornholm. Bliv klogere på det store keramikeventyr på Bornholm, som startede i 1800-tallet og varer ved den dag i dag.

Keramikeventyret på Bornholm

I begyndelsen af 1800-tallet begynder det, som i løbet af tiden skal sætte Bornholm tungt på Danmarkskortet over kunsthåndværk: Det store keramikeventyr. Med de helt store navne som Søholm, Hjorth og Michael Andersen har den klassiske bornholmske keramik formået at gøre øen i Østersøen kendt ikke bare i Danmark, men i hele verdenen. På verdensudstillingen i Bruxelles i 1935 vinder en af de på det tidspunkt flere bornholmske keramikfabrikker en fornem guldmedalje for sin glasur.

Lergravene udenfor byerne

Råmaterialet til keramikken, ler, fandtes lige udenfor bygrænserne og var af meget høj kvalitet. I dag minder blandt andet Pyritsøen, Safirsøen og Rubinsøen i skoven ved Sorthat og Muleby, men også Lersøvejen i Rønne Syd om de store lergrave, som fremskaffede materiale til de mange pottemagere, fajance- og terracottafabrikker samt keramikere.

Mere end 20 fabrikker og mere end 150 keramikere

Ifølge Rønne byarkiv har der på Bornholm eksisteret over 200 selvstændige pottemagere, 24 større og mindre keramikfabrikker samt ca. 150 selvstændige keramiske værksteder helt siden starten af 1800-tallet. Det hele begyndte med Johannes eller Johan Spietz’ stengodsfabrik i Rønne i slutningen af 1700-tallet. Siden kom store navne som bla. Søholm keramik (1835-1996) og L. Hjorth’s terracottafabrik (siden 1859, i dag Hjorths Fabrik) og Michael Andersen & Søn (siden 1873) til. Andre kendte navne er bla. Johannes Pedersen “Johgus”, Sonne & Co., Sommer, J.P. Andersen & Søn, Bofa-keramik (1862-1961) eller Hans J. Møllers lervarefabrik.

Klassisk keramik, moderne design og nyt bornholmerur

I dag er det hovedsagelig Hjorths Fabrik i Krystalgade, som producerer den kendte og helt klassiske bornholmske keramik, såsom bl.a. krus, tallerkner, tekander, men også vaser og andre brugsting. Her kan du også en gang i mellem komme på keramik kursus, hvis du skulle være interesseret i det.

Men der er også de mere moderne keramikere på Bornholm, som fremstiller kunstgenstande af keramik – eller producerer et helt nyt bornholmerur (Mie Mølgaard Ceramics). Andre keramikere (Oh Oak) igen producerer stel til blandt andet Michelin-restauranter som fx. KOKS (Færøerne) og RÅ (København).

Køb bornholmsk keramik og unikke designvarer

Rundt om på Bornholm er der den dag i dag mange keramikere, som holder den gamle danske og bornholmske keramiktradition oppe og forsyner den i mellem med et moderne tvist.

→ Find bornholmske keramikere her

Keramikeventyrets spor på Bornholm

Se nogle af de steder, der den dag i dag fortæller om keramikeventyret på Bornholm

1

Hjorths Fabrik

Hjorts Fabrik har produceret klassisk, bornholmsk keramik helt siden 1859

2

Pyritsøen

Pyritsøen er en af de større tidligere lergrave, der bl.a. forsynede de bornholmske keramikfabrikker, keramikere og pottemagere med ler

3

Smaragdsøen

Smaragdsøen er en anden af de større tidligere lergrave, der bl.a. forsynede de bornholmske keramikfabrikker, keramikere og pottemagere med ler

4

Safirsøen

Safirsøen er endnu en af de større tidligere lergrave, der bl.a. forsynede de bornholmske keramikfabrikker, keramikere og pottemagere med ler

Læs mere om keramik på Bornholm

Bornholm har lang tradition for keramik af høj kvalitet. Besøg keramikere og køb gedigen bornholmsk keramikkunst.

Tema
Keramikkamp på Bornholm - et besøg hos fem keramikere
Tema
Læs mere om glaskunstnerne på Bornholm
Tema
Læs mere om kunsthåndværk på Bornholm
Tema
Her er Bornholms bedste kunsthåndværkere
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00