Bornholms spændende historie og geologi

Oplev Bornholms spændende historie og geologi - og kom på sporet af fortiden.

Læs mer om Bornholms historie og geologi her

Følg fortidens spor på Bornholm

Det er spændende at følge fortidens spor på Bornholm, både øens tilblivelseshistorie og de spor, vore forfædre har sat sig. For 130 millioner år siden basker fx en 2-3 meter lang og 80 kilo tung fugleøgle rundt over Bornholm, en såkaldt dromaosaur, og i sommeren 2000 finder en ung pige på geologi-kursus på Bornholm en 2 cm lang tand fra fugleøglen. Også i de senere år er der blevet lavet sensationelle fund på Bornholm og der søges fortsat efter andre dinosaurrester på klippeøen.

Bornholms særlige historie

Bornholms historie er igennem alle tidsperioder helt forskellig fra resten af Danmarks historie. Øens beliggenhed har igennem krigstid haft andre fjender og i fredstid andre kontakter til handel. Dette har givet en meget rig arkæologi – faktisk bliver en tredjedel af alle danefæ fundet på Bornholm. Tusindvis af små guldfigurer – de såkaldte Guldgubber, og sølvskatte er bare nogle eksempler. Også det seneste århundrede er forløbet anderledes end resten af Danmark og Norden. Den tyske besættelse under 2. Verdenskrig blev fulgt af et russisk bombardement, der lagde Rønne og Nexø øde, og et års russisk besættelse. Derefter fulgte den kolde krig, hvor Bornholms placering næsten bag jerntæppet gav øen en særlig rolle både set fra øst og vest. Du kan opleve disse og mange andre historier på Bornholms Museum.

Besøg de mange historiske attraktioner på Bornholm

På Bornholm finder du et hav af historiske attraktioner, som du kan besøge. Mange ligger ude i naturen og er gratis at besøge.

Bornholms spændende historie i mange afsnit

Her har vi en række spændende artikler om Bornholms lange historie som en lille brik i det store magtspil om herskabet over Østersøen.
2. Verdenskrig på Bornholm
Bornholm efter 2. Verdenskrig

Bornholm ligger i den Fennoskandiske Randzone

Bornholm er interessant geologisk set fordi øen ligger i den Fennoskandiske Randzone. Brudlinien mellem det nordbornholmske grundfjeld af granit, som blev dannet for ca. 1.700 mio. år siden og sydbornholmske sandstenslag, som kun er ca. 500 mio. år gammelt, er blotlagt på et mindre område syd for oplevelsescentret NaturBornholm i Aakirkeby, og man kan således bogstavelig talt skræve over 1.200 mio. år.

Oplevelsescentret NaturBornholm

På oplevelsescentret NaturBornholm kan du selv følge Bornholms tilblivelse og udvikling frem til i dag. Oplev tiden med tropisk klima, se sandørkenen og mærk gyset fra istiden. Et besøg på NaturBornholm giver dig den bedste baggrund, når du bagefter drager ud i naturen, som opleves helt anderledes, når man ved lidt mere om, hvad det er, man ser. Bogen “NaturBornholm Guide” er en god guide til forståelse af den bornholmske natur og geologi. Bogen kan købes både på NaturBornholm og hos Bornholms Velkomstcenter samt i vores webshop

Hør sagnet om varperne på Bornholm

Der står tre pyramideformede stenvarder i Pedersker Plantage, som menes at være rejst til minde om tre piger, der blev slået ihjel af deres tre brødre.
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00