Artikel

2. Verdenskrig på Bornholm

Bornholm besættes igen.

Befrielsen kom ikke til Bornholm den 4. maj 1945

Sidste gang, hvor Bornholm igen kom til at mærke sin udsatte beliggenhed i det storpolitiske spil, var i forbindelse med 2. verdenskrig. Ligesom det øvrige Danmark blev Bornholm besat af tyskerne i april 1940. Men i modsætning til det øvrige Danmark kom befrielsen ikke den 4. maj 1945.

Den tyske kommandant på Bornholm, von Kamptz nægtede at kapitulere til russerne. Disse havde imidlertid erobret den pommerske kyst til Rügen, og Bornholm lå således bag denne front. Derfor blev både Rønne og Nexø udsat for russiske bombardementer, den 7. og 8. maj.

 

 

Store skader i Rønne og Nexø

Heldigvis var byerne blevet evakueret efter de første bombardementer den 7. maj, så tabene af menneskeliv blev begrænset til 10 dræbte bornholmere, men et ukendt antal tyskere og flygtninge fra Balitikum. Til gengæld var skaderne på byerne store, i Rønne var kun ca. 400 ejendomme ud af 3.400 ubeskadigede og i Nexø blev stort set alle huse skadet.

Omkring 650 ejendomme i alt var enten udbrændt eller måtte nedrives. Russerne gik i land og besatte øen, og der gik hele 11 måneder, inden de forlod den igen.

Svenskehusene – en gave fra svenskerne

I forbindelse med genopbygningen Rønne og Nexø modtog Bornholm fra den tidligere arvefjende Sverige en gave, der bestod i opførelsen af 300 svenske træhuse. Kvartererne, hvor de findes er stadig bevaret, og husene fungerer fortsat som boliger.

Du kan lære mere om Bornholm under 2. verdenskrig ved besøg på Bornholms Museum og Forsvarsmuseet i Rønne.

 

1

Bornholms Museum

Bornholms Museum fortæller om øens historie og udvikling. Du kan bl.a. se genstande fundet i arkæologiske udgravninger og høre foredrag.

2

Bornholms Forsvarsmuseum

Besøg Bornholms Forsvarsmuseum i Rønne og se de spændende militærhistoriske genstande. Oplev bl.a. en tysk Enigma-maskine, resterne af en V1-bombe og en dansk krigshelts sabel.

Tema
Læs mere om Bornholms krigshistorie
Tema
Læs om svenskertiden på Bornholm
Tema
Læs om Bornholm efter 2. verdenskrig
Tema
Læs om Bornholms spændende historie og geologi
0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00