Artikel

Gourmet- och matupplevelser på Bornholm

Dansk och internationell media vallfärdar till Bornholm för att berätta historien om öns fantastiska matupplevelser.

Upplev matäventyret på Bornholm

Den som vill ta del av äventyret kan med fördel börja på Matkulturhuset Gaarden i Melsted. Här blandas traditionell livsmedelsproduktion och gamla kökstraditioner med en modern och blomstrande bornholmsk matkultur. Her kan ni delta i workshops, kurser, guidade turer och föreläsningar med fokus på den lokala matkulturen. Den som vill kan även lära sig mer om ölbryggning, mat på vilt, tillagning i stenugn med mera. På de guidade örtexkursionerna stöter ni på naturens eget bidrag till det himmelska köket, som upplagt för en romantisk semestermiddag. På väg hem till er semesterbostad kan ni passa på att köpa färsk frukt, grönsaker och bär från de många vägbodarna.

En annan bra introduktion till den bornholmska matkulturen ges vid Sol over Gudhjem, som är en stor matlagningstävling som anordnas i juni varje år i Gudhjem Havn. Här trollar fyra av Danmarks bästa kockar fram läckra menyer baserade på bornholmska råvaror. Hamnen är omgärdad av bodar som innehåller allt mellan himmel och jord från de bornholmska livsmedelsproducenterna.

Besök livsmedelsproducenterna på stedet

Förgyll semestern med en rundtur bland några av producenterna. Du hittar allt från vin, öl, alkohol, must och läsk till pasta, kex, knäckebröd, bröd och mjöl till frukt, bär, rapsolja, kvalitetsostar och korvar. Och listan kan göras ännu längre. Och vi får inte glömma alla sötsaker som choklad, glass, karameller, vingummin med mera.

Exempel på spännande gårdsbutiker är Den Bornholmske Gårdbutik i Vestermarie och Hallegaard i Østermarie. Dessutom finns det ett stort antal specialbutiker med ett stort urval av bornholmska produkter. Även merparten av öns matbutiker har ett brett sortiment.

Och många av öns matställen har specialiserat sig på den bornholmska matkulturen. Om vi tittar på utbudet av gourmetmat började det hela med Kadeau i Sømarken. År 2016 fick restaurangen en av områdets första Michelinstjärnor. Många restauranger har följt i dess kölvatten med mat av hög kvalitet, baserad på lokala råvaror.

Upplev äkta och ursprungliga matkultur på sillrökerier

Och när vi ändå är igång och pratar om bornholmsk matkultur kan det knappast bli mer autentiskt än sillrökerierna som slingrar sig som ett pärlhalsband i kustorterna Hasle, Allinge, Gudhjem, Svaneke, Aarsdale, Nexø, Snogebæk, Østre Sømark och Arnager. De flesta bjuder på dignande bufféer med havets egna läckerheter. Minst ett besök under resan är ett måste.

Opplev mateventyret på Bornholm

1

Madkulturhuset Gaarden i Melsted

I Danmarks første regionale Madkulturhus kan du blive klogere på den bornholmske mad. Bygningen er også samlingen af de bornholmske fødevareproducenter.

2

Sol over Gudhjem

Tag til kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem og oplev en duel i gastronomisk verdensklasse, når stjernekokke dyster i Gudhjem på Bornholm.

3

Hallegård Gårdbutik

Smag bornholmske delikatesser fra Hallegård Gårdbutik i Østermarie.

4

Kadeau

Besøg gourmet- og Michelin-restauranten Kadeau på Bornholm. I de yderste klitter på Bornholms sydkyst, omgivet af strand, hav, skov og himmel, finder du smagen af Bornholm midt i intetheden! Vi serverer bornholmsk-nordisk mad i smukke rammer med en uhøjtidelig, men kompetent betjening.

0
Du har ingen favoritter
Du har 1 favorit
Du har 0 favoritter
Send os en mail
Skriv til os

Send os en mail:

info@bornholm.info

Turistinformationer
Ring til os
Ring til os

På telefon:

(+45) 56 95 95 00